Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

Mostanában valahogy minden szebb, biztosan a tavasz miatt :) Olyan közel érzem már magam a célomhoz - persze lehet, hogy ez csak önámítás -, hogy kevésbé izgatom magam a diéta betartásán. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy egy év 1200 kalóriás limit után az 1400 kalóriát dőzsölésnek érzem :)

Fura dolog az, hogy azok az emberek, akik korábban észre sem vettek vagy mufurcak voltak velem - nem barátok, kollégák, hanem pl. hentes, bolti eladó stb., akik tehát nem ismernek, csak látnak - egyre kedvesebbek mostanában. Olvastam valahol, hogy végeztek egy kísérletet kövér és sovány emberek fényképeivel, aminek az lett az eredménye, hogy a kövér emberek kevésbé voltak szimpatikusak :( Elkeserítő, hogy az emberek ennyire felszínesek, de sajnos nem meglepő.

Péntek: 69,8 kg.

120323.png

Ebédre Titti ötlete alapján spagettiszószt készítettem, darált csirkemellből. Most és itt megfogadom, legközelebb nem foglalkozom a kalóriákkal és a koleszterinnel, és ilyen kajákat csak darált sertéshúsból fogok készíteni, mert - bár én tényleg szeretem a szárnyasokat - a darált csirkének és pulykának van valami mellékíze, ami nagyon nem jó. A hagymát megsóztam és olaspray-n megpirítottam, utána összepirítottam vele a darált húst, rá a paradicsomlé, az igazi paradicsom és a fűszerek (oregano, bazsalikom, kakukkfű), és az egészet addig főztem és fűszereztem, amíg jó ízű nem lett. A táblázat szerinti adagok kb. a negyedét tartalmazzák. Köretnek K-nak a szokásos főtt spagettitésztát adtam, magamnak pedig az olaspray-n pirítottam meg besózott és felkarikázott cukkinit és padlizsánt, ami nagyon jól passzolt a paradicsomos szószhoz. Édességnek Shapeshifter ötlete alapján light lekváros LIDL abonettet ettem.

Szombat: 69,4 kg.

120324.png

A reggel rohanás volt, banki ügyintézéssel, és nem tudtam előtte reggelizni. Mire végeztem, úgy érzetem, ölni tudnék egy pohár 100%-os narancsléért. (Nem, nem vagyok terhes.) Frissen facsart nem volt a környéken, de a büfében legalább Cappy volt, ilyet ittam. Mint látjátok, elég brutál kalóriamennyiség van benne, de akkor és ott úgy voltam vele, hogy nem érdekel. A reggelimet ebédre ettem meg, igyekeztem spórolni a kalóriákkal, mert estére bográcsozós szülinapi buliba készültünk.

Mivel a Peak duplacsokis fehérjepornak nagyon nem jött be az íze (van valami mellékíze, amitől nekem nem lesz jó a gyomrom), a Scitecnek viszont van olyan fehérjepora, ami csak egy adag, és 10 különböző ízben kapható, egyenként is (hahó, Peak, itt versenyelőnyben vannak!), gondoltam, kipróbálom ezeket az ízeket, mielőtt bármit rendelnék. Egy kilós kiszerelést nem szeretnék úgy venni, hogy előtte nem próbáltam ki. Nos, két próba után vagyok - egy csokis-kókuszos és egy csokis-málnás port ittam eddig -, és nekem személy szerint sokkal jobban bejön az íze, mint a Peak duplacsokisnak. Ez nem reklám és nem összehasonlító termékelemzés - fogalmam sincs, fehérjebevitel szempontjából melyik ér többet -, egyszerűen a saját szubjektív ízlésem szerinti összevetés: nem érdekel, hogy az egyik tartalma jobb-e, mint a másiké, ha az egyiket nem tudom meginni, a másikat meg igen. Csak megjegyzem, a csokis-kókuszos olyan volt, mintha olvasztott híg Bounty-t innék :) Abszolút szubjektív pontozással: csokis-kókuszos 9/10, csokis-málnás 8/10 (ez nekem kell majd a végén, hogy tudjam, milyet vegyek, ha végigpróbáltam mind a 10 ízt). Ja, és gond nélkül oldódik mindegyik vízben (én tejjel nem bírom meginni), simán egy befőttesüvegben összerázható, shaker sem kell hozzá.

