Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

Tegnapelőtt este visszajöttem Budapestre, és tegnaptól helyreállt a régi rend: diétás ételek, kalóriaszámolás és futás. Ja, és tegnap töltött káposztát vacsoráztam. Hol ebben a diéta? Ide nézzetek:

Lemért összetevők (töltelék): 207 g vöröshagyma 40 kcal/100g 83 kcal

104 g gersli 377 kcal/100g 392 kcal

500 g darált zsírszegény sertéshús 245 kcal/100g 1225 kcal

448 g savanyú káposzta 20 kcal/100g 90 kