Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

A legutóbbi alkalommal - ami jó rég volt, mert az azutánira, ami a terhesség élettanáról szólt, sajnos a munkám miatt nem tudtam elmenni - az órát Tápainé Bajnay Márta, a SOTE I. vezető gyógytornásza tartotta. Három témáról volt szó: (i) az apák jelenléte a szülőszobában; (ii) terhestorna; (iii) légzőgyakorlatok. Nagyon hasznos volt mindhárom, megpróbálom a lényegét átadni, néha beszúrva az előadó kiszólásait, amiken elég jókat derültünk :)

I. Apák jelenléte a szülőszobában (igazából sokminden másról is szólt)

1. A családbarát szülészet jellemzői: (i) apák beengedése a szülőszobába; (ii) rooming-in: az anya és az újszülött közös szobában való elhelyezése; (iii) szülésfelkészítő tanfolyamok; (iv) terhestorna; (v) légzőgyakorlatok. Lassan megvalósul mindenhol Magyarországon, de egyes elemeit, mint pl. a felkészítés, nemigen használják ki az emberek (ezt tanúsíthatom, vagyunk kb. 8-10-en a tanfolyamon, pedig ingyenes; mondjuk eléggé korai a kezdés). Amikor "divatba jött", minden szülésnél bent voltak az apák (előadó: "és unták magukat"), mára ez kezd megfordulni.

2. Méhszáj kinyílása: 270 méhösszehúzódás alatt, ami 12-16 órán át tart, de csak az utolsó 1-1,5 óra a kőkemény fájdalom. Az idő elteltével a méhösszehúzódások ereje és időtartama nő, a szünetek időtartama csökken. Az orvosok számolása: egyujjnyi - kétujjnyi - háromujjnyi - négyujjnyi - tűnőfélben lévő - eltűnt (ez hatujjnyi volt, ha jól értettem). Az utolsó két kategóriánál fáj már nagyon.

3. Fontos, hogy mindig tudjuk, mi és miért történik velünk, mert akkor nem félünk az ismeretlentől (ezzel maximálisan egyetértek); ezért kell a felkészítés.

4. A szülés két részre osztható: (i) vajúdás: hosszú ideig tart, fájdalmas, türelmet igényel, tudni kell lazítani (autogén tréninggel, agykontrollal, jógával, légzéssel stb.); (ii) kitolás: rövid ideig tart, nem fájdalmas (annyira), de komoly, nagy fizikai erőt igényel. Mindegyikhez másfajta taktika kell.

5. Az apa jelenléte több okból fontos: (i) biztonságérzetet ad a nőnek; (ii) kiszolgál: vizet hoz, WC-re kísér stb.; (iii) közvetít a nő és a szülőszobai személyzet között (tapasztalták, hogy a nők ebben az állapotban jobban hallgatnak arra, amit a partnerük mond, mint amit a szülésznő, ezért érdemes az apáknak megismételni, amit a személyzet mondott); (iv) születés után imprinting: Kondrad Lorenz kimutatta, hogy a gyereknek sokkal szorosabb a kapcsolata azokkal, akik a születésekor jelen vannak - ez három dologgal még fokozható: (a) érintés: az újszülöttet az anya hasára fektetik, ekkor az apa simogassa a hátát; (b) szemkontaktus: az újszülött kb. 20 cm-re élesen lát, és a szülés utáni 1-2 órában nagyon éber állapotban van (utána napokig kicsit kómás), ezért ekkor kell a szemébe nézve beszélni hozzá; (c) verbális kontaktus: a baba ismeri azoknak a hangját, akikét az anyaméhben sokat hallotta: az anyukáét biztosan, de az apáét is, ezért érdemes még magzat korában beszélni hozzá, és rögtön a születés után is.

6. Ne kényszerítsük bele se mi az apát, se az apa saját magát a szülőszobai jelenlétbe, ha ez számára valamiért zavaró (előadó: "a köldökzsinór élőszövet, hozzáértőnek se jó érzés elvágni, hát még az apukának"). Lehetséges az is, hogy csak a vajúdásra vagy csak a kitolásra menjen be az apuka, vagy csak a szülés utáni 1-2 óra pihenésre. Ezt nem kell előre eldönteni, elég ott. Ha viszont bemegy, nagyon fontos, hogy ő is felkészüljön rá, és mindig tudja, hogy mi történik, és mikor mit kell tenni; erre is jó a felkészítő tanfolyam (a szept. 13-i óra kifejezetten az apák szülésnél való részvételéről fog szólni, remélem, K. el tud jönni a munkából hamarabb, hogy ezen ő is ott legyen).

