Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

Már régóta gyűjtögetem ennek a posztnak az anyagát. Egyrészről szeretném összeszedni, hogy milyen gyógyszereket szedtem és szedek a fogyókúra miatt, másrészről - szigorúan csak empirikus alapon, mert abszolút nem értek a témához - szeretném megosztani másokkal, hogy milyen tapasztalataim voltak a gyógyszerekkel.

Mindenekelőtt azt szeretném rögzíteni, hogy a lipid részlegen a kórházban a diéta mellé kaptunk multivitamint és télen D-vitamint is, valamint rosttablettát, ezek az ötletek tehát onnan jöttek. Ezek mellett kaptunk kálium kapszulát is, de az csak orvosi felügyelet mellett szedhető, a víz- és sóháztartással függ össze valahogy (Thatsme biztosan tudja, hogyan), ezért azt, miután kijöttem, nem szedtem.

Na nézzük a listát:

1. Multivitamin: a kórházban kaptuk, mert azt mondták, hogy a diéta miatt nem viszünk be a szervezetünkbe elég vitamint és ásványi anyagot; ezért miután kijöttem, én is elkezdtem szedni. Sajnos arra nem figyeltem, hogy a kórházban melyik cég milyen vitaminját kaptuk. Én először a Bérestől vettem multivitamint, utána váltottam a Centrumra, mert olcsóbb volt. Nem tudom, hogy a hajhullásom ezzel a váltással összefüggött-e, de kb. egy időre esett, ezért visszaváltottam a Béresre.

2. Béres-csepp + hozzávaló Béres C-vitamin: mivel én is és a pasim is minden télen lebetegszünk valamennyire, ennek megelőzésére kezdtem el most ősztől a multivitamin helyett a Béres-cseppet, ami - a patikus szerint - nemcsak immunerősítő, de tartalmazza a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is. Már egy hónapja szedem, a tapasztalatom annyi, hogy egy viszonylag egyszerűbb náthán egészen könnyedén túljutottam, más bajom egyelőre még nem volt.

3. C-vitamin: az őszi idő miatt kezdtem szedni külön 2*500 mg-ot (már amikor nem felejtem el bevenni), mert ami a Béres csepphez van, az nagyon kevés. Emellett igyekszem minden nap legalább egy narancsot is megenni, mert azt olvastam valahol, hogy a kapszulában található C-vitamin nem úgy szívódik fel, mint a természetes. Ezt értem, de mégis muszáj kapszulában is szedni, mert 1000 mg C-vitamin beviteléhez egy fél raklapnyi narancsot fel kéne falnom, és sajnos annak is van kalóriatartalma.

4. Halolajtabletta: a kórházban elmondták minden nap, hogy heti 3-4 alkalommal halat kellene enni, mert a halolaj javítja a vérzsírok és a koleszterin szintjét. Mivel nekem egyik se volt jó, viszont a halnak a szagát sem bírom, vettem halolajtablettát, és kúraszerűen beszedtem. A következő vérvételnél a triglicerid szintem már jó volt, a koleszterin még mindig a határ fölött van, de az is javult. A javulás lehetett a halolajkapszulától, de simán a fogyástól is akár :) A koleszterinszintet mondjuk nem értem, mert (i) zsírosat nem eszem, mert az olyan luxus kalória, amire sajnálom az 1200-as keretet, (ii) disznót nem eszem, mert a csirkét egész egyszerűen jobban szeretem, (iii) de igazából húst sem eszem túl sokat. Mindenesetre fél év után újra elkezdtem szedni a halolajtablettát, ismét kúraszerűen, és azt tervezem, hogy a jövőben is így fogom csinálni. Márkát nem tudok ajánlani, azt vettem, amelyiket a patikus ajánlotta, és nem volt horror áron.

5. Vastabletta: mivel a vérképemben a vas is eléggé szar volt, kúraszerűen 2*1 hónapig szedtem ezt is. Lehet, hogy a hajhullás elmulasztásában volt szerepe, de biztosra nem merném mondani.

6. L-Thyroxin: ez pajzsmirigyhormon, amit sajnos a diagnosztizált pajzsmirigy betegségem miatt kell szednem. Itt jegyezném meg, hogy aki elhízásra hajlamos, mindenképpen kérje meg a háziorvosát, hogy a következő esedékes vérvételnél nézzen TSH-t is (ez nincs benne a nagyrutinban, külön kérni kell). Nekem eszembe nem jutott volna, hogy bármi bajom lenne a hormonjaimmal, azt hittem, az elhízás kizárólag a sütievési mániámmal függ össze, de a lipid részlegen kiderült, hogy nem jó a pajzsmirigyhormon-szintem. Tudom, hogy egyesek szerint csak kifogás a hormonproblémára hivatkozás, és én sem vitatom, hogy valószínűleg nem  elsősorban a hormonprobléma, hanem a sütik eredményezték a plusz sok kilómat, de a nem megfelelő hormonszint az elhízás mellett millió egyéb problémát is okozhat. Hogy csak egy példát mondjak: egy ismerősöm már jó ideje nem tudott teherbe esni, és utóbb kiderült, hogy ennek oka is a pajzsmirigyhormon nem megfelelő szintje volt. Volt egy lány (http://pushyourself.blog.hu/), aki azt írta, hogy ki tudott jönni ebből az elvileg nem gyógyítható betegségből, de eltűntek a blogjáról a bejegyzések, pedig nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mi van vele.