Este elmentünk bográcsozni, de én vállaltam, hogy vezetek (legalább tuti nem iszok alkoholt, és nem viszek be vele millió felesleges kalóriát). K. haverjait imádom, a srácok nagyon jó fejek, igazán elengedheti velük magát az ember lánya, és még millió bókot is bezsebelhet :) Végül a bográcsban főtt kakaspörköltből nem ettem, csak egy kiskanálnyi kóstolót, mivel a szülinapi oroszkrém torta sokkal jobban vonzott, abból viszont megettem 4 szeletet. Meg lehet vetni érte, nem érdekel. Én ilyen vagyok, ezen az utóbbi egy év sem tudott változtatni, ezzel a hibával kell magam elfogadni és ezzel is kalkulálva diétázni. Most szerintem sikerült: a torta a táblázatban nem szerepel (az értékeiről fogalmam sincs, még annyira se, hogy saccoljak - sötét volt, na), nélküle viszont csak 673 kalóriát ettem aznap. Szerintem az 1400 kalóriát nem léptem túl, más kérdés, hogy a tápanyagarányok katasztrofálisak lehetnek.

Vasárnap: 69,3 kg. Nagyon örültem, hogy a sütizés nem bosszulta meg magát :)

120325.pngSzintén nem az a nap, amit követni kell, mert itt viszont minden benne van a táblázatban, amit ettem, azaz a napot 976 kalória bevitellel és 690 extra kalória elhasználásával zártam (az utóbbi adat természetesen csak becslés). A reggeli a hétvégi menetrendből adódóan kimaradt, csak ebére ettem meg. Délután runtilt volt, mi viszont Lenivel a jövő vasárnapi 12 km-es Vivicitta futásra készülünk, ezért eldöntöttük, hogy két kört futunk. Szuper időzítéssel 17:02-re át is értünk az Árpád hídtól a Margit hídnál levő indulási pontra, de nem volt ott senki :( Azt hittük, mi késtünk, és mentünk tovább. Amikor a másfeledik körnél újra ide értünk, Tamást megtaláltuk, de másokat nem. Kiderült, hogy mögöttünk indultak. Így most a találkozó a lányokkal elmaradt, na de majd jövő héten :) A két kört végül - úgy, hogy közben az előző este miatti kialvatlanságtól és még ki tudja mitől minden bajom volt és fájt a hasam - 1:12 eredménnyel zártuk, 150 körüli átlagpulzussal. Remélem, a Vivicittán is hasonlóképp menni fog, de már hasfájás nélkül. Ha valakinek van tuti tippje arra, hogy mit reggelizzek aznap és mikor - 11-től indulok -, írja meg! Én 2-3 banánra gondoltam, a mindenféle későbbi problémák elkerülése érdekében.

A csípőm újra fájt minden futás után, de Tomisz javaslatára elmentem egy szakboltba, ahol meg fogják nézni, hogy a futócipőm az én lábamhoz megfelelő-e. Feltehetően nem, és ettől fáj a csípőm. Amint többet tudok, megírom majd nektek is, hátha valakin segíthet.

Futás után megittam egy fehérjeturmixot - ez volt a csokis-málnás -, vacsorára pedig ugyanazt ettem, mint ebédre. Ritka pillanat volt az életemben, de nem voltam éhes (biztosan a futás miatt), viszont 700 kalóriával mégsem szerettem volna zárni a napot, ezért megettem egy krémtúrót is, amit K-nak vettem. Jól esett, de a fahéjas-almás light jogobella is van ennyire jó.

