Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

Előre elnézést a diéta miatti olvasóktól, ez egy babás bejegyzés lesz. De hátha ebben is találtok valami hasznosat :)

Várhatóan - a választott orvosom miatt, meg azért, mert ott gyakorlatilag minden van, ami baj esetén kell, biztos, ami biztos - a SOTE I. szülészeti és nőgyógyászati klinikán (Baross utca) fogok szülni. A dokitól kapott infó szerint a klinikán szerveznek szülésfelkészítő tanfolyamot, az asszisztense szerint pedig érdemes elmenni rá, mert jobban képbe kerülök mindennel. Minden csütörtökön délután 4 órától tartják, kb. egy órás, és 10-12 témát érintenek.

Kíváncsiságból múlt héten csütörtökön elmentem. Mint kiderült, ez volt a mostani tanfolyam utolsó órája, a jövő héten kezdik újra az elejétől. Épp ezért ez egy konzultációs óra volt, téma nélkül, mindenki (voltunk kb. 10-en, nők vagy párok vegyesen) kérdezhetett, bármiről, és egy fiatal doktornő és a főnővér válaszolgatott. Ezeket foglalom itt össze, próbálva egy kis rendszert adni a témáknak, egyrészt azért, hogy nekem meglegyen a későbbiekben, másrészt hátha másnak is segítséget nyújthat.

1. Mozgás a terhesség alatt: mindent lehet, ami jól esik, de a magas pulzust eredményező kardio mozgást kerülni kell. Akkor magas a pulzus, ha 140-150 fölé megy edzés közben, vagy ha 5 perc pihenő időszak után sem megy vissza 100 alá. Célszerűbb a finom mozgásokat tartalmazó edzéseket csinálni, pl. kismamatorna-videók, a futást a rázkódás miatt kellene kerülni. (Megértettem, beszereztem kismamatorna-videókat, majd beszámolok azokról is.) A strandot a fertőzések miatt inkább kerülni kellene, a nyílt vizekkel azonban nincs semmi baj (én inkább azokat is kihagyom). A hőhatást - szauna, szolárium - szintén kerülni kell.

2. Sportolás és szülés: extrém esetekben - pl. olimpikonoknál - a sport miatt feszesek a szövetek, ezért a tapasztalatok szerint a szülés nem könnyebb nekik, mint egy átlagembernek, viszont pont emiatt egy hónappal szülés után már teljesen felépülnek, mert sokkal gyorsabban regenerálódnak. Egy átlagos ember esetén, aki munka mellett sportol, ez nem merül fel, úgyhogy mozogjunk csak nyugodtan :)

3. Magzatmozgás: a 30. héttől számolni kell, abban a napszakban, amikor a baba aktív: baloldalra fekvés, kéz a hason, és egy óra alatt hányszor érzem, hogy megmozdul a baba. Ha 10-nél kevesebb, vagy ha nem mozog annyit, mint máskor, azonnal be kell menni a kórházba.

4. CTG: a magzati szívhangot, és szülés alatt a fájástevékenységet méri. A betöltött 40. héttől már naponta kell CTG-re járni. Miután bekerülünk a szülőszobára, folyamatosan ránk lesz kötve.

5. Szülésznő: érdemes választani, mert az orvos csak akkor van velünk, amikor valami történik, a vajúdás alatt nem, de a szülésznő igen. Azért is érdemes, mert az utolsó hetekben a CTG-hez nagy segítséget tud nyújtani. Azt javasolták, hogy a dokival megbeszélve a 24-25. héten válasszunk.

