Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

Az egész onnan indult, hogy több fehérjét kellene ennem, de nem kívánom sem a húst, sem a nyers tejtermékeket. És akkor megláttam a Meggle túrót (69 kcal/100g!!!) a Tescóban, rögtön utána pedig a réteslapot, és rájöttem, hogy a túrót a túrós rétesben tulajdonképpen szívesen megenném. Ehhez jött hozzá, hogy vettem egy kiló meggyet, de miután megettem a negyedét, rájöttem, hogy ég tőle a gyomrom, és nem kívánom. Miért is ne tegyem hozzá a túróhoz?

Az összetevők:

turos.meggyes.retes.png

A meggyet kimagoztam (mindenkinek ajánlom, hogy az ilyen szuper babra munkákat sorozatnézés közben csinálja, kevésbé idegesítő), megszórtam 20g xilittel, és hagytam, hogy levet engedjen. 3 tojást összekevertem a maradék xilittel - sajnos nem akart annyira kifehéredni, mint amikor cukorral csináltam ugyanezt, de egy idő után meguntam kavargatni -, hozzáadtam a túrót és a kicsavart meggyet, és összekevertem. Mivel a meggytől kissé leves lett, tettem hozzá egy kevés zabpelyhet is (ez lehetett volna talán egy kicsit több).

Innen jön a trükkös rész :) Leterítettem egy konyharuhát, rátettem egy darab réteslapot (azt a fajtát, ami olyan vékony, mint a papír - nem a táblázat szerintit használtam, hanem Sparosat, de arra nem volt adat), és óvatosan megkentem a joghurttal. Rá egy újabb lap, megint joghurt, majd egy harmadik lap, de erre már nem jött joghurt, hanem erre tettem a tölteléket. A konyharuha segítségével feltekertem - a széleit közben folyamatosan begyűrve -, és szintén a konyharuha segítségével belefordítottam egy tepsibe, amibe előtte sütőpapírt raktam (ez jó minőségű legyen, mert a rosszhoz hozzáragad, és lehet lehámozni a papírt a rétesről a végén). Utána még háromszor ugyanez, így összesen négy rúd rétesem lett. A tetejüket szintén joghurttal kentem meg.

Előmelegített légkeveréses sütőben sütöttem 190 fokon, nem tudom pontosan, hány percig (20-30 talán), de addig, amíg szépen meg nem barnult. Mikor kivettem, a korábbi rossz tapasztalatok alapján gyorsan áttettem egy falapát segítségével egy üvegtepsibe a réteseket, mert nem akartam később a papírt hámozni róluk. Sajnos nekem a négyből három kicsit kifolyt (egy valószínűleg azért nem, mert abba kevesebb töltelék jutott), de ez legfeljebb az esztétikumon rontott, az élvezeti értéken nem :) Vendég elé amúgy sem tudnám tenni, mert a sok töltelék - kevés tészta arány miatt nem lehet szépen szeletelni.

Az eredmény: egy rúd rétes 500 kalória, fél rúd rétes 250 kalória. Nálam a fél rúd rétes az egy adag, nem kispályázunk :)

Amiben így utólag szerintem lehetne még kalóriát spórolni:

1. valószínűleg 2 tojás is elég, és akkor nem is lesz annyira folyós a töltelék;

2. ha nem xilittel, hanem nullkalóriás édesítővel készítitek (pl. eritritollal, csak én most nem merem használni, mert nem túl sokat lehet róla még tudni; a mesterséges édesítőket ha lehet, felejtsük el), akkor összesen további 400 kalóriát tudtok elhagyni, ami azért nem kevés: egy adagnál (fél rúdnál) már leviszi a kalóriatartalmat 200 kalóriára - nem rossz, ugye? :)

Jó étvágyat :)

Címkék: recept

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr314621250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thatsme 2012.07.04. 00:04:32

a tojásból csinálhattad volna 1 egész, 2 fehérje párosításban, és így még kevesebb kcal :)

PrettyWitch 2012.07.04. 06:46:56

@thatsme: Igen, legközelebb talán az ideális arány a két tojás, vagy esetleg egy egész tojás, egy fehérje lesz, hátha akkor kevésbé folyik.