7. Rosttabletta: ezt a kórházban is kaptuk. Nem csodaszer, épp csak hajszálnyi a hatása, de pont arra elég, hogy ne járjon állandóan a kajákon az eszem. Nem rendszeresen szedem, néhány naponta csak, két étkezés között, ha már éhen akarok halni, 1-2 db-ot veszek be, legalább fél liter vízzel vagy teával lekísérve. Kicsit segít, de erre fogyókúrát építeni nem szabad.

8. ALLI: a kórházban a doktornőm megkérdezte, hogy részt akarok-e venni egy tesztcsoportban, akik az ALLI-t tesztelik, én pedig igent mondtam. Az első két hónapban szedtem, és utána beszámoltam a tapasztalataimról. A lényeg az, hogy ez a gyógyszer a megevett zsírt a bélrendszerben magához köti, ezáltal nem tud felszívódni, hanem a széklettel együtt távozik. Remélhetőleg ezen a lokális zsírmegkötésen túl más hatást nem gyakorol a szervezetre, én legalábbis nem tapasztaltam, de sajnos sose lehet tudni. Csak azoknak ajánlanám, akiknek 28-30 felett van a testtömegindexük, mert bezavar az anyagcsere működésébe, és aki csak 5-10 kg-t akar lefogyni, az ne ilyen gyógyszerekre támaszkodjon; akinek viszont már amúgy is egészségügyi kockázatot jelent a túlsúly, azoknak - hangsúlyozottan diéta mellett! - jó segítséget jelenthet a fogyás beindulásához. Én sem eszem az első hónapok óta, pedig van még belőle. Azt azért mindenképpen megjegyezném, hogy (i) csak akkor hat, ha zsírosat eszel, ha tehát pl. abonettet eszel sovány sonkával, akkor felesleges bevenni; (ii) a megkötött zsír a széklettel ürül, ami nagyon durva hasmenéseket tud csinálni (mindenki csak olyan hétvégén próbálja ki először, amikor a WC közel van); (iii) az előzőek miatt, ha pl. töltött káposztát vagy sült kolbászt ettél, be ne vedd, mert brutális eredménye lesz. Magyarul csak közepesen zsíros kajálások után, és csak megfelelő körülmények (WC közelsége) esetén javasolnám, és csak azoknak, akik tényleg máshogy nem tudnak elindulni a diétával. Utána viszont érdemes hamar elhagyni.

9. Bőrfeszesítő krém: nem gyógyszer, de ha már nem vagy tizenéves, és komolyabb fogyást tervezel, valamilyen bőrfeszesítő krém egész biztosan jól jön. Én eleinte szinte minden nap kentem magam, Avonos krémmel (ez volt itthon), de mióta lelassult a fogyás, csak kb. hetente egyszer kenem magam (comb, fenék, hát, has, felkar). Úgy tűnik, eddig megúsztam, hogy lógjon a bőröm, nem tudom, hogy csak simán szerencsém volt, vagy a krémeknek köszönhető. Mindenesetre ezt folytatni fogom, valószínűleg kevesebbet ártok magamnak, ha kenem, mint ha nem.

Végül egy megjegyzés: a lifetilten nagyon ajánlanak egy csomó étrendkiegészítőt, de eddig nem mertem őket kipróbálni, mert ki tudja, melyikben mi van (végül nem vizsgáltatták be őket, pedig nagyon kíváncsi lettem volna rá), és hogy milyen mellékhatásokat okozhat. Ezzel nem azt mondom, hogy károsak, hanem azt, hogy nem értek hozzájuk, és bizalmatlanabb vagyok velük, mint a fenti gyógyszerekkel kapcsolatban, amit az orvosok ajánlottak. Lehet amúgy, hogy a Slim-es lányok tapasztalatai alapján változni fog a véleményem ezzel kapcsolatban, de egyelőre még nyuszi vagyok, és a fenti - így most hirtelen elég soknak tűnő - bogyók jelenleg elegendőnek tűnnek. Sőt, igazából soknak is, de amíg diétázok, és amíg nem lesz jó a vérképem teljesen, addig szerintem jobb, ha szedem ezeket, mint ha nem.

Ja és még egy megjegyzés: évekig szedtem fogamzásgátlót, a pajzsmirigy-probléma kiderültekor hagytam abba, orvosi javaslatra. Nem vettem észre összefüggést sem az elhízásom, sem a fogyásom és a fogamzásgátló között: elhízni több évvel azután kezdtem, hogy a gyógyszert már szedtem, akkor, amikor egyetem után elkezdtem 14-16 órákat irodában dolgozni; fogyni pedig csak akkor, amikor elkezdtem diétázni, az pedig a gyógyszer abbahagyása után hónapokkal volt. Ezzel együtt én is azt tanácsolnám mindenkinek, aki hezitál, hogy ha meg tudja oldani máshogy, inkább ne terhelje a szervezetét feleslegesen hormonokkal; én is hülye voltam, hogy nem hagytam abba hamarabb, remélem, nem okoztam magamnak semmilyen későbbi problémát, de huszonévesen az ember hajlamos magát halhatatlannak hinni...