6. Csomag a szülőszobára: tisztasági csomag, betét, eldobható bugyi, szőlőcukor, ásványvíz (enni nem szabad vajúdás közben, inni is csak kivételes esetben), hálóing (olyan, amit a szülés után fogunk viselni, a szülés alatt a kórházit kell). Én ezen kívül barátnői javaslatra viszek még hasszorítót (kell rögtön a szülés után), úszógumit vagy spéci párnát (ráülni utána, hogy ne fájjon a gátmetszés), mellszívót (hogy be tudjon indulni a tej), iratokat (normál iratokon kívül kell a terhességi kiskönyv és az orvosi papírok, valamint apasági nyilatkozat vagy házassági anyakönyvi kivonat, továbbá viszek születési tervet - erről majd ha utánaolvastam, írok még részletesebben), fényképezőgépet és K-nak valami kaját.

7. Csomag a babának: pelenka (rendes és textil), body (évszaktól függően rövid vagy hosszúujjú), sapka, kesztyű, plüsspléd a gyerekágyba, popsitörlő. Én ezen kívül barátnői javaslatra viszek még popsikrémet, cumisüveget, cumit, rugdalózót és zoknit.

8. Szülés megindulása: kétféleképpen lehetséges: (i) fájásokkal vagy (ii) magzatvíz-elfolyással. (i) Fájások: már a 36. héttől vannak ún. jóslófájások, amik nem rendszeresek, nem meghatározott időközönként jönnek, és tudunk közben mozogni, beszélni - a rendes fájások közben nem :( A rendes fájások 5-10 percenként jönnek, 30 mp-nél hosszabbak, szabályos időszakonként visszatérnek,és melegvizes zuhanyra felerősödnek (a jóslófájások gyengülnek). (ii) Magzatvíz-elfolyás: történhet egyszerre, ha a magzatburok a méhszájnál reped meg, vagy lassan, ha feljebb. Ha a magzatvíz elfolyik, azonnal kórházba kell menni, mert onnantól nem védi semmi a babát a fertőzésektől.

9. Bekerülés: a választott orvos függvénye, nem kell hozzá kerületi lakosnak lenni. Ha a terhességi kiskönyv szerint az orvosom oda tartozik, akkor a mentő oda visz, ha nem oda akar, és semmi sürgősebb probléma nem indokolja, akkor ragaszkodni kell hozzá (ha SOS probléma van, akkor a mentő a legközelebbi kórházba visz). Miután beértünk, ha van hely, az 1 ágyas szülőszobára kerülünk, ha nincs, akkor előbb a 3 ágyasba, és ha szabadul fel hely, akkor az 1 ágyasba. Miután felvettek, beöntés, majd zuhanyozás a program (gondolom, közben van egy kör a WC-n is, bár ez nem hangzott el).

10. Levegővétel: megtanítják majd vajúdás közben (azért ennek inkább előtte utánaolvasok).

11. Fájdalomcsillapítás: két módszer van: (i) fenékbe adott injekció és (ii) gerinc melletti érzéstelenítés (epidurális). (i) Injekció: elég jó a hatása, ismételhető, és a méhszájat is lazítja. (ii) Epidurális: több a szövődménye, de összesen is elenyésző ezek mértéke. A háton át a gerinc mellé bevezetnek egy kanült, és ezen át adagolható, a beszúrás kb. 10 percig tart. Ez is lazítja a méhszájat. Csak akkor kötik be, ha a tágulás max. 1-2 ujjnyi, mert különben elhúzhatja a kitolási folyamatot, mivel az anyuka nem érzi az ingereket.

12. Oxitocyn: akkor kötik be, ha a szülés elhúzódása akár az anyának, akár a babának hátrányos lehet, mivel ezzel meg tudják gyorsítani.

13. Apás szülés: a szüléshez egy hozzátartozó bejöhet, és jobban szeretik a kórházban, ha az az apuka, nem pedig a nagymama (ezt nem fejtették ki részletesen, de valahogy én is így érzem, pedig mielőtt terhes lettem volna, úgy gondoltam, jobb lenne, ha az anyám lenne bent, de most már K-t szeretném). A vajúdás alatt lelki támaszt jelent leginkább, a kitolási szakaszban pedig az anyuka fejét tartja, tehát ha nem akar, nem kell semmit sem látnia. A végén, ha akarja, átvághatja a köldökzsinórt.