Hétfő: 68,7 kg. Szerintem 2003 óta nem voltam 69 kg alatt :)

120326.pngAhogy írtam, az utóbbi napjaim messze voltak a tökéletestől. Elfelejtettem kaját rendelni, viszont egész nap nem volt annyi időm se, hogy kiszaladjak venni valamit - és itt most ne mondja senki, hogy arra van időm, amire akarom, mert hétfőn mosdóba elmenni sem volt időm 4-ig. Ebédre ettem 2 cerbona szeletet, amit a fiókomban találtam, meg néhány sütit, ami az értekezleten ki volt téve elénk, mert már le akartam fordulni a székről. Ez utóbbiak adata csak becslés. Vacsorára a szokásos túró + jogobella, kíváncsi vagyok, mikor unom meg, egyelőre még ízlik. A szokás hatalma: végül 1200 kalória körül zártam a napot :)

Kedd: 68,8 kg. Különösképpen örülök annak, hogy ezek szerint a 69 kg alá bemenés nem csak egy pillanatnyi állapot volt, hanem remélhetőleg stabilizálódik.

Ennyit az utóbbi napokról: zűrös, zavaros, nem követendő példa, viszont mégis működik :)

Címkék: buli fájdalom futás recept fehérje runtilt 70alatt

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr584342831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyahu · http://ceshireketket.blogspot.com/ 2012.03.27. 14:50:45

Yéééy, Te sunyiii:) Tök jól beindultak nálad a dolgok és nem is mondtad!!
Ha a banántól nem leszel rosszul akkor az jó választás vasárnapra, én lehet hogy inkább ennék 2 szendvicset és arra egy banánt, mert az kevésbé csikarós gyanús és jobban tart. Legyen nálad legalább másfél liter víz, meg proteinszelet futás után, nagyon sok az a 12 km, vércukrot gyorsan táplálni kell utána.

PrettyWitch 2012.03.27. 14:54:07

@Nyahu: Frissítők lesznek kitéve, vizet ezért nem szeretnék vinni magammal. Proteinszelet helyett Leni ajánlott zselés lapocskát, kisebb csomag és nyelven olvad, olyat fogok vinni.

Jól látod, a futás közben fellépő hasfájást és WC-re menés érzést szeretném elkerülni. A banánra azért gondoltam, mert az állítólag fog (hasmenés esetén gyerekként kaptam), de nem vagyok benne biztos. A szendvicstől jobban tartok. Reggelizzek csak széntablettát magában? :)

Tomisz 2012.03.27. 15:33:38

Fú a darált csirkés szószok tényleg rosszak.
Az csak sertés vagy marhából jó, abból is lehet venni olyat ami azért ízletes és mégsem szalonna. :D
Mellesleg ez a fajta zsír amugysem olyan káros mint amit sültkrupli meg a rántotthús, stb magábaszívott.

Futás előtti reggelen valami lassú szénhidrátos és fehérjét tartalmazó kaja célszerű. A banán sem rossz mert sok rost van benne és ha kicsit még zöld/sárga akkor a cukortartalom sem katasztrófa még.
De lehet enni zabkását, müzlit, rozskenyér szendvicset, tej vagy joghurt... ilyesmit. De futás előtt mindenképp 2-3 órával csak. Közvetlen futás előtt semmit nem célszerű se enni se inni, főleg sokat.
Ilyen rendezvényeken mindig van frissítőállomás ahol ihatsz, de ott is max 1-2 korty meg öblögetés és kész. Illetve vannak ezek a kimondott futó/sport energiazslé stb csomagok, azokkal lehet segíteni ha netán kevés lenne az energia, de ilyen távon azért ez ritka/nem szabadna hogy szükséges legyen. Utána meg biztos lesz befutó csomag amiből vissza lehet tölteni a banánokkal csokikkal meg italokkal. :)

A kövér emberekkel meg szerintem az igénytelenség feltételezése miatt bánnak úgy ahogy általában, aminek lássuk be van valami alapja bizonyos szempontból. Még ha amugy gyakran jófej, jószívű humoros emberek is egyben. :)

Most egyébként többet mozogsz e mint előtte?

loseismorethanhesitate · http://loseismorethanhesitate.tumblr.com/ 2012.03.27. 17:59:04

egy pacsi a 'sotet volt, na' miatt (ezen azota rohogok), masik a 69 ala bemenes miatt, hajracsokolom!