Azoktól, akik olvassák ezt a bejegyzést, és hasonló cipőben jártak/járnak, mint én, azt szeretném kérni, hogy röviden osszátok meg a tapasztalataitokat a fentiekkel, vagy más gyógyszerekkel, étrendkiegészítőkkel kapcsolatban, vagy tegyetek be egy linket, ha már máshol ezt leírtátok. A lényeg az lenne, hogy ha pl. fél év múlva akár én, akár más újraolvassa ezt a bejegyzést, kaphasson némi segítséget ahhoz, hogy mit érdemes szedni és mit nem. Előre is köszi!

Címkék: gyógyszer

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr253397160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thatsme 2011.12.01. 00:20:58

én a vitaminhoz, ill. béres csepphez szeretnék hozzá szólni. nem tudom, mennyire lehet hinni ebben Tominak, de már az elején leszögezte, hogy sem a béres, sem a centrum nem elég fogyi alatt. ezért én a Peak vitaminját szedem, ebben van egy csomó fontos nyomelem, + szinte az összes vitamin. A többihez viszonyítva nevetségesen olcsó, 1850 ft-ba kerül (ennyi volt, mikor én vettem, azóta lehet emeltek rajta egyet), de 240 tabi van benne, és napi 2-t kell bevenni. ha kiszámolod, ez 4 hónapra elég, azaz évi mindössze 6e ft-ból megvan a vitaminadagod. egyedül C vitamin, amit szedek mellé, mert ebben csak 60 mg van. illetve mostanában nem szedem rendszeresen (a C vitamint) csak ha kívánom az édeset, mert azt hallottam és tapasztaltam, hogy abban segít. főleg, hogy nekem nem kapszula, hanem rágótabletta, és narancsos íze van :)
a halolaj helyett tudom még ajánlani a lenmagot, abban is nagyon sok telítetlen olaj van, egészséges :) dm-ben lehet kapni, az ára tűrhető, és sokáig elég. étkezéseknél levesbe/húsra/sajtba szórni, kb. úgy használom, mint a szezám magot.
a vassal kapcsolatban pedig szeretném kérdezni, hogy milyet szedsz, mert nálam vérszegénységet állapítottak meg a vérvételen, és ajánlotta a háziorvos a megemelt vasbevitelt. eddig viszont még lusta voltam utánajárni.
ezeken kívül a pyruvat-ot szedem még, azt hiszem Erika egyik posztja alatt bővebben kifejtettem, hogyan hat, semmi extra, lehet enélkül ennyit se fogytam volna. bár most azon töröm a fejem, hogy ha elfogy nem veszek újat, mert piszokdrága, és a fehérjém is kifogyott :(
ja igen, fehérje: eddig a nemmondomhonnan rendeltem epreset, nagyon finom volt. nemsokára újra kell rendelni, és szerintem megint onnan fogom, mert a Peak felemelte 8,5k-ra, így már 2500 a különbség. Tomi szarik rá nyilván a milliós keresetével, de nekem ez igen is könnyebb így.
amit még szedtem: porcerősítő a térdem miatt, iszonyat drága volt, és pár nap után közölte velem az orvosom, hogy kár volt megvenni, mert az tök másra van. azóta felhúztam az agyam és nem is szedem :D

Scala 2011.12.01. 00:46:59

Lányok, erre írok a héten, nekem pm. alulműködésem volt és nem szedtem hormont, mert nem voltam tőle jól. Életmódot váltottam (egészséges zöld kaja, sport és nagyon fontos belső út a lélek felé).
A vérszegénység a másik, amiről írni fogok, küldök linket is. Most nagyon késő van, aludjunk.
Bence-Tomi sztem nem havi szinten keres milliós nagyságrendben, de ez csak benyomás. :-D

thatsme 2011.12.01. 03:30:49

@Scala: nem akartam személyeskedni, csak fél szemmel láttam egy ilyet formspringen "mennyit keresel egy honap alatt (atlag)?

Voda br 280 Tilt 600-800" ezért írtam, hogy nem ugyanaz a kategória és ezek után ne merjen leszólni, ha az olcsóbbat veszem, mert nekem 1 havi ösztöndíjam fele menne rá a peak csúcsszuper fehérjéére.

PrettyWitch 2011.12.01. 08:17:28

@thatsme: A Béres vitamin csak véletlen volt, de ha a Peak-es jobb és olcsóbb, váltani fogok, ha ez elfogy. Ami soká lesz, mert most épp nem a vitamint eszem, hanem a Béres-cseppet, és azt még a rákgyógyításban is használják immunerősítőnek, ezért is váltottam inkább a vitaminról a cseppre.
A lenolaj nekem felejtős, mert heti 1-2-szer főzök, olyankor kókuszzsírral, más zsiradékra most nem térnék át. A halolaj kapszula, azt be tudom venni minden reggel (szerencsére lassan az is elfogy, akkor fél évig megint hanyagolom).
Vasra nekem is ezt mondta a doki, én Béres vasat vettem. A közeli patikában lehet, hogy százalékot kapnak a Béres termékek után, mert nekem folyton ezeket ajánlották :) Van benne folsav is, azt nem kell hozzá külön venni. Természetesen a vasban gazdag étrend lenne a legjobb, de ennyire kombinált diétát nem tudok összerakni.
A pyruvatot tartalékolom az utolsó kilókra, mert tudom, hogy az lesz a legnehezebb.
@Scala: És gyógyszer nélkül ki tudtál jönni a pajzsmirigy alulműködésből? Erről nagyon örülnék, ha többet írnál, egyrészt én emiatt el vagyok keseredve, hogy egy életen át szednem kell a hormont, és csak romolhat, ja és persze anélkül, hogy az okát tudnák, másrészt úgy tűnik nekem, hogy egyre több nő ismerősöm küzd hasonlókkal, ezért Lenitől tanulva kitehetnélek vendégposztban is akár :)