14. Gátmetszés: a hüvely és a végbél közötti résznek a hüvelytől induló egyenes vagy oldalirányú bevágása. Első szülésnél szinte protokoll, csak nagyon ritkán tudnak eltekinteni tőle, de ezt csak akkor lehet eldönteni, amikor látják, hogy hogyan és mennyire feszül. Azért vágnak, hogy ne történjen szakadás, mert az egyenes vágást könnyen és gyorsan össze tudják varrni, és gyorsabban gyógyul, mint egy cakkos szakadás. Maga a gátmetszés nem fáj, mert a baba feje akkor már annyira nyomja a gátat, hogy elzsibbad, és nem érezzük. (Brr... ettől a dologtól, meg főleg az utána való gyógyulási időszaktól a hideg kiráz, főleg azért, mert van olyan ismerősöm, akit szűkebbre varrtak össze a végén, és utána komoly gondjai lettek a párjával. Utána fogok járni a gátvédelem módszerének, az intimtornának és a különböző krémeknek.)

15. Rooming in: a babát a szülés után a hasunkra fektetik, amíg apuka vagy más elvágja a köldökzsinórt, utána elviszik fürdetni és megvizsgálni, de apuka mehet vele (addig anyukát összevarrják), utána visszahozzák a babát, és kb. fél óráig együtt lehetünk hármasban. Utána átkerülünk az osztályra, 2 vagy 4 ágyas kórtermekbe, és a baba végig velünk lesz, az ágyunk mellett. Császármetszés esetén ez annyiban módosul, hogy anyuka csak másnap kapja meg a babát, mert addig a műtét miatt nem tudná ellátni.

Kb. ennyi kérdés és válasz hangzott el egy óra alatt. Számomra hihetetlenül hasznos volt, sok dolog felől (pl. rooming in) megnyugodtam, más dolgokban (pl. fájdalomcsillapítás) most már sokkal tisztábban látok. A jövő héttől indul újra a tanfolyam, konkrét témákkal. Ha tudok, megpróbálok minden alkalomra elmenni, és ha lesz erőm, ide is megírni, amit hallottam.

Címkék: terhesség baba kismamatorna szülésfelkészítés babamozgás

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr454720696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2012.08.23. 09:45:08

Éppen tegnap voltam én is, és meg akartam osztani veled Boszika. Még nem olvastalak, most a gép ki fog kapcsolni a Norton miatt, aztán jövök! :-)

Scala 2012.08.23. 10:11:23

Most elolvastam, sok hasonló dolog hangzott el nálunk is. Rigó Barbara dr. tartotta, nagyon pengén és összefüggően elmagyarázott mindent, ő is eredetileg a Baross utcában dolgozott.

Fontos! Van egy harmadik módja a szülésbeindulásnak, az pedig a vérzés. Az általad említett magzatvízelfolyásnál be lehet menni autóval, nem kell a mentő, a vérzés (ez nem pecsételő, hanem nagy mennyiségű menses vérzés) megindulása azonban méhlepény-leválásra utal, a has is nagyon befeszül (fááááj), ekkor mentő és a legközelebbi kórház. (most nem írok arról, hogy ezt én hogy fogom megoldani, ha bekövetkezne, tekintettel arra, hogy a magánklinika a legközelebbi kórház, de a Szt. Jánosba vinne a mentő... a lényeg, hogy ez ami nagy veszély!). A magzatvízelfolyásnál valóban az is előfordulhat, hogy csak szivárog, mert ha a magzat feje be van irányba fordulva, ő is a kis kobakjával eldugíthatja a méhszájnál. Magyarul ha elfolyik a magzatvíz, akár nagyon, akár kicsit, akkor indulni kell, de nyugisan összeszedni a cuccokat, nem kapkodva, nincs olyan iszonyatos baj. Ezt tegnap a tanfolyamon is mondták, de a bécsi unokatesóék így szültek, ők lezuhanyoztak mindketten (!) indulás előtt. :-)))
A doki is mondta, hogy a zuhany belefér, egy hajmosás-beszárítás ezek szerint nem.

