Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

A kórház utáni két napban igyekeztem 1000 alatt tartani a napi kalóriabevitelt, mert a teljes program 7 napos lett volna, csak én hétvégére eljöttem. A szombati és vasárnapi kalóriamennyiségemet ne kövesse senki!

Szombat: 69,2 kg.

120310mfp.png

A kórházi étkezések után a reggeli mennyei volt! Amúgy is nagyon szeretem ezt  fajta kenyeret (a Sparban lehet kapni), állítólag még egészséges is, és viszonylag könnyű, ezért 4 kicsi szeletet megehetek belőle reggelire. Datolyát valakinek a tanácsára vettem, csokihelyettesítőnek, és nagyon bevált, én is tudom ajánlani bárkinek, ha ezt eszem, ehetik mellettem a csokit, nem kívánom. A reggeli annyira ízlett, hogy ezt megismételtem ebédre is, K. pedig rendelt ebédet magának. Vacsorára a fent írtakat összekevertem, de a fehérjepor így sem ízlik :(

Vasárnap: 69,4 kg.

120311mfp.png

Mivel kicsit eltolódott a napunk, és ez már reggel is látszott, reggelire csak egy müzliszeletet ettem, hogy legyen bennem valami, ebédidőben reggeliztünk, és délután főztünk indiai csirkét. Nekem továbbra is nagyon ízlik, bár most sikerült odaégetni kicsit. A kerámiabevonatú serpenyő - bár amúgy isteni - mégsem stupidproof: ha otthagyod benne a kaját egy fél órára, kevés vízzel, akkor le tud égni - bár a leégett rész sem ragad oda. Ennek mondjuk nem tudtam, hogy örüljek-e. Még a kórházi tartózkodás alatt a korombeli kollegina felfedezte, hogy a Bonduelle-nek vannak olyan termékei, amikben szinte alig van kalória: zöldbab, gomba. Ezeket lemostam (nem szeretem a tartósítószer ízét, és így egész jól elvehető), és ezt ettem a csirkéhez. Nagyon bevált, és nem kellett serpenyős zöldséggel szórakozni. Estére egy barátnőmhöz mentem beteglátogatóba, ahol - bár volt az asztalon süti is - kibírtam, hogy csak az általam vitt light Sió baracklevet ittam. Azt hiszem, ismerve magamat ez hatalmas eredmény volt!

Hétfő: 69,0 kg. Ennek nagyon örültem :)

120312mfp.png

A reggeli a szokásos. Az ebéd rendelt ebéd volt, ahol csak a kalória és a szénhidráttartalmat tudom, a többit saccoltam.  Nagyon bölcsen uzsonnáztam is, hogy akkor majd este biztosan nem leszek annyira éhes. Még a vacsoránál is minden rendben volt, fűszerezett túrót ettem joghurttal összekeverve, egy abonettel és néhány sonkával. Mikor leültünk TV-zni, K. elkezdett csokizni, én meg gondoltam, majd datolyázok, és bevittem az egész zacskóval. Ezt nem kellett volna... mire észbe kaptam, megettem egy csomót :( Ilyet soha többet nem teszek.

Összességében - a tegnap esti hülyeségemet leszámítva - betartottam, amit terveztem. Ma és holnap 1200 kalória, csütörtöktől szombatig kalóriaszámolás nélküli ésszel étkezés (nem lesz lehetőségem számolni, kirándulni megyünk), vasárnap újra 1200, hétfőtől 1400 kalória a terv. Továbbá 45% szénhidrát, 35% fehérje és 20% zsír összetétel közelítése. A szénhidrát lesz a kritikus pont, ott fog minden eltolódni, de nagyon igyekszem majd erre is odafigyelni.

Címkék: összegezés

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr614313521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titti_ · http://tittiolvastar.blogspot.hu/ 2012.03.13. 10:30:20

Nagyon ügyesen eszel, és fogysz is, yay:)
Durva h a 9 g datolya 500 kcal, ilyen erővel egy halom rizses csokit megehettél volna, vagy akármit.
Ismerem ezt a hopp, kifogyott a zacskó érzést:)))

Merre kirándultok?
Z is szeretne menni valamerre, de még nem találtuk ki...