(vasarnap remelem latlak benneteket, ha mas nem, majd zabalunk csokit egyutt a vegen)

rose highmile 2012.03.27. 18:41:09

grat a 69 ala bemeneshez! (de szep szam ez :)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.27. 19:30:54

"150 körüli átlagpulzussal" - hajszalpontosan 150 volt, keziccsokolom :))
@loseismorethanhesitate: mi egyutt futunk boszival, szerintem szigeten csak megtalaljuk valahogy egymast.

En azon tunodom h immodiumot reggelizek, biztos ami fix alapon, csak nem tudom az nem boritja-e a vizhaztartast, ami futas melle nem tul viczes.

Nyahu · http://ceshireketket.blogspot.com/ 2012.03.27. 19:34:27

@PrettyWitch: Holnap reggelire próbáld ki a banánt, futás nélkül is kiderül vagy beborul:)

PrettyWitch 2012.03.27. 19:37:01

@Tomisz: Köszi a részletes instrukciókat! Életem első futóversenyére készülök (gyerekként úszóversenyre jártam, meg kétszer voltam triatlonon, de az más), ezért van bennem némi para :) Zabot egyébként sem nagyon eszek, ezért a reggeli majd barna kenyér lesz sonkával meg egy banánnal. Zselét vettem, velem lesz futás közben, csak a biztonság kedvéért. Ivást én is úgy terveztem, ahogy írtad. Apropó, te nem jössz? :)

Sokkal többet mozgok, mint korábban, ugyanis az egyetem vége óta rendszeresen semmit nem mozogtam (mondjuk ennél nem nehéz "többet" mozogni). Voltak fellángolások, egy-két aerobik, kondizás, úszás, futás, lovaglás, de ilyen rendszerességgel, mint most a futás, semmi nem volt. És most sem lenne a lányok nélkül, akiket pedig a LT-nek köszönhetek, én ezért vagyok nagyon hálás Tamásnak az egész LT elindításáért.

Szerintem az igénytelenség és kövérség nem függ össze,vagy nem így, nemcsak a megítélésben, hanem egyébként sem. Nem gondolom igénytelennek azt, aki kövér, de persze lehet, hogy az előéletem miatt én ezt máshogy látom. Kicsit lustának, akaratgyengének, kicsit butának (magamat is ideértve) inkább - nem tudom, melyik a jobb :) És hogy mások azért kedvesebbek, mert kevésbé tekintenek igénytelennek? Nem hiszem, ez ennél szerintem bonyolultabb, de nem tudom megragadni a lényegét.

@loseismorethanhesitate: Lesz csoki a végén? És csak most szóltok? :)

@rose highmile: Köszönöm szépen! Üdv itt, remélem, látlak még :)

PrettyWitch 2012.03.27. 19:38:54

@Leningrad: Én eszem, amit Tomisz javasolt és amit írtam neki válaszul, plusz 2 széntablettát, biztos, ami biztos :)

@Nyahu: Nem jó, mert futással kéne kombinálni, de azt nem tudom megoldani holnap, és a héten máskor sem. Szurkoljatok, hogy ne legyen baj :)

Tomisz 2012.03.27. 21:51:22

@PrettyWitch: Erre most nem, én a céges csapattal szoktam a K&H maratonváltóra menni, ami most elvileg kiírás szerint júniusban lesz (régebben azis tavasszal volt). Meg az őszi BP maratonra szintén váltóba. Ott szerintem leszek majd az elmúlt évekhez hasonlóan.

Azt tervezem hogy felkészülés közben lehet az előtte lévő 1-2 tiltre kimegyek majd.
Akkor majd talán személyesen is beszélhetünk kicsit egymással, veletek. :)

Amugy nem futok rendszeresen egy ideje (legalábbis a régi énemhez képest). Kondival meg máshogy (helyesebb étkezés) tartom magam inkább karban mostanában, amennyire sikerül. :)
Gondolhatod mennyivel másabb most kicsit több izommal élni (régen is hosszútávfutó voltam). :)

Az igénytelenség meg a többi picit mind összefügg persze. Tulajdonképpen, ha nem érdekel hogy nézel ki, az ilyen téren is igénytelenség. Nem csak akkor, ha épp szakadt ruhában vagy, vagy nem tisztálkodsz. Ez az én személyes felfogásom. Tenni meg lehet ellen ugyanúgy lásd itt, LT meg a sok példát mindenhonnan. :)

