Olvastam egy receptet a Bezzeganya oldalán, amit úgy gondoltam, diétásan is el lehetne készíteni. Mivel úgyis vendégségbe mentünk vasárnap délután, gondoltam, kipróbálom magam. Na meg a szokásos túrókrémet kezdtem unni, valami igazi lisztes, sütőben sült édességre vágytam.
Összetevők:
A fentieken kívül kell még hozzá (csak nem tudtam vele számolni):
- egy csomag sütőpor,
- vaníliaaroma,
- reszelt citromhéj,
- fahéj,
- nagyon pici olaj és liszt a tepsi kikenéséhez (ezzel nem számoltam, mert úgyis ottmarad a tepsin, és amúgy is nagyon kevés).
Elkészítés: a szilvát megmostam, kimagoztam, és 50g xilittel meg jó sok fahéjjal összekevertem, és állni hagytam, amíg a tésztáját készítettem (meg amíg rendet raktam a konyhában). A tésztájához a maradék 100g xilitet 3 tojássárgájával robotgéppel felvertem, majd hozzáadtam a túrót, a vaníliaaromát és a reszelt citromhéjat, kevertem még egy darabig (a túró nem nagyon akart szétmenni), végül hozzáadtam a lisztet (teljes kiőrlésű tönkölylisztet használok, de ilyen adatokat nem találtam) és a sütőport, és még egy kicsit kevertem. Utána (elmostam a robotgép keverőjét, és) felvertem egy külön edényben a 3 tojásfehérjét, majd amikor már kemény volt, egy fakanállal óvatosan hozzádolgoztam az eredeti masszához.
Egy nagy üvegtepsibe egy hajszálnyi olajat csurgattam, kézzel szétkentem, a falára is, majd egy kicsi liszttel megforgattam, hogy ne ragadjon majd a tészta a tepsihez. A tészta (nagyobbik) felét szétoszlattam a tepsi alján (itt nagyon aggódtam, hogy nagy lett a tepsi a tésztához, nem is értettem az arányokat, mert a szilva meg marha sok volt), majd belenyomkodtam a szilvát (persze, hogy több lett, mint a tepsi felülete, úgyhogy több helyen másfél szilvarétegem lett), rácsorgattam, ami lé a szilvából kijött (nem volt nagyon sok), és a maradék tésztát szétoszlattam a tetején. Az eredeti recept szerinti vajat és kekszmorzsát - a kalóriákkal való spórolás jegyében - kihagytam.
Előmelegített sütőben 170 fokon, légkeverésesen sütöttem. Az eredeti recept szerint akkor jó, amikor a beleszúrt tűre már nem ragad a massza. Ez nekem 35 perc körül volt.
És íme a végeredmény:
Egy szelet kb. ekkora lett (egy picit nagyobb igazából, mert ez a tepsi íves vége volt):
Tapasztalatok:
1. Vendégségbe sajnos alkalmatlan, mert az alja nedves maradt, nem lett olyan, mint a teteje, így nem tudom szépen felvágni és kirakni egy tálcára. Megmaradt nekünk :)
2. A nedvesség ellen valamit tenni kéne, de nincs ötletem. Kicsavarni előtte a túrót? Több lisztet, esetleg egy kis zabpelyhet adni hozzá?
3. Nagyon édes lett, pedig én ritkán mondok valamire ilyet. 100g xilit (de lehet, hogy 75g) összesen valószínűleg elég lett volna.
4. Nagyon finom...
Utolsó kommentek