II. Terhestorna

1. A SOTE-n hétfőn és csütörtökön 10 órától tartják, egy órás. (Egyszerűen nem értem, miért nem lehet legalább az egyik időpontot munkaidőn kívülre tenni. Nem mintha akkor járnék ide, mert messze van, de az elv a lényeg.) Az előadó ajánlotta a saját magánóráit is, amik a http://www.tornastudio.hu/ honlapon érhetők el, és ahol már vannak esti időpontok is - na tessék, piaci rés :)

2. A terhestornának nem az a lényege, hogy megőrizzük az alakunkat (előadó: "bármit teszünk, a hasunk úgyis megnő"), hanem hogy a szervezetet érő terhelés okozta panaszokat és tüneteket kordában tudjuk tartani. A terhestorna céljai a következők: (i) keringés javítása, lábdagadás és visszértágulat megelőzése; (ii) a gerinc és medence helyes tartása, a hát- és nyakfájás megelőzése, csillapítása; (iii) minimális izomerősítés a mell, a gát és a medencefenék környékén DE a terhesség alatt végzett gátizomtorna vérbőséget és ezáltal vetélést vagy koraszülést okozhat, ezért kerülendő; (iv) a koordináció megőrzése egyensúlygyakorlatokkal (előadó: "hogy a metróhoz menet ne essünk le a lépcsőn" - milyen igaza van, nekem itthon a lépcsőházban sikerült leesni...).

3. Az előadó nem támogatja a DVD-kre történő tornázást (pedig neki is van, és nekem tetszett), hanem szerinte hasznosabb, ha csoportban, felügyelettel csináljuk. Ezzel elvben egyetértek, de a gyakorlatban nekem nem vált be. A tornaDVD-kről egyébként eléggé rossz véleménye volt, azt mondta, hogy olyannak, akinek semmilyen előképzettsége nincsen, nem lenne szabad ilyeneket készítenie (azt hiszem, sejtem, kire célzott).

III. Légzőgyakorlatok

1. A hasüreg zárt rendszer, amit felülről a rekeszizom határol. Mivel nő a méh, ez nyomásnövekedést eredményez a hasüregben, ennek az következménye a vizeletelcsöppenés és a szelek, de ezek a szülés után el fognak múlni.

2. Vajúdás alatt: az a cél, hogy csökkentsük a méhre nehezedő nyomást, mert ezáltal a görcsölő méhre ható erő csökkenni fog, és csökken a fájdalom. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy megemeljük a rekeszizmot, amit kilégzéssel lehet megtenni. A méhösszehúzódás alatt - ami 50-60 mp - "h" hangréssel, sóhajszerűen minél lassabban kell lélegezni (lehetőleg kilégzés hosszabb, mint belégzés, de a belégzés is hosszú), közben ellazítani mindent, főleg a combot és a feneket. Ha már nagyon intenzív a fájdalom, de még nem kezdődhet meg a kitolás, a fájás középső harmadában felületes apró ki-be légzéssel lehet lebegtetni a rekeszizmot, DE nem hiperventilláció!

3. Kitolás alatt: a méhösszehúzódás ugyanolyan, de most az a cél, hogy nyomjuk meg a méhet, ezért a rekeszizmot rá kell nyomni a méhre, amit úgy lehet megtenni, ha bent tartjuk a levegőt minél tovább, a méhösszehúzódás teljes időtartama alatt. Ha nem elég a levegő végig - várhatóan nem lesz -, gyors ki-be légzéssel kell levegőt cserélni. Ezt nem szabad előre gyakorolni, mert koraszülést okozhat!!!

Nem tudom, mennyire volt ez így világos leírva, de ott helyben elmondva nagyon érthető volt. Ha valakit jobban érdekel, a gyógytornász DVD-jén erről is részletesen beszél, és bemutatja a légzéseket. Engem meggyőzött, mert racionális, érthető magyarázatát adta a légzésnek. Természetesen a szülés közben is el fogják mondani mindezeket, de nekem könnyebb úgy, ha előre tudom, mikor mi fog történni, és mit kell majd csinálnom.

Címkék: szülésfelkészítés

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr354748277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2012.09.13. 18:09:42

Nagyon érdekes volt, köszönöm! :-)
Lehet a kisebb hasam miatt, de egyensúlyproblémám - ennyire nyilvánvaló legalábbis - nem volt.
Jó, hogy lehűlt az idő, sokkal jobb így aludni is.
süti beállítások módosítása