Scala 2012.07.05. 17:36:48

Milyen szuper, én vajat vagy olívaolajat teszek a lapok közé!
És igen, én is kívántam a túrós rétest pont etájban, ahol vagy, de aztán lusta voltam csinálni. Asszem vettünk, de az nem volt olyan finom.

Érdekes, hogy nem kívánod a tejtermékeket, ez még változhat. Nekem már nagyon megy újra a nyers túró, a dán krémsajt tönkölykenyéren (Aldi) és a natúr joghurt.
Vérképen rendben volt a szérum Ca?
Nálam egy picit alacsony, pedig Schüssler-sót is szedek (Calcium Phosphoricum D6).

Gratulálok mégegyszer, visszaolvasok pár postot, ha lesz időm, de most elhúzok fürdőruhát venni, hogy tudjak menni végre mozogni.
Ma próbáltam már valahol, katasztrófa, hogy nem fér a mellem semmibe, de a hátsó combom és a fenék találkozása is OMG. Kell a mozgás, de én már a 25. hétben vagyok.
Te ne csinálj semmit még, hacsak nem kívánod iszonyú erősen. Bár sztem akkor se. Most nyugi.

PrettyWitch 2012.07.06. 07:55:34

@Scala: Örülök, ha tetszik a recept, remélem, én is újra megbékélek a túróval.

A doki szerint nyugodtan mozoghatok, amíg nem esik rosszul, úgyhogy futok és biciklizek. Úszni pont nem merek, félek a fertőzésektől.

A Ca eredetileg rendben volt, azt hiszem, de mostanában görcsöl a lábam, úgyhogy elkezdtem Magne B6-ot és Ca pezsgőtablettát szedni.

Scala 2012.07.07. 10:41:22

@PrettyWitch: Magnesium Phosphoricim Schüssler-sót nyomatok én is, kb. a 12. héttől. Azért is kell, mert a méh is fájhat (nekem fájt) és az nagyon ijesztő is lehet. Szépen helyrehozza, eleinte csak golyó volt itthon, Magn. Phos. C30, azt oldottam fel vízben, de a Schüssler-só szabályosabb, golyóban túl nagy volt a hígítás, bár nagyon jól és gyorsan működött.

Flavanticot próbáltad? Én a második trimszter óta azt használom, szeretem.
A vérképem kicsit javult, de egy-egy pontokkal vannak hiányaim. Majd átgondolom, hogy benevezek-e még egy Gravidára. Te melyik vitamint nyomatod?

Scala 2012.07.07. 10:41:59

kicsit sok az is az elején, bocsánat. :-)

PrettyWitch 2012.07.07. 10:51:30

@Scala: Elevitet szedek, mert az az egyetlen terhesvitamin (legalábbis amit én találtam), amiben nincs jód. Mivel én az L-Thyroxinnal (pajzsmirigygyógyszer) már viszek be jódot, a terhesvitaminnal már nem szabad.

Viszont azt hiszem, van egy bontatlan csomag Gravidám (a tájékoztatóját olvasva jöttem rá a fentiekre), ha kéred, szívesen odaadom.

Scala 2012.07.07. 11:31:45

@PrettyWitch: Értem igen! :-)
Nekem az hatalmas (szószerint) étvágyat generált, meg hányingert, úgyhogy lehet nem is a baba miatt van esténként a rosszullét? :-D

Nagyon szívesen átveszem, mailben írd meg légyszi hogyan bonyolítsuk le a cserét. Sízvesen tal., de ha nem tudunk tal. posta és bankszámla?

PrettyWitch 2012.07.07. 11:35:25

@Scala: Esélyes, hogy a rosszullétnek köze van a folsavhoz, mert amikor még csak azt szedtem, akkor is volt, de előtte nem.

Írj e-mailt, és ott cseréljünk számot: prettywitch@hotmail.hu

Scala 2012.07.07. 11:39:48

@PrettyWitch: Igen, a folsav nekem is bántotta vagy mi a gyomromat.
Bár amikor csak azt vettem be c-vitaminnal, vagy ilyesmi nem volt vészes, amikor már a Gravida, Omega-3 is ment... jaaaj.

Mail, írok holnapig, most pótolom a kommenteket az összes látogatott blogon. :-)

PrettyWitch 2012.07.07. 11:41:03

@Scala: Oké, és köszönöm a sok hasznos infót, ötletet!
süti beállítások módosítása