Tomisz 2012.03.27. 22:03:25

Persze ezt nem úgy kell érteni hogy megvetem vagy lenézem őket. Vannak nekem is duci ismerőseim haverjaim barátaim. Ne értse senki félre. :)

ShapeShifter_ · http://shapeshifter.blog.hu 2012.03.27. 22:44:35

Azt a spagettiszósz mókát én is kipróbálnám, bár szerintem én maradok a csirkénél :) Linket kérhetek? Vagy leírást?

Amúgy gratulálok, nagyon szépen csinálod a programod. Szeretem a posztjaidat, valahogy nyugalmat és rendezettséget sugároznak. Főleg így, hogy mindent kereten belül csinálsz. :)

Titti_ · http://tittiolvastar.blogspot.hu/ 2012.03.28. 09:49:06

SZerintem nagyon jót tett az utolsó Szent Imrés etap neked fogyás ügyileg, azóta valahogy megindult nagyobb léptékben, nem?
Vagy csak 71-72 kg körül volt egy hosszabb stagnálásod amin túl kellett lendülni?
Különben annyira jó, és tetszős nekem, hogy úgy vagy 68 kg most, hogy nem csak csirkét eszel túróval.
Aprópó csirke, egy kis ketchup a szószba elveszi a hülye csirke utóízt szerintem, már amennyire ez lehetséges. Ezért nem vagyok oda semmiféle pulyka és csirkemellért, mert tápízűek:S De nincs mit tenni....

PrettyWitch 2012.03.28. 19:01:19

@Tomisz: Nem értem félre, csak úgy érzem, ennél összetettebb a probléma, mert a kövér embereket még az igénytelenek is lenézik :)
A K&H-s versenyt esetleg belinkelnéd? Ha nem zártkörű, lehet, hogy lennének érdeklődők.
Fura lenne veled találkozni, a lányokkal elsőre megvolt a közös hang, de fiúval ilyen témáról élőben még csak a kórházban beszélgettem :)

@ShapeShifter_: Köszi szépen! Talán a korom vagy a munkám miatt vagyok picit higgadtabb, mint egyesek. Az viszont erős túlzás, hogy mindig kereten belül maradnék :)
Amióta a myfitnesspalt használom, nincs táblázatom a kajákról, a spagettiszósz kb. úgy készült, ahogy írtam, most hirtelen több részlet nem jut eszembe, de ha kérdezel, szívesen válaszolok, bár szerintem főzésben te taníthatsz engem :)

@Titti_: Szerintem is sokat segített, márcsak azért is, mert tudom, hogy innentől egyedül vagyok, senki nem fogja a kezemet, nincs további kontroll, és enélkül kell tovább csinálnom. Segített azzal is, hogy rávilágított arra, hogy mennyire jó irányba indultam el, és egészen biztos vagyok benne, hogy többet nem fogom hagyni, hogy a saját hanyagságom az egészségem rovására menjen. Na meg a holtponton is túllendített :) És azért az is jó érzés, hogy Pados doktor úr - aki nekem ebben a fogyás témában az, mint a tilteseknek Tamás - kijelentette, hogy 64 és nem tovább, az pedig már belátható közelségben van :)

Tomisz 2012.03.29. 16:33:59

@PrettyWitch: Ugyanúgy a BSI szervezni, mint szinte az összes ilyet (Vivit is):

www.futanet.hu/cikk/tervezett-2012-es-esemenyeink

www.futanet.hu/cikk/19-maraton-es-felmaraton-valto

Itt találsz infót mindegyikről.

PrettyWitch 2012.03.29. 16:55:46

@Tomisz: Szuper lenne összehozni egy 6 fős csapatot a váltóra, 7 km-t mindenki le tud futni gond nélkül. Zaklatom majd a csajokat, hátha lesz kedvük :)

PrettyWitch 2012.03.29. 19:12:56

@Leningrad: Eszembe sem jutott, hogy ne jönnél :)
süti beállítások módosítása