Scala 2011.12.01. 09:34:15

@thatsme: Értem! Nem tudtam, hogy a Tiltből van zsé, vagy hogy ilyen kerek (a lapos has-gömbölyű számla kombó nyerő). Csak a Vodafone munkahelyét olvastam. De azért ezek is bruttó összegek. Nem tudom miből jön össze, hirdetés, szponzor, az edzések és edzéstervek is kerülnek a jelentkezőnek valamibe. Mindegy.
A lényeg, hogy egyetemista ösztöndíj és munkabér vagy számlás fizetés két külön bolygó, ha így áll a helyzet, majd veszel Peaket, amikor tudsz. Még én is halogattam pár hónapot, amire végre lett, mindig másra kellett a zseton, ez van egy ideje, elszálltak a devizaárfolyamok, megérzem a plusz negyvenezrek dobálását feneketlen lyukakba.

Scala 2011.12.01. 09:45:32

@PrettyWitch: Igen, gyógyszer nélkül "kijöttem belőle", mert nem okozott jó közérzetet a gyógyszer és javultam is "spontán". Majd összeszedem, sőt arra is tudok megoldást ajánlani, ha valakinek súlyosabb értékei vannak, mint nekem volt.
Pontosan azt éreztem, amit leírtál:
- nem tudják az okát
- életem végéig oda kell figyelni egy hormontartalmú gyógyszer bevételére
- ezzel csak a hiányt pótoljuk alapon, a folytonos külső ráerőltetett segítségtől elsorvad a szerv. Nem azt mondom, hogy nem kell vele foglalkozni, mert a megnagyobbodás vagy az elhalás lehet a kezeletlen betegség szövődménye is, hanem okosan hozzáfogni!
- valóban gyakori probléma, egyre több a kimutatott eset. Ezek az endokrinológiai dolgok most a sláger, mindent a hormonokkal magyarázni. Sztem nagyon jó az endokrinológia amikor diagnosztikáról van szó, de a gyógymód (hormonpótlás) kb. a baltával a szúnyogot szinten egyelőre.
Több szakorvost is hallottam már azonban, nők, akik nem erőltetik a hormont, hanem életmódváltás, okos diéta, emberi szervezet által normálisan igényelt mozgás megadása, alvás, légzés ahogy azt egy embernek kéne.
- a pm. alulműködésnek a lelki tartalma nagyon érdekes, kortünet. Pszichiáeterek is megfigyelték hogy melyik betegüknek van ilyen belgyógyászati baja, más mentális betegség által érintetteknek pl. más szervi elváltozása van. Mentális betegséged lehet enyhe fokban is, és nem kerülsz vele orvoshoz, de attól még van. A háziorvosoknak kéne kiszűrni első szinten, mert a hozzájuk fordulók 70%-a pszichoszomatikus tünetekkel érkezik.
Igyekszem összeszedni a gondolatokat, és hivatkozásokat is bele tenni.
Köszönöm a lehetőséget! :-)

Teleszkop 2011.12.01. 11:18:39

A hal nekem is sarkalatos pont, ha megérzem a szagát, már kimenekülök a helyiségből! Viszont ha jól látom, tényleg elengedhetetlen, ezért majd nekem is kellene szednem valamit, ami helyettesíti, deeee... szóval jó ez a halolaj kapszula? Én egyszer szedtem ilyet, emlékszem, bevettem reggel, utána elmentem meglátogatni egy barátomat a kórházban és szegény majdnem megpusztult a leheletemtől :) Szóval ha tudtok jót, akkor örömmel veszem a tippeket :)

Nálam a kombó amúgy szintén a Peak vitamin plusz ezres C vitamin kombó, mióta ezeket szedem meg nem zabálok fehér lisztet, és hasonló remek ételeket, a legfontosabb változás, hogy a napi 1-2 kávé ÉS 1 energiaital helyett vidáman elvagyok 1 kávéval, amit inkább az íze miatt iszom. Ez azért nagyon "látványos" dolog.

bettike0930 2011.12.01. 12:30:50

Én mivel a peak fehérjét drágának találtam és mivel nem vagyok Bp közelében nem akartam postaköltséget is fizetni még extrának, Tomi fehérjés elemzése miatt a Dymatize fehérjét vettem meg. Árban szerintem elég jó és Tomi tápkieges-fehérjés bejegyzésében azt hiszem a második helyen végzett.
Én ezen kívül multivitamint szedek, Actival max-ot. Tudom nem a legjobb, de amikor volt az a nagy akció, amikor asszem 120szem volt vagy 4k, akkor vett nekem anyukám és még csak eszembe sincs kidobni, max ha elfogy más fajtát veszek.

bettike0930 2011.12.01. 12:41:16

Jah még annyi, hogy édesítőszert nem tudnátok ajánlani, mondjuk amiről hallottátok, hogy kevésbé mű mint a többi(ha létezik ilyen). Nem tudjátok érdemes belőle drágát venni?(tudom h ez nem gyógyszer, vagy ilyesmi, de szerintem még hozzácsapható a témához mint mű cucc)

PrettyWitch 2011.12.01. 15:14:01

@Scala: Nagyon jó lenne, nagyon szépen köszönöm!

