Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

Az előző bejegyzés folytatása.

Végül még egy fontos dolog, ami megfogalmazódott bennem az utóbbi napokban. Vagyunk jópáran, fiúk és lányok egyaránt, akik egy éve még azt sem tudtuk, mi fán terem az egészséges étkezés, a kalória, a fehérje/szénhidrát/zsír arány; az 5 km-es futás a "sportemberek" kiváltsága volt és így tovább. Ma meg itt osztjuk az észt, magyarázzuk másoknak, hogyan kellene élni, enni, mozogni, és persze mindenki a saját abszolút bevált, nagyon tuti módszerére esküszik, ami jobb, mint bárki másé. Holott egy éve még pont olyan kövérek és tudatlanok voltunk, mint azok, akik most kövérek és tudatlanok. Az, hogy megcsináltuk (én még nem!), nyilván komoly fegyvertény és érv, de ettől nem vagyunk jobb emberek, mint az, aki ma olyan, mint mi egy éve. Csak mi egy évvel korábban kapcsoltunk. Azt már hozzá sem teszem, hogy elég nagy szegénységi bizonyítvány - akár férfi, akár nő részéről -, ha valaki a másik embert pusztán csak a külseje alapján tekinti valamilyennek. Pláne, ha saját magát is ennek alapján definiálja. (Nyilván nem arra gondolok, ha épp fel akarok szedni egy pasit/csajt, hanem arra, ha valakit lenézek azért, mert kövér, vagy mert egészségtelen ételeket eszik. Csak azért, mert én MÁR nem vagyok ilyen.)

És azt is elfelejtjük, hogy nem vagyunk egyformák, nincs két tökéletesen egyformán működő szervezet, két teljesen azonos ízlésvilág, életstílus. Miután az alapvető elvek gyakorlatilag azonosak (anyagcsere alatti kalóriabevitel minőségi kajákból, normális mennyiségű fehérjével, lehetőleg nem sok szénhidráttal és zsírral + mozgás), ezen elveket kellene józan paraszti ésszel teljes körűen személyre szabni - nemcsak a kajákban, hanem pl. abban is, ha valakinek terhes a kalóriaszámolás, de elvan a kötött étrenddel, vagy utál futni, de úszni nem, vagy nem akar táplálékkiegészítőket enni, meg ilyenek. De ez csak akkor működik, ha a "célszemély" maga is tisztában van az igényeivel, elvárásaival, határaival, képességeivel, és azokat meri is vállalni. Ha valaki nem tud édesség nélkül létezni (khm...), akkor annak - bármennyivel is hatékonyabb lenne - nem szabad olyan étrendet összeállítani, amiben nincsen egyáltalán semmilyen édesség, mert vagy nem fogja tudni betartani, vagy betartja ugyan, de nagyon meg fogja szenvedni. Ugyanez igaz a rántott húsra is (nagyon jó mirelit, sütőben sütős rántott húsok vannak!), vagy a spagettire (csökkentett kalóriatartalmú tészta + darált csirke + paradicsomszósz heti egyszer bele kell férjen), vagy bármi egyébre. Gyakorlatilag - a sült szalonna jellegű ételeken túl - nincs olyan étel, amit némi ötleteléssel ne lehetne diétássá varázsolni. Akkor minek éljen valaki halon és natúr csirkén, ha utálja? Na persze, ha nagyon elszánt, vagy csak egy rövid program erejéig diétázik, az más, de ha valaki hónapokra tervezi a diétát - mert pl. nemcsak a fenekén lévő fél centi zsírt akarja lefaragni, hanem már egészségügyi kockázatot jelent a túlsúly -, akkor értelmes, finom és betartható diétát kell kitalálni.