PrettyWitch 2012.03.13. 10:57:41

@Titti_: Nem tökéletes az adatbázis, nem 9g datolya 500 kalória, hanem a 20*9g :) Azt akarja jelenteni a szöveg (de én is látom, hogy félreérthető), hogy 20 darab, darabonként 9 grammos datolya volt 500 kalória. Amúgy nem rossz a datolya kalóriatartalma, 300 kalória/100g, és egy datolya 9g, ha normálisan ettem volna, mint a korábbi napokon, akkor pl. 5 datolya 125g. Hm... Ha jobban belegondolok, annyiért már két pirosgyümölcsös cerbonát is ehetnék... de a datolya biztosan egészségesebb :)

Kirándulás várhatóan az osztrák-német határon lesz, bonyolult családi okokból kifolyólag, amire most itt inkább nem térnék ki :) Minden étkezés szállodai vagy büfés lesz, ezért se mérni, se számolni nem fogok tudni. Jó kis teszt lesz arra nézve, hogy legalább meg tudom-e majd tartani a súlyomat.

Titti_ · http://tittiolvastar.blogspot.hu/ 2012.03.13. 11:13:49

@PrettyWitch: hát biztos kicsit túl fogod kajálni magad, terült terülj asztalkám mellett nehéz uborkát tolni, de biztos vagyok benne, hogy ésszerű keretek között maradsz, ha nem lesz minden nap aranygaluska:))))
Érezzétek jól magatokat!

mileszebbol.blogspot.com 2012.03.13. 16:36:37

70 alatt nem is kicsivel, ez igen szép!
A kávéval mi a baj? Sok helyen olvasom fogyizóknál, nálad is valahol, h nem kéne inni? Már cukor nélkül tankolom kb. 1 dl tejel, 2-t egy nap.(ness)
Kellemes és tartalmas kikapcsolódást kívánok a hétvégére, no meg szép időt:)

ókidli57 2012.03.13. 18:31:39

Örülök, hogy kipróbáltad a datolyát. Tényleg van elég kalória benne és ch is, de én pl. nem igazán szoktam belőle 2-3 db-nál többet megenni, mert nagyon tömény. :) Ezt találtam a datolyáról, amikor elkezdtem jobban eszegetni, érdemes elolvasni. Ezt azért teszem be, hogy megmutassam, hogy rózsaszín cerbonánál biztos egészségesebb :)))

Datolya

Általános tápanyagforrás

A datolyapálma általában olyan országokban nő ahol, az étkezési lehetőségek meglehetősen korlátozottak, vagy az ország területének nagy része köves, sivatagos, mezőgazdasági termelésre alkalmatlan. Igy a datolya ezeken a vidékeken elsőszámú tálpáléknak számit. Erre minden feltétel meg is adatott, mivel a gyümölcs nagyon sok szénhidrátot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, emellett magas a rosttartalma is. A gyümölcs húsa is tartalmaz olajat, de magjából ennek kb. 15-20-szorosa nyerhető ki, ezáltal biztositva van a kellő mennyiségű telitetlen zsirbevitel is. Ezenkivül 23 asminosavat is tartalmaz, melyek közül számos, még a legnépszerűbb gyümölcsökben (alma, narancs, banán) sem található meg, ilyen módon biztositja a szervezet számára a fehérjeszintézishez szükséges kiindulási anyagokat. Egyre többen fogyasztják olyan területeken is, ahol a datolya nem terem meg, ezt bizonyitja az is, hogy mig a világ népessége az elmúlt 40 évben megduolázódott, addig a datolyatermelés megháromszorozódott.

Antioxidáns hatás

A szervezetben kötelező, reaktiv szabadgyökök számos betegség, elsősorbam érrendszeri és daganatos eltávozások kialakilásáért felelősek. A szabad gyökfogó, anitoxidáns vegyületek nagy szerepet játszhatnak ezeknek a betegésgeknek a megelőzésében. Kimutatták, hogy a datolyából készült vizes kivonat igen erős antioxidáns hatással bir, valamint kivédi a cigarettafüstben, vagy más égéstermékben, illetve az égett ételek felszinén található benzpirén nevű, rákkeltő vegyület örökitő anyagra (DNS) kifejezetten káros (mutagén) aktivitását. Ezek alapján feltételezhetjük, hogy a datolya rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.

Hormonrendszerre gyakorolt hatás

Egyes növények tartalmazhatnak olyan hormonokat, melyek szerkezetüket és hatásukat tekintve hasonlitanak az emberi homonokhoz. Igy van ez a datolyával is, melyben olyan hormonok (fitoösztrogének) találhatóak, melyek képesek kifejteni a női szexhormonként ismert ösztrogén hatásait. A gyümölcs fogyasztása egyrészt serkentheti a nemi szervek működését, másrészt segithet a változó kori panaszok enyhitésében. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a datolyával kiválthatjuk a szükséges hormonkezeléseket, csupán hozzájárulhatunk vele a kialalkult hormnhiány pótlásához.