@Teleszkop: Én is gyűlölöm a halszagot, nem vettem észre magamon, és más sem jelezte, hogy bármi is érezhető volna. Most épp a TEVA halolajkapszuláját eszem, ez volt relatíve olcsó.

@bettike0930: Én a pasimmal most is Actival Extrat "etetek", de ha a Peak-es olcsóbb és több a hatóanyaga, váltani fogok rá, és megmondom neki, hogy ez testépítő cucc! Hátha akkor inkább hajlandó lesz bevenni :)

Édesítőszer: majd ha végre összeszedem, a kajákról is írok egy hasonló bejegyzést. A kórházban azt ajánlották, hogy ha lehet, ne mesterségeset együnk, de a természetesekben (pl. nyírfacukor, xilit) van kalória, csak kevesebb, mint a cukorban. Én kompromisszumos megoldást találtam: teába már egyáltalán nem teszek édesítőt, kávéba, ha ritkán iszok, egy Pötyit (árban egész jó), édességhez pedig eritritolt használok (www.xukor.hu/xukor-zero/). Korábban sose hallottam róla, a kórházban említették a természetes édesítők között. Ugyan elég drága, de mivel ritkán csinálok sütit, még mindig van abból az 500g-ból, amit tavasszal vettem. Az íze egész érdekes, kevésbé édes, és valahogy máshol érzed, mint a cukrot, de ha megszokod, jó alternatíva lehet.

bettike0930 2011.12.02. 07:40:12

@PrettyWitch:
Köszi a cukros tippeket. kicsit még utána olvasok aztán keresek valamit.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2011.12.02. 13:31:40

Hali, a vas-hajhullas megallasnak biztos volt koze egymashoz, a koleszterinrol meg annyit, h alapbol nem birok zsirosakat enni (megy tole a hasam), es 47-48 kilos koromban rendszeresen a hatarertek folott volt a koleszterinem. Elso alkalommal amikor mentem az eredmenyekkel a belgyogyaszhoz, bevallotta h a papirok lattan mar keszult a lecseszesre h fogynom kell ha nem akarok megdogleni, de igy most mit mondjon? :)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2011.12.02. 13:33:54

@bettike0930: nyirfacukor (xilitol).
Kaloriatartalma kb a fele a repacukorenak, de ami nagyon jo benne, hogy olyan az osszetetele, hogy nagyon lassan, egyenletesen szivodik fel, nem rugja meg a vercukorszintet.
Ha nem sutni akarsz vele, csak pl kavet izesiteni, a legjobb valasztas, sztem.

PrettyWitch 2011.12.02. 20:45:55

@Leningrad: A koleszterinre azt mondták a kórházban, hogy kb. 80-85%-át a szervezet termeli, és kb. 15-20% az, amire étkezéssel tudunk hatni. A családomban szinte mindenkinek magas, pedig nem használunk zsírt, és disznót is csak ritkán eszünk. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy a vega öcsémnek milyen :)
Az eritritol nem sokkal drágább, mint a xilit, és nulla kalória, én ezért döntöttem mellette, de a xilit tényleg jobban emlékeztet az igazi cukorra.

Dolus 2011.12.06. 13:33:47

Én egy nagyon jó dolgot találtam amivel tudom pótolni a táplálékból hiányzó vitaminokat, fehérjét, vasat, ásványi anyagokat stb. A világ legteljesebb, természetes körülmények között termesztett táplálékának tartják a kék-zöld algát. Marcus Rohrer féle Spirulina alga tablettát szedem. Egyesek azt mondják rossz íze van, de szerintem egyáltalán nem. Már fogytam is egy pár kilót. És sokkal jobb a közérzetem. Tudtátok hogy a A Spirulinában több, mint 375%-kal több protein van, mint a tofuban? És még számtalan jó dolgot tudnék sorolni.

PrettyWitch 2011.12.06. 19:06:27

@Dolus: Kicsit reklámszagú a kommented, de ha nem annak szántad, akkor elnézést.

2weeksinhawaii írta korábban, mielőtt eltűnt volna, hogy valamiféle algák segítettek neki rendbehozni a pajzsmirigyhormonszintjét, ez mondjuk érdekelne. Multivitamin helyett szerintem a Spirulina nem jó, mert nem tartalmaz mindenféle vitamint és ásványi anyagot, de mellette érdekes lehet.

Valakinek valami tapasztalat?

Modula 2011.12.08. 19:28:58

Algák jótékony hatásáról én is sokat olvastam. Már gondolkoztam is rajta hogy vennem kéne. Most hogy itt is felmerült rá is szánom magam. De előtte tájékozódom hogy milyen mértékben tartalmazza az említett spirulina a vitaminokat.

Scala 2011.12.09. 18:49:14

Lányok egy hete akarom írni, hogy aznap, amikor hajnalban kommenteltem ide, hívott a kozmetikusom, akinél pajzsmirigy túlműködést diagnosztizáltak augusztusban/szeptember elején. Felírtak neki hormont, amit nem kezdett el szedni. Az értéke most megközelítette az alsó határt (túlműködésnél ugye túl alacsony a TSH érték), ezért az orvosa (nő) azt kérte, hogy mivel szépen javul, most már lehet felezni a hormon adagot, ne kettőt, hanem már csak egyet szedjen.
Gondolta magában, hogy ez aztán a nagyon jó, mert eddig egy rohadt darabot nem tolt magába a cuccból. :-)

Fogok írni a saját tapasztalataimról is, nem felejtettem el, cak nem volt időm, és meg is szeretném nézni a leleteimet, hogy tudjak írni.
Ha valaki a túlműködés miatt érdeklődne, meg tudom kérdezni hogy mit írtak fel neki, mi volt az érték, ami miatt két tabletta volt felírva, és a többi, és a többi. Annyit tudok, hogy göböket is találtak a pm-ben, ultrahangos vizsgálaton.