Nagyon érdekes, amit a 30. héttől szükséges számolásról írsz a bal oldalon fekve, ezt nekünk nem mondták a harmadik trimeszterről szóló tanfolyamon!
Meg is fogom kérdezni a védőnőmet, a kiskönyvben a 36. héttől van hely, ennek feljegyzésére.

Scala 2012.08.23. 10:21:04

Ja, egyébként amikor belemerültünk a hüvelyi szülésbe, és mesélte, hogy első alkalommal 10-11 óra a tágulási szak meg aztán a többit, én rosszul lettem, majd ahogy haladtunk az infókkal a programozott császármetszés választásnak valószínűsége 80%-ra emelkedett a fejemben. Nem vicc! Pedig tudod milyen natúr vagyok...
OMG!

Gátmetszés: az én klinikámon nem protokoll, MINDIG a helyzet dönti el, meg kell várni amíg a magzat nem tudom hova ér, és akkor a szövetrugalmasságot. Mindannyian más kötőszövetet örököltünk, és én sok első szülést hallottam már gátmetszés nélkül megtörténni. Két iskola van, a középen vágás kevésbé rossz, amikor gyógyul. Egyébként ugyanezt mondta el, hogy az összeillesztés úgy könnyű, ha vágott a hely, meg amiket leírtál.

Még írhatok, ha valami érdekel, jegyzeteltem a hüvelyi szülést, a császármetszést nem.

Még egy érdekesség: nálunk adják a hasleszorítót, az egy kilós homokzsák valami huzatban. De azt mondták, amikor felkel az ember, már a gyerek kint van belőle, de a hasát ugyanolyan nagynak fogja érezni állva, fekve nem, fekve laposnak, de állva meglepő és rossz érzés lehet, fokozatosan, hetek alatt húzódik vissza. Mindenkinek relax, azt kérték tehát.

Császármetszésnél a babát ráhelyezik a mamára itt, és együtt vannak, de tény, hogy amíg feküdnie kell az anyukának (6 óra vagy 8 vagy 12 attól függően mit mond az aneszteziológus), addig nem tudja ellátni.
Csmetszés alatt a láb be van fáslizva, és amikor mondják, hogy fel kell kelni, akkor muszáj, a trombózisveszély fokozott.

Na majd még dumálunk, ha idehoztam a jegyzeteimet!

Vigyázz magadra! Én ma pihenek és vasalok, meg a mosogatógép. :-)

PrettyWitch 2012.08.23. 11:07:49

@Scala: Jókat írsz te is, köszi érte! Örülnék neki, ha folytatnád :)

A vérzéses beindulásról nem volt szó, de az az amúgy is evidens, hogy amint vérzést látok, irány a kórház SOS.

A magzatmozgás-számolásra azt mondta a dokinő, hogy nem szokták mondani, nem szoktak tudni róla, de ő minden betegének ezt javasolja. Ártani nem árt, szerintem fogom csinálni.

A hüvelyi szülés, gátmetszés gondolatától én is rosszul vagyok, de a császárról is nagyon rosszakat olvastam, főleg a későbbi tejbeindulás szempontjából. Programozott császárt jelen állás szerint egyelőre nem szeretnék, mert akkor hamarabb veszik ki a babát, mint ahogy ő magától kijönne, és ki tudja, ez milyen kockázatokkal jár. Ha a szülés közben viszont azt mondják, hogy császár, azt ők tudják jobban, akkor legyen az. Csak már túl lennénk rajta...

Ma megyek az újabb órára, majd kis késéssel hozom a többi infót is.