Népgyógyászati hatás

A népgyógyászatban a datolyát a külföldi tapasztalatok alapján számos betegségre alkalmazzák. A gyümölcsöt álmatlanságra, csontgyengeségre, emésztési zavarokra (hasmenésre), hörghurutra, lázra, húgyhólyaggyulladásra, ödémára, májbetegségekre, megfázásra, köhögésre, illetve szamárköhögésre adják. Egyes helyeken úgy tartják, hogy közömbösiti az alkohol hatását, ezért alkoholmértgezésben is próbálkoznak vele.

Persze nem biztos, hogy szentírás ami fent le van írva, valamilyen ókori egészség weboldalon akadtam rá. Szerintem mint a legtöbb élelmiszernél itt is a mérték a lényeg.

Egyébként gratulálok az elért eredményhez, nagyon ügyes vagy, hogy elérted a 69 kg-ot. Már nem sokat kell fogynod.

Üdv Ókidli (Ildikó)

PrettyWitch 2012.03.13. 21:08:14

@mileszebbol.blogspot.com: Nem a fogyókúra miatt ellenzem, csak mert nem egészséges, főleg azért, mert a túlsúlyos emberek nagy valószínűséggel magas vérnyomással bírnak, és a kávé azt még feljebb tolja.

PrettyWitch 2012.03.13. 21:10:30

@ókidli57: Köszi szépen! A datolyát megtartom, mert nagyon ízlik, és jól sejtettem, egészségesebb, mint a cerbona :) Most azt találtam ki, hogy szétcsomagolom 5 szemenként, és akkor nem fogom eszetlenül mértéktelenül enni. Te amúgy hol és milyet szoktál venni? Nem mindig találok olyat, amin nincs glükózszirup, és az meg nem jó.

ókidli57 2012.03.13. 21:28:58

@PrettyWitch: A csomagolás jó ötlet, mert sajnos észre sem veszi az ember és megeszik belőle egy jó adagot. Én általában a zöldségesünknél vettem, mert az jó puha és fel tudtam használni, de legutóbb nála is csak glükózos volt. Utána láttam a Sparban és az Auchanban is normál aszalt datolyát fél kg-os kiszerelésben, kalifa márkanév alatt fut, narancssárga zacskókban. Ezt árulják olyan 495 ft körül. Az teljesen natúr. Kicsit szárazabb, mint amit szoktam, de nem is annyira tömény. Legutóbb ezt vettem. Ezt tudom neked ajánlani, kajába csak akkor jó, ha előtte beáztatod vízbe, de simán nasiként tökéletes.

PrettyWitch 2012.03.13. 21:31:30

@ókidli57: Ezt a fél kilós kalifát vettem, de kéne újat venni ( tegnap este után lába kélt), és nem tudtam, hol. A zöldséges jó ötlet.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.13. 22:57:32

@PrettyWitch: dehogynem egeszseges, nekem egyenesen eletmento!!! :)
Minden csak viszonyitas kerdese (amugy tenyleg azt mondjak h a kave egeszseges, az mas dolog h magas pulzussal nem tanacsos inni). En felereszt zold kavet iszom, azt igerik ebben remek polifenolok is vannak :)

PrettyWitch 2012.03.14. 07:14:22

@Leningrad: Pontosítok: túlsúlyos és magas vérnyomással és/vagy pulzussal bíró emberek számára a kávé nem ajánlott. Mivel az utóbbi hónapokat leszámítva én ebbe a kategóriába estem immár 8-9 éve, nekem az maradt meg, hogy a kávé nem egészséges :)

mileszebbol.blogspot.com 2012.03.14. 15:38:04

@PrettyWitch:
Szerencsére a vérnyomásom inkább alacsony, a pulzusom viszont kicsit magasabb a kelleténél!
Reggel ezért is iszom, délután pedig csak az íze miatt!
Datolyát láttam a Bosnyák piacon, 500 ft/fél kiló áron, karácsonykor vettem legutóbb, tényleg nagyon finom és vendégvárónak is kiváló!

PrettyWitch 2012.03.14. 19:04:14

@mileszebbol.blogspot.com: Köszi, a helyi zöldségesemnél nem volt, a következő kör a Lehel piac lesz.

PrettyWitch 2012.03.19. 17:47:36

@Siena2007: Tervezem a Stahl magazin előfizetését, mert a kórházi dietetikus nővér ajánlotta, de még nem tettem meg, köszi, hogy szólsz!

A runtiltet még nem tudom, kicsit sűrű mostanában minden. Ha nem tudnék menni, nagy kalappal hozzá!
süti beállítások módosítása