PrettyWitch 2011.12.09. 19:20:50

@Scala: Engem az alulműködés érdekelne jobban, amikor magas a TSH szinje, és az elhízással is ez szokott összefüggésben állni, de valószínűleg hasznos lehet az is, ha a másik oldalt is ismerjük.

Scala 2011.12.09. 21:53:26

@PrettyWitch: na elveszett a kommentem. Szóval röviden OK.

Dolus 2011.12.12. 20:12:01

@PrettyWitch:
Bocsánat, nem annak szántam, csak meg akartam osztani az információt hogy nekem mennyire bejött ez a spirulina. Sokkal jobb az erőnlétem, és kevesebb lett pl. az alvásigényem.
Szerintem multivitamin helyett is jó, de nem akarok róla meggyőzni senkit. Ki kell próbálni.

Solid214 2011.12.20. 09:04:56

@Scala: @PrettyWitch: a pm. alulműködéses posztot várom, mint a Messiást... 1 hete nálam is ezt diagnosztizálták, bár egyelőre határértéken belül vagyok, közel a felső határhoz (TSH 3.8). Egy (egyelőre) enyhe autoimmun pm gyulladás is társul mellé, illetve ez az oka a kezdődő alulműködésnek. Persze rögtön a hormonpótlás volt a megoldás (ami persze magát az okot, a gyulladást nem szünteti meg), de én úgy gondolom, valamiért ez kialakult, így ha magam ellen fordultam pm. szinten, akkor ez esetleg vissza is fordítható. Így aztán szeretnék megpróbálni én is alternatív gyógymódokat (homeopátia, diéta, vitaminok, mozgás), mielőtt a hormonra fanyalodnék.
Szóval Scala, plíííz :) nagyon érdekelne, hogy mi volt Veled a helyzet és hogyan sikerült kijönnöd belőle. Persze gondolom így Karácsony előtt nem ez a legfőbb gondod, csak jelzem, hogy a lelkes hallgatóság növekedne eggyel...

Scala 2011.12.20. 13:35:49

@Solid214: Szia,
Címszavakban írok most + linkek, magamról csak röviden, ami a legfontosabb. Alábbiakat úgy ismertem meg, hogy csináltam (kivéve a hanganyag, ahhoz még nem jutottam hozzá).

A pm. alulműködés önmagában egy autoimmun folyamat eredménye, nem társul, én úgy tudom, hanem szükségszerűen együttjár vele a pm. gyulladás.

1. A kísérő pszichés betegsége a pm. alulműködésnek a depresszió, erre klinikai adatok vannak (a depressziós betegek jelentős hányadánál a belgyógyászati konzílium és laborok kimutatják a pm alulműködést). Abban nincs elfogadott kellően bizonyított eredmény/álláspont hogy melyik van előbb, a testi defektus okozza a teljesítménycsökkenést, emiatt kudarcok, majd jön az önvád, belső háború, elfojtások, és szépen kialakul a depresszió enyhe epizód formában vagy a lélek üzen a testnek...
/azért sztem elég egyértelmű, de mindenkire rábízom./
Lényeg, a lényeg, hogy antidepresszáns szedése + 15-20 alkalom kognitív pszichoterápia mellett hormonpótlás nélkül általában javulnak az értékek. Ezt az endokrinológus nem mondja el, mert általában nem követi a pszichiátriai szemléket, a pszichiáter meg kórházon kívül lusta belgyógyászati konzíliumra, és nem is bevett gyakorlat TSH labor-eredményeket nézegetni. Pláne, hogy ő ki sem írhatja a vizsgálatot...

2. Érzelmi háttere a depressziónak hosszú és sokrétű téma, de itt TALÁN leginkább az akadályoztatás érzés, vagy tartós feldogozatlan csalódottság jön be a képbe.
"Nemcsak azért felesz, amit teszel, hanem azért is, amit nem teszel".
Ezeknek tartós elfojtása, és az emiatt kialakult belső háború... ezen a vonalon érdemes belül kutakodni.
Perfekcionizmus, önismeret egyoldalúsága, magas és téves irányú (!) belső és külső elvárások, ezek teljesületlensége miatti disszonancia érzés csökkentésére alakul ki a pm. alulműködés szerintem, "lejjebb vinni a szintet", így csökken a belső feszültség, nem fáj már annyira.

3. Természetgyógyászat, olvasnivaló:
www.libri.hu/konyv/nepbetegsegek-megelozese-es-szelid-gyogymodjai-3.html
Fejezet: Depresszió, Pszichoszomatika, Stresszoldás

Hanganyag:
Glandoterápia - mirigyeink erősítése és gyógyítása
www.napfenyes.hu/component/option,com_eloadasok/task,eloadas/sorszam,74/V%C3%A1radi-Tibor-Glandoter%C3%A1pia-4-r%C3%A9sz-Pajzsmirigy.html

4. Heti 3-négy alkalomnyi minimum 60 perc sport, elsősorban kardió (úszás, futás, Spinning)!
Soknak tűnik, de kell!

5. Himalája kristálysó használata főzéshez
(A sómentességben nem értek egyet Váradi Tiborral, a kardiósportok mellé kimondottan veszélyes is lenne, izzadás).