Scala 2012.08.23. 12:51:32

@PrettyWitch: Várom a folytatást! Azért nagyon ne hergeljük bele magunkat.
Farfekvésnél indokolt pl. a programozott császár, mert ott ugye az a cél, hogy ne induljon meg spontán a szülés... 39. héten csinálják, vagy az én dokim a 38. hét második felében.
A 36. heti ultrahangon már be van fordulva a magzat, elvileg.
Ha nincs, akkor megnézik még a műtét előtti órában is, és ha akkor befordult, dokim szavaival "A viszontlátásra!". :-)

Igen jól mondod, egy érettnek számító 37. hetes magzat reakciókészsége (szopási reflex ilyeneket mondott) is más, mint egy 39. hetesé. Igen markánsan meglátszik minden hét, ami a 39. előtt bent töltődik!

Minden kérdésedet ami a tanfolyamok kapcsán felmerül a dokitól megkérdezheted terhesgondozáson.
Egy valamit nem szabad csinálni, videókat nézni mások szüléséről!
A netről is letiltott engem az orvosom, egyébként, de ebbe nem akarok beleszólni.

Császármetszés: hát műtét, és jó sokat kell feküdni, mielőtt el tudod látni a babácskát, ennek ellenére nagyon sokan már azt választják. Tesóm ismerőseinek 75%-a.

A klinikámon bármi mehet, a szülésznőm és a doki hüvelyi szülés-párti, ha jól vette a radarom a jeleket.
Ugyanannyiba kerül egyébként, nehogy rájuk vetüljön a gyanú, hogy a műtétet erőltetik. Ez jó!

Egyébként a császármetszéshez 8 ember jelenléte szükséges, két doki kapásból, egy neonatológus, elég nagy stáb....
Írjak róla? Amit megjegyeztem?

Scala 2012.08.23. 12:53:14

@Scala: Ja, a farfekvésre több megközelítés létezik, az én dokim első szülésnél mindig császármetszés, mert a méhszájtágulás nem teszi lehetővé biztonságosan az XY-féle műfogást. Elfogadtam. De azért te majd kérdezd meg a tiédet. :-)

Scala 2012.08.23. 12:56:18

Elkúrtam a vasaló lapját egyébként, de már nem volt az igazi, holnap veszek egy újat, jó lesz az, tökéletes kell a mini-ruhákhoz! :-)

PrettyWitch 2012.08.23. 13:13:59

@Scala: Igazad van, ne hergeljük magunkat! De azért írhatsz a császármetszésről is :)

Ha indokolt, nem vagyok ellene a császárnak, de inkább arra hajlok egyelőre, hogy csak a saját kényelmem miatt ne legyen császár. De fenntartom a jogot a változtatásra :)

Szülésvideót még nem láttam, nem is terveztem nézni, nem bírom a horrort :)

Lulo74 2012.08.23. 14:00:43

A császártémához: szültem simán is (gátmetszéssel első alkalommal, majd másodszor egy remek kezű szülésznő vigyázott rám, nem kellett vágni), harmadikra meg sürgősségi császármetszésem volt. 3 nagyon különböző szülés, ha megkérdezik melyik volt a "legjobb" (persze mindegyiknek ragyogó "végtermék" lett az eredménye :D), kapásból rávágom, hogy a második, 1 órával szülés után már zuhanyoztam, jöttem mentem, hihetetlen gyorsan regenerálódtam...a császármetszés után viszont rengeteg ideig eltartott míg magamhoz tértem, tehetetlennek éreztem magam az előző 2 alkalomhoz képest, de mivel életmentő beavatkozás volt, így hálás vagyok hogy így alakult, de sosem választanám lehetőségként, ha minden rendben van...természetesen a gátmetszésnek is lehetnek szövődményei, de összességében, saját tapasztalataimból merítve azt gondolom, inkább 100 hüvelyi szülés, mint 1 császár. (Valószínűleg ha az első lett volna császár, nem biztos hogy ma 3 kölök édesanyja lennék)
A másik ellenérvem a programozott császárral szemben (hozzá kell tennem, van helye a programozott császárnak is tudom, amikor az anya vmilyen egészségi állapota indokolja, de én nem erről beszélek), hogy a tej beindulása nagyon sokára történik meg, főleg ha első szülésről van szó...bár tudom, vannak anyák, akik nem szeretnének szoptatni, az ő esetükben ez nyilván nem szempont.
Elnézést, hogy belekotyogtam, csak gondoltam hátha segíthetek eloszlatni a hüvelyi szüléstől való félelmet.