Összegezve: mindenkinek mástól lesz egy diéta működőképes, ami nem feltétlenül azonos azzal, ami valaki másnak korábban már bevált. Ha valaki komolyan le akar fogyni - nem pedig csak az ikszedik eredménytelen fogyókúrájába akar belekezdeni -, akkor végig kell gondolnia, hogy mire és hogyan képes, végigolvasni azoknak az írásait, akik már megcsinálták, átszűrni a kapott információkat saját magában, és kitalálni, hogy hogyan kellene belevágni. Ez nem két perc, legalább egy napot, de inkább többet rá kellene szánni, jegyzetelve. Ezen információk birtokában azonban aki rendelkezik némi logikával, és a matematikai alapműveleteket is ismeri, az gond nélkül meg tudja tervezni a saját személyre szabott étrendjét, ami várhatóan nem lesz elsőre tökéletes, és menet közben majd némi alakításra fog szorulni, de minden bizonnyal betarthatóbb lesz, mint ha csak fogna egy étrendet valahonnan, és azt követné betűről betűre.

Csak azt nem értem, hogy ha ez ennyire egyszerű - mert az, nem? - akkor miért várnak mégis sokan arra, hogy az étrendjüket más állítsa össze? Miért nem hiszik el, hogy maguk is képesek rá?

(És még mielőtt valaki kombinálni kezdene: semmi bajom a lifetilttel, mert nagyon sokakat nagyon jó irányba indított el. Azt nem értem, ha valaki nem használja a fejét.)

Címkék: kritika

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr384120533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thatsme 2012.02.17. 00:03:18

nem csodálom hogy a saláta után éhes maradtál uzsira, én azért ettem gyrost, mert az súlyra is elég tekintélyes, így tuti kitölti a gyomrot :) futás után, meg általában minden mozgás után is illene enni, hogy visszatöltsük a raktárakat, meg hogy este ne fogyjunk izomból :) mondjuk 100g túrót, az max 100kcal ha jól tudom, jobb mint izomból fogyni ;)

az étrenddel kapcsban: ne feledd, nemcsak diplomás emberek szeretnének lefogyni, és olyanok is vannak, akiknek egy egyszerű aránypár számolás is gondot okoz, mint 76g valaminek a kalóriáját akarják kiszámolni. Bár alacsonyabb intelligencia szinten lehet magát az elvet sem nagyon értik, hogy miért kéne ennyi fehérje, meg miért nem jó napi 500 kalórián élni, stb. nekik jól jön valaki, aki összeteszi az étrendet. ezért vannak formspringen is ilyen kérdések h hello 160/65 lány, kinek a diétáját csináljam? amik nem születtek volna meg, ha az illetők elolvasták és ÉRTELMEZTÉK volna a blogon leírtakat.
És sajnos Tominak ebben igaza van, hogy nem lehet azt mondani a csajnak hogy nyugodtan egyél fahéjat, mert ezen felbuzdulva beleteszi majd a nesquick kakaót is mert tök hasonlóak. ld. Petra régebben megkérdezte Tomit, hogy akkor cukor helyett ehet mézet ugye?
másoknak meg azért kell, mert ha kapnak egy étrendet, akkor úgy érzik, hogy "felelősséggel tartoznak" az étrend készítője felé, vagyis ők azért kapták az étrendet, hogy elérjenek valamit és ennek a készítő örülni fog, és ez viszi őket előre (mint pl. Vivi, ahogy elmondta nekem a runtilten).
nekem könnyebb betartani egy mástól kapott étrendet, mert én attól félek, hogy amit magamnak írok, azzal vagy túl engedékeny vagyok, vagy már túl szigorú. ha lehetne simán beletenném azt a bizonyos heti 1 sajtburgert, de akkor azt hiszem máglyán égetnének a lifetilten és ha ráadásul még nem is fogynék, akkor tuti gáz lenne.
egyébként a bejegyzés tetszik, én igyekszem nem papolni a "kezdőknek" hanem általános érvényű tanácsokkal ellátni, és nem is nézem le őket. Egyedül azokkal nem tudok hosszú távon mit kezdeni, akik makacsul ellenállnak minden építő gondolatnak (ld. fogyinő), vagy kétpofára zabálnak és mellette sírnak, hogy kövérek.

Névtelen Géza 2012.02.17. 01:49:31

Hű de tetszett ez a poszt!