6. És végül a legfontosabb, ami önmagában kihúz titeket a bajból: homeopátiás alkati kezelés!
A saját orvosomat ajánlom, évekig halogattam a homeopátiát, mert nem volt szimpi doki és ár, de megkaptam akire-amire vágytam. :-) Tatán rendel, én is Budáról járok (autó, de mostanában vonat, a modern piros vonat megy a Déliből, nem kell gyakran menni, évente kétszer-háromszor.) E-mailezni is szoktunk, úgy kértem első időpontot pl.
www.orvostudakozo.hu/DrAuerKatalin
dr. Auer Katalin
Tata, Kocsi utca 14.
Mobil
+36 (20) 926 8116
e-mail: auer.katalin@hotmail.com

Az első időpont egy másfél-két órás beszélgetés, a csecsemőkori betegségektől kezdve a visszatérő álmokig minden szóba kerül, belső adottságok, jellemzők, amit az ember elmondana magáról... Aktuális és régebbi leletet vigyetek és tegyetek el. Referenciának is jó lesz majd!
Meghatározásra kerülnek a szerek (autoimmun betegségnél alkati szer is általában, ennek jelentéséről majd ott) + az eseti panaszokra is kaptok valamit.
(nálam: menzesz fájdalom, a fogszabályozó miatti fájdalom és a migrénemre volt, a migrénem egy év alatt ritkult, majd megszűnt :-), füstöléstől tért vissza, de az a magánhülyeségem)...
A vérlabor és a pm. adatok folyamatosan javultak, három havonta érdemes nézetni, egyéb teendő nincsen. Szedni szabályosan amit kaptok, nem elkezdeni a hormonnyelést, a behangolást elvégzik a szerek.

Mindenkinek szép ünnepet, gyors javulást kívánok.

Scala 2011.12.20. 13:43:51

Mondás helyesen:
"Nemcsak azért felesz, amit teszel, de azért is, amit nem teszel."

Solid214 2011.12.20. 15:19:01

@Scala: nagyon köszönöm a választ, hogy ennyi időt rászántál! Amit leírtál, gondolkodni, olvasnivalót ad bőven, a doktornőt pedig feltétlenül meg fogom keresni.
Köszönöm még1x, kellemes ünnepeket Neked is, a blog írójának és a többi olvasónak egyaránt!

PrettyWitch 2011.12.20. 21:57:28

@Scala: Nagyon érdekes, amit leírsz, én is mindenképpen végig fogom gondolni hosszabban.

Több dologgal kapcsolatban nekem kicsit más a véleményem:
- nálam pm. gyulladás nincs, nem is tudják, mitől van alulműködésem :( tehát nem feltétlenül függ össze;
- van a pm-nek valami autoimmun betegsége, amit ki lehet vérvétellel mutatni, de nem feltétlenül autoimmun betegség az alulműködés;
- depressziós nem vagyok, nagyon nem gondolnám magam annak, bár eléggé stresszes az életem, ezzel összefügghet;
- a homeopátiában - bocs - alapvetően nem hiszek, és tudományos bizonyíték - amennyire én tudom - még nem támasztotta alá a működését e téren;
- hormon: én sem örülök neki, de inkább beviszem a szervezetembe azt a hormont, amit amúgy is megtermel, csak nem eleget, minthogy következményei legyenek a pm. alulműködésnek (pl. meddőség).

Azért azt nem bánnám, ha meggyógyulnék valamitől annyira, hogy elhagyhassam a hormont, csak nem tudom, mitől gyógyulhatnék meg :(

A sporttal mindenképpen egyetértek, bár nem tudom, hogy van-e összefüggés, de ártani biztosan nem árt, ha egészségesebben élünk.

A sót ki fogom próbálni, még soha nem hallottam róla.

A részletes választ én is nagyon köszönöm, utána fogok olvasni azoknak, amiket írtál, mg a homeopátiának is, mert részletesen sosem jártam utána.

Nektek is kellemes ünnepeket és gyógyulást!

Scala 2011.12.20. 22:25:14

@Solid214: @PrettyWitch: Örülök, hogy ilyen hamar olvastátok lányok.
A só lehet hegyi kristálysó is, európai. Nagyon finom, nagyobb darabokból áll, és nem fehérített.

Homeopátia: nos mint írtam, hinni nem kell benne, de tudományos bizonyítékokat nem találsz, csak gyógyulási eredményeket. A legjobb fejezetet a működési elvről Thornwald Dethlefsentől olvastam (remélem jól írtam le): A sors, mint esély c. könyv; de ez magas lesz, ha érdekel, és dobsz egy mailcímet csak a homeopátiás fejezetet átküldöm mailben.

Szkeptikus lányoknak Schüssler-sót ajánlottam bőr dolgokra, szem alatti karikákra, az is homeopátiás elven működik, és nagyan bevált. :-)

Jó éjt, puszi.:-)

Scala 2011.12.20. 22:26:35

@PrettyWitch: és természetesen nem minden pm. alulműködéses depr.! Sőt, nem is minden depr. rossz a TSHja, bocs, ha félreérthető voltam ott.