PrettyWitch 2012.08.23. 14:06:21

@Lulo74: A félelem nekem maradt, de a programozott császárral szembeni ellenérzésem is. Majd barátkozom a gátmetszés gondolatával :) és reménykedem, hátha nem kell vágni :)

Nagyon köszi, hogy megosztottad a tapasztalatod! Olyan ez az egész, mint egy fekete doboz, vagy ugrás az ismeretlenbe...

Lulo74 2012.08.23. 14:17:54

@PrettyWitch: hát, visszacsinálni már nem tudod, valahol utat tör magának az a kölök :))) ebből adódóan muszáj lesz a félelmeiddel "szembenézni", de mivel 2012-t írunk, azt hiszem olyan sok információ van már erről a témáról (néha túl sok is), hogy talán kevésbé ijesztő a dolog, mint mondjuk 100 évvel ezelőtt...

nagyon megértem a félelmeidet, de nem szabad engedni eluralkodni, bepánikolni meg pláne, ezen pl a szülésznők nagyon sokat tudnak segíteni, ha találsz olyat akire rá mered bízni magadat, az nagyon sokat tud segíteni :)

visszakanyarodva a blog eredeti kiindulópontjára, szépen alakulsz, klasszak azok a számok, csinos kismama lehetsz, és még mindig nem győzöm elégszer mondani, ügyes vagy!!! :)

PrettyWitch 2012.08.23. 14:23:32

@Lulo74: Köszönöm szépen! Megkérdezem a dokit legközelebb, hogy tud-e ajánlani szülésznőt, és vele végigbeszélek majd mindent.

Scala 2012.08.23. 22:11:23

@Lulo74: Olyan jó, hogy írtál! Nekem pont ilyen szülésznőm lesz, mandulaolaj és gátvédelem, homeopátia, fel is kell majd hívnom. :-)

Gratulálok a három gyerekhez. A császármetszés miért kellett, hányadik héten?

fiúsmama 2012.08.24. 07:13:55

@PrettyWitch: az utolsó 1-2 hétben már annyira teher a pocak és a másnaponkénti ctg-re járás, hogy úgy fogod (ha kihúzod addig) érezni, mindegy már hogyan, csak kint legyen a gyerek.
Szvsz a gátmetszést elsőre nemigen lehet megúszni, ill. anélkül csúnyán szétreped odalent.Málnalevél tea 36 héttől, orbáncfűolaj, homeo ilyenekkel lehet azért próbálkozni. Én pl. már jobban félnék a kialvatlanságtól, éjszakai felkelésektől és egyéb járulékos nyűgöktől. A szülés elmúlik, kiváló fájdalomcsillapítási módok vannak. Én szültem EDA-val, kéjgázzal és fájdalomcsillapítás nélkül ebben a sorrendben. Az elsőnél szülés előtt 2 héttel elment a nyákdugó, egyéb jelek nem voltak, mind éjfél és 5 között indult. Valahogy ritkán hallok napközbeni megindulást. Gyűlöltem a mérleget! A 2. után szoptatás alatt olvadtak a kilóim, a 3.-nál nem,na ebben én is ludas vagyok.5 kg-tól szeretnék megszabadulni. Jövő héten epeműtétem lesz (3 terhesség után bónusz epekő), kényszerdiéta hetekig, lehet, hogy nem lesz gond a fogyással :)

PrettyWitch 2012.08.24. 07:27:36

@fiúsmama: A málnalevélteát meg valami gátra való olajat, krémet meg fogok próbálni a vége felé, hátha megúszhatom. Ha nem, hát nem. Félek a többitől is, csak érzésekről kevésbé írok itt a blogban, de nagyon tartok attól, hogyan fog megváltozni az életem, életünk utána.

