Az egész onnan indult, hogy több fehérjét kellene ennem, de nem kívánom sem a húst, sem a nyers tejtermékeket. És akkor megláttam a Meggle túrót (69 kcal/100g!!!) a Tescóban, rögtön utána pedig a réteslapot, és rájöttem, hogy a túrót a túrós rétesben tulajdonképpen szívesen megenném. Ehhez jött hozzá, hogy vettem egy kiló meggyet, de miután megettem a negyedét, rájöttem, hogy ég tőle a gyomrom, és nem kívánom. Miért is ne tegyem hozzá a túróhoz?
Az összetevők:
A meggyet kimagoztam (mindenkinek ajánlom, hogy az ilyen szuper babra munkákat sorozatnézés közben csinálja, kevésbé idegesítő), megszórtam 20g xilittel, és hagytam, hogy levet engedjen. 3 tojást összekevertem a maradék xilittel - sajnos nem akart annyira kifehéredni, mint amikor cukorral csináltam ugyanezt, de egy idő után meguntam kavargatni -, hozzáadtam a túrót és a kicsavart meggyet, és összekevertem. Mivel a meggytől kissé leves lett, tettem hozzá egy kevés zabpelyhet is (ez lehetett volna talán egy kicsit több).
Innen jön a trükkös rész :) Leterítettem egy konyharuhát, rátettem egy darab réteslapot (azt a fajtát, ami olyan vékony, mint a papír - nem a táblázat szerintit használtam, hanem Sparosat, de arra nem volt adat), és óvatosan megkentem a joghurttal. Rá egy újabb lap, megint joghurt, majd egy harmadik lap, de erre már nem jött joghurt, hanem erre tettem a tölteléket. A konyharuha segítségével feltekertem - a széleit közben folyamatosan begyűrve -, és szintén a konyharuha segítségével belefordítottam egy tepsibe, amibe előtte sütőpapírt raktam (ez jó minőségű legyen, mert a rosszhoz hozzáragad, és lehet lehámozni a papírt a rétesről a végén). Utána még háromszor ugyanez, így összesen négy rúd rétesem lett. A tetejüket szintén joghurttal kentem meg.
Előmelegített légkeveréses sütőben sütöttem 190 fokon, nem tudom pontosan, hány percig (20-30 talán), de addig, amíg szépen meg nem barnult. Mikor kivettem, a korábbi rossz tapasztalatok alapján gyorsan áttettem egy falapát segítségével egy üvegtepsibe a réteseket, mert nem akartam később a papírt hámozni róluk. Sajnos nekem a négyből három kicsit kifolyt (egy valószínűleg azért nem, mert abba kevesebb töltelék jutott), de ez legfeljebb az esztétikumon rontott, az élvezeti értéken nem :) Vendég elé amúgy sem tudnám tenni, mert a sok töltelék - kevés tészta arány miatt nem lehet szépen szeletelni.
Az eredmény: egy rúd rétes 500 kalória, fél rúd rétes 250 kalória. Nálam a fél rúd rétes az egy adag, nem kispályázunk :)
Amiben így utólag szerintem lehetne még kalóriát spórolni:
1. valószínűleg 2 tojás is elég, és akkor nem is lesz annyira folyós a töltelék;
2. ha nem xilittel, hanem nullkalóriás édesítővel készítitek (pl. eritritollal, csak én most nem merem használni, mert nem túl sokat lehet róla még tudni; a mesterséges édesítőket ha lehet, felejtsük el), akkor összesen további 400 kalóriát tudtok elhagyni, ami azért nem kevés: egy adagnál (fél rúdnál) már leviszi a kalóriatartalmat 200 kalóriára - nem rossz, ugye? :)
Jó étvágyat :)
Utolsó kommentek