PrettyWitch 2012.02.17. 08:28:55

@thatsme: A salátában tök igazad van, de valamit valamiért: ha már olyat ettem, ami nem diétás, legalább ne legyen sok :)

A bejegyzés írása közben valóban eszembe jutottak a formspringes kérdések, én hülyét kapnék tőlük. Nem elsősorban azért, mert butaságra vallanak, hanem mert az írójuk annyira sem vette a fáradságot, hogy egy fél órát rászánjon a LT olvasására. Ilyen hozzáállással hogy lehet az életben boldogulni, és hogy lehet eredményre vinni egy diétát? Ugyanez pepitában: ha gondolkozna, mielőtt belevág, nyilván nem venné egy kalap alá a fahéjat a cukros kakaóval. De nem gondolkozik.

De megértettem, elfogadom, hogy tapasztalatlan kezdőként, ha nem akar valaki időt fordítani arra, hogy utánaolvasson dolgoknak (nem mintha ezt érteném), akkor egy más által írt étrend megfelelő lehet. Azt viszont nem értem, hogy te miért gondolod azt, a tapasztalatoddal és tudásoddal, hogy amit te raksz össze, az valamilyen irányban tuti nem lesz jó, míg amit más - akinek ki tudja, mennyi ismerete van e téren, de téged nálad jobban biztosan nem ismer -, az maga lesz a tökély.

"de akkor azt hiszem máglyán égetnének a lifetilten" - nem tökmindegy? Ha a saját diétád működne, beválna (még ha lassabban is), és kevesebb lemondással járna, akkor egyrészről mi közük hozzá, másrészről miért számít neked az, amit mondanak, ha bevallottan nem LT diétát eszel? Jahogy valaki a LT diétával rövidebb idő alatt többet fogyott? És? Nem verseny, és nincs két egyforma ember, és mint az előbb írtam, nem a gyorsaság a cél, hanem a betarthatóság.

Ezzel együtt természetesen olyan diétát követsz, amit jónak gondolsz :)

Titti_ · http://tittiolvastar.blogspot.hu/ 2012.02.17. 08:50:23

Jó poszt lett!Minden egyes szóval egyet tudok érteni...

Tényleg vannak nagyon buta emberek, akik leginkább tájékozatlanok, és ha arra sem veszik a fáradtságot, hogy egy kalóriatáblázatot megnézzenek, vagy pár órát keresgéljenek a témában neten, akkor kicsit sincsenek felkészülve egy életmódváltásra...
Nem felső fokú matematika ez:)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.02.17. 12:04:28

@thatsme: :) edzés után szenhidratot kell visszatolteni, arra pont nem a 100g túró az ideális:) fehérjét meg valoban azert iszol este, h az izombontast ellensulyozd a bevitellel (bont-épít), de ez ket külön dolog:)

Délibáb 2012.02.17. 12:27:18

Nagyon jó poszt, 100%-ig egyetértek vele. A lifetilt legnagyobb hibája az én szememben az, hogy egy nagyon kötött, unalmas, megvonó diétát ad az embereknek, majd 70 nap után kvázi a "sorsukra hagyja" a diétázókat, a súlytartás elég vázlatos. (Egyébként tök érdekes lenne a nyilvánosan lefogyasztott lányokat elővenni fél, egy, két év múlva, hogy mi maradt meg a szemléletből, sportból, stb.)

Ha az ember magának számolgat, egy idő után sokkal jobban ráérez, hogy miből mennyit ehet egy nap, tudni fogja, hogy pl. ha aznap sütizés van, akkor párolt hal és brokkoli lesz az ebéd, és nincs gond.

PrettyWitch 2012.02.17. 12:32:27

@Délibáb: Ha jól tudom, Petra és Dani eltűntek, Laura időnként blogol, de a mellplasztika miatt most nála más prioritások vannak. Erika belevág egy újabb 70 napos programba, kíváncsian várom az eredményeit. És remélem, hogy Adriról és Vivienről is fogunk még hallani. Mondjuk Petrára és Danira is nagyon kíváncsi lennék.