A műtéthez nagy kalappal! 5 kg-t az epediétával szerintem le fogsz tudni adni.

fiúsmama 2012.08.24. 07:28:43

Visszakanyarodva a mozgáshoz: végig ellipsziseztem, ez vált be a legjobban, de ugyanúgy csináltam Tatareket, Rékát (nem kismamát) is, amennyit bírtam. Nem bírtam a kismamatornákat, nem vagyok egy meditatív alkat. Mostanában azért már érzem, hogy csak jó lenne egy kis pilates, nyújtás, mert kezdek rozsdásodni, merevek az ízületeim. Heti 10 óra mozgással érezném úgy, hogy mindent ki lehet pipálni (aerob, erősítés, nyújtás) Némi masszírozással, szaunával kiegészítve...jól is lennék, de persze ez nem így működik.

ajmfebulosz · http://diajmfebulosz.blogspot.com/ 2012.08.24. 09:41:38

bar en meg nem voltam terhes, a kornyezetemben most mindenki az, es az egyik baratnom mutatott egy trukkot: ha a huvelyk es a mutato ujj kozti vekonyabb reszet a bornek az ember egy ideig masszirozza, amig jo meleg lesz, akkor egy ido utan megfigyelheto, hogy nyulik a bor, es a huvelykujj lejjebb kerul. ugyanez van a gattal is, mandualolajjal surun es alaposan masszirozas (nem feltetlen kellemes) de az egyik baratnom ezt csinalta vegig a terhesseg alatt, es meguszta repedes/metszes nelkul. nem tudom, ez mukodik e mindenkinel. gondolom azert valamennyire adottsag kerdese is.

oszinten szolva nekem a terhessegben ez a legnagyobb felelmem.

ez amugy mennyi ido alatt gyogyul teljesen?

Scala 2012.08.24. 13:21:07

@ajmfebulosz: Gyorsabban gyógyul, mint egy csmetszés-seb. Az hat hét legalább.
(megjegyzem, nekem eddig minden dupla annyi idő alatt lett panaszmentes, mint amennyit mondtak (vakbél, fog, orrműtét stb.)

Nagyon köszi ezt a mandulaolajat, a szülésznő is pont ezt mondta, úgyhogy ma megyek, és veszek egy üveggel!

Lulo74 2012.08.24. 13:48:27

@Scala: Köszönöm. Azért kellett, mert Kölök3 maga köré tekerte a köldökzsinórt, leesett a szívhangja, úgyhogy kb 10 perc alatt már szunyáltam is, azalatt szépen segítettek neki világra jönni :)

(Egyébként addig nem nagyon érdekelt az otthonszülés témaköre, de ezután már egyértelműen ellene vagyok a jelenlegi gyakorlatnak, mert igenis van, amikor 10 perc is számít...és ha van lehetőség, hogy ne legyen baj, akkor meg minek is ezt erőltetni?!?!? na mind1, ez már igencsak más téma, én örülök, hogy akkor amikor kellett jó helyen voltam, vigyáztak ránk, és kölök3 egészséges, klassz kiskrapek...)

amúgy ez a mandulaolajos masszírozás szülés előtt tényleg szépen kilazítja a gátat, sztem egy jó szülésznő adott esetben tökéletesen el tudja dönteni, van-e szükség vágni, vagy sem...