PrettyWitch 2011.12.20. 22:31:24

@Scala: E-mail: prettywitch@hotmail.hu
Előre is köszi! Amúgy igazad van, leszarom igazából, hogy milyen elven hat (amúgy sem értek hozzá), ha működik, csak nem nagyon hiszek benne. A hormont nem merem letenni, mert a meddőség mint veszély így 30 fölötti, egyelőre gyerektelen nőként komolyan megijeszt. Vajon a hormon mellett is hat a homeopátiás szer?

A depressziót ha stresszel helyettesítem, akkor meg is van a kiváltó ok amúgy nálam is. De sajnos a stresszes életemen nemigen tudok változtatni, és nagyon nem is szeretnék, mert a pörgést szeretem.

Azért jó lenne tudni, mitől is van ez az egész baj :(

Scala 2011.12.21. 00:45:31

@PrettyWitch: Teljesen egyetértek! :-) Küldöm az anyagot, sőt, scannelve is megy néhány cucc.

A gondolatok teremtő ereje... hát igen! Nem a pörgés a baj, hanem a "hullámok", a gondolatok és érzések teremtő ereje sokkal nagyobb, mint általában gondoljuk.
(Én az agyonsztárolt Titok c. könyvben csak ezt találtam érdekesnek, sajnos nem fejtették benne ki valami fényesen.)

Meddőség: ha nem most (pár hónapon belül) akarsz babát, ettől szerintem ne tarts!
na és ugye, söprés, mert "Nincs félelem negatív elképzelések és gondolatok nélkül."
Söpörj. :-)

"A legtöbb ember nem is veszi észre, hogy olyanba fekteti az energiát, olyanokat gondol, mond, amiket egyáltalán nem akar. Amikor barátoknak, a családodnak, munkatársaknak panaszkodsz valami “borzasztó” helyzetről, ilyenkor mindig energiát (érzelmeket) teszel bele egy olyan helyzetbe, amit nem akarsz!

Márpedig az érzelmek azok, amelyek energiát (vagy más szóval “üzemanyagot”) adnak ahhoz, hogy a dolgok megvalósuljanak. Amikor bármivel kapcsolatban negatívan reagálsz, mindig újabb “üzemanyagot” adsz annak a dolognak, amit nem akarsz.

Csodálatos, szenvedéllyel, érzelmekkel teli lény vagy! Nem mindegy, hogy az érzelmeiddel milyen gondolatokat töltesz fel, azaz, hogy milyen gondolatoknak adsz energiát.

Figyelj a gondolataidra és az érzéseidre, hogy úgy irányítsd őket, olyat TEREMTS, ami neked jó!"
(László Erika)
/egy jobb idézetet kerestem,de nem lelem... a lényeg talán ebben is benne van. Természetesen nekem is vannak negatív gondolataim, és nem is fejlődök túl gyorsan e téren, kiválóan fejlett a kritikai érzékem. :-D De pl.a kardió alkalmakkor, mint a futás és a Spinning egy perc után létrehozom a Flow-élményt, és teremtek, teremtek, söprök, megbocsátok elképesztően termékenyen. Heti négy alkalommal minimum nyomom 90 percet. Kell, szükségem van ennyi mozgásra és a társuló élményre. Sokkal több ez sportnál nekem./

Visszakanyarodva:
Hormon: ha javulnak az értékek (most mennyi?), csökken a TSH, az orvosod csökkenteni fogja a bevitt gyógyszeradagot is. Ha partner vagy benne, meg is próbál majd leszedni a hormonról. Ha nem teszi, megteszed sztem idővel te magad.

Homeopátia: hat hagyományos gyógyszer mellett is, legfeljebb nem olyan "tisztán" és gyorsan. Sokan párhuzamosan használják, főként kezdetben, ez ad biztonságot, ez természetes, és jó! Így a saját ritmusodban - ha azt választod - beépíted a módszert a mindennapjaidba.
Érzeni fogod mikor kell elkezdeni vagy leválni a hormonról. Érezni fogod,hogy neked egyáltalán kell-e ezzel foglalkoznod. Van gyógyszerfüggő betege is a homeopátiás orvosoknak, akik kényszeresen ragaszkodnak a szerükhöz, de azok általában fájdalomcsillapítók vagy különböző nyugtatók (pánikbetegség)...
A homeopátia én úgy tapasztaltam távolról sem követel magának kizárólagosságot, vagy előjogokat, az indulatot nem onnan szítják...

Az ajánlott doktornővel a meddőségről (annak veszélyéről) és a homeopátiáról is tudtok témázni.
Egyébként nálunk a családban minden nő 35 évesen vagy afelett szül generációk óta (első gyerek, igen nagyanyám is!).
A 30 év csak egy téves hiedelem hogy onnantól bármi nehezebb.

Mint az öregség, öregedés... persze alkati dolog is, de abban biztos vagyok, hogyha szépen mondogatja magának valaki 27 évesen, hogy jaj, most már milyen öreg vagyok, ezt megéli, átérzi ! (agyrém), akkor azzá is alakul, akár pár hónap alatt...
Gondolom nem öt gyereket szeretnél... úgyhogy a kevesebb petesejt sem gond, kettő-3 kell, hogy megtermékenyüljön, annyi BŐVEN van-lesz még. :-) Egy egészséges, jó ritmusú ciklus, na az sokkal fontosabb, mint az életkor, meglátásom szerint.
süti beállítások módosítása