Nyahu · http://ceshireketket.blogspot.com/ 2012.02.17. 14:17:40

@Délibáb: Ezzel is teljesen egyet értek (mint ahogy Boszi posztjával), hogy a LT diéta olyan szűk keretek között mozog mint kalória, mint változatosság terén, hogy még ha be is tartja az ember, a program utáni életet nagyon megnehezíti a sok újra megehető étel, még akkor is ha az egészséges keretek között maradunk nagyjából.

A saját diéta megírásáról: nem gondolom hogy gigászi mélységig belemásztam a témába, de az alapokat megértettem így már könnyen össze lehet állítani egy diétát a saját preferenciám szerint. A lényeg amit mondani akarok, hogy nem kell vele heteken keresztül hosszú órákat tölteni, elég 1-2 délután és némi érdeklődés. A többi akarat kérdése, és ide szerintem mindig visszatérhetünk. az, aki arra is lusta hogy maga utánanézzen ezeknek nem is akar lefogyni, illetve nem jött még el az ideje neki.

A slimekre (és a többi BT által fogyasztott emberkére) én is kíváncsi lennék, hogy néznek ki 1 év elteltével:)

PrettyWitch 2012.02.17. 15:41:20

@Nyahu: Győzzük meg BT-t, hogy negyedévente ellenőrizze őket, és utána posztoljon :)

Nyahu · http://ceshireketket.blogspot.com/ 2012.02.17. 15:55:16

@PrettyWitch: Tiéd a pálya!:))) (nem csak a sikerrel kell villogni ugyebár, plusz motiváció ez azoknak akik lefogytak vele, hogy ne merjék elhagyni magukat, mert jön a nyilvános lebőgés)

Délibáb 2012.02.17. 21:52:37

@PrettyWitch: nem tudom, ki vállalna újra megjelenést a blogban, ha esetleg visszahízott... meg amúgy is, pont elég, ha 70 napig kommentelnek nemtomhányan az ember seggéről. Szóval van egy olyan érzésem, ennek nem BT a gyenge pontja.

PrettyWitch 2012.02.18. 10:21:46

@Délibáb: Hm, pedig a slimek számára egyfajta kontroll lenne, BT-t pedig igazolná, ha tudnák tartani az elért súlyt. No persze ha nem, akkor az nem venné jól ki magát egyiküknek sem. Mindegy, legalább Erikát tudjuk követni, mert ő folytatja a blogolást.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.02.18. 11:23:53

@PrettyWitch: :) igen, de o a dietat is folytatja, ilyen szempontbol ez nem "utankovetes" csak kovetes. Igen, en is kivancsi lennek h mennyire tanultak meg a tobbiek az alapelveket. Amugy van olyan erzesem h ha bukik a dolog pl Petranal, akkor inkabb az onuralom hianyan mint a hianyos ismereteken.

Szerintem egy 70napos program alatt igazabol meg lehetett tanulni az alapelveket, ami buktato, hogy a mennyisegek veszesen kevesek. Azaz azt nem lehet belole megtanulni, hogy mennyit egyen a normal idoszakban, plane "normal" etelekbol. De ha valaki a tiltezes abbahagyasa utan figyel a sulyara, es kozben tapasztalgatja mibol mennyit ehet, akkor nem kene h rafaragjon. Szerintem. De ez a szakasz erosen onuralom kerdese.

B.-né Erika 2012.02.18. 17:31:21

Nagyon jó írás :)
1 év múlva meglátjuk mi lesz az alapokat letettem, már csak meg kellene terveznem mikor mit, különben nálam akár reggeli- tízórai- ebédig bezárólag mehetne az édesség Dw liszttel, én ezt tapasztaltam délután már inkább a fehérje tojás, sonka, por ilyenek, nekem vacsit ki kell hagynom 5 kor uzsi 8-kor por és így ok.
önuralom, diéta alatt van. Tehát most van :) Ha elértem az 58-at attól kezdve erőteljes alakformálás :) és kicsit engedékenyebben megcsinálom a magam programját.. Ahogy Nóri.

PrettyWitch 2012.02.19. 09:17:48

@B.-né Erika: Jó lesz téged folyamatosan követni, olvasni.
süti beállítások módosítása