(az első szülés előtt én a beöntéstől féltem nagyon :DDD, pedig talán az volt a legkellemesebb része az egésznek :D)

ajmfebulosz · http://diajmfebulosz.blogspot.com/ 2012.08.24. 13:57:33

@Scala: uh. nalunk 14 het a szulesszabadsag....egyre biztosabb, hogy nem itt lesz gyerekem....

Lulo74 2012.08.24. 14:02:24

@ajmfebulosz: azta, s utána mit csinálnak a nők a nem egész 4 hónapos kölkükkel?

ajmfebulosz · http://diajmfebulosz.blogspot.com/ 2012.08.24. 15:18:51

@Lulo74: babysitter/nanny. en az eletben nem lattam meg ennyi 18 eves kiscsajt par honapos kolykokre vigyazni. szamomra ez elkepeszto, ami itt megy. mondjuk en ugy kepzelem az anyasagot, hogy minimum egy evig leszek otthon.

amugy otthon lehet maradni 14 het utan is (persze sokkal sokkal kevesebb penzert), de a legtobb no visszamegy melozni, mert ezt szoktak meg. az apak egy egesz nap szabit kapnak.

PrettyWitch 2012.08.24. 17:48:06

@fiúsmama: Sosem volt ekkora mozgásigényem, pedig akkor valószínűleg nem, vagy kevésbé lenne gond a kilókkal. A kismamatornában a relaxáció nekem sem megy (talán majd később jobban lelassulok, akkor igen), de Rubint Rékánál nincs ilyen, nekem az ő videója tűnik most a legmegfelelőbbnek.

@ajmfebulosz: Hallottam valami olajról, de nem olvastam még utána, ezt megspóroltad nekem :)
14 hét elég horrornak hangzik, bár ha az anyagiakat nézzük, 6 hónap után (amikor a terhességi-gyermekágyi segély átvált a GYED-re) nekünk is lesz egy anyagi ugrás, nem felfelé... Azt meg akár ne is említsem, hogy a gyerek 2-3 éves kora között pedig már csak a GYES jár, ami 28.500,- Ft/hó, leírni is szörnyű... Szóval praktikusan itthon is max. évig lehet babázni, de azért 14 héthez képest ez egészen baráti :)

@Scala: Nekem is nagyon lassan gyógyul minden sérülésem, és irtó rondán hegesedik, ez is a császár ellen van. Önző leszek, és kivárom a tapasztalataidat a mandulaolajjal kapcsolatban :)

@Lulo74: Az otthonszüléssel kapcsolatban maximálisan egyetértek, bár ugye nekem még nincs tapasztalatom. De minek kockáztatni, ha nem muszáj? Amúgy barátnőm Hollandiában - ahol az otthonszülés az alap - kifejezetten fizetett azért, hogy kórházban szülhessen.

Scala 2012.08.24. 18:14:35

Vettem mandulaolajat, szeretném kérdezni, hogy hetente hányszor? Masszírozni vagy csak bekenni, ha előbbi mennyi ideig?
Azt is, hogy hol? Ez necces kérdés... de azért kérlek írjatok. :-)

Lulo74 2012.08.24. 21:08:44

@PrettyWitch: Hollandia rossz példa, ott van otthonszülés, eutanázia, tulipán meg szép zöld fű a krimóban :DDD

@Scala: Naponta szépen masszírozd a gátadat, elég 5-10 percig, de ha megkérdezed a szülésznőt, profin elmagyarázza, sőt, ha nem kényelmetlen Neked, meg is mutatja rajtad. Ha jól emlékszem, elég a 36.héttől elkezdeni.

Scala 2012.08.24. 22:47:42

@Lulo74: Köszönöm, nagyon aranyos vagy! Elkezdem próbaképpen, és beszélek a szülésznővel is pár héten belül. :-)

Lulo74 2012.08.30. 14:41:02

@ajmfebulosz: csak annyi, hogy nem virágzik októberig, ezen még dolgozhatnának odaát :)))
süti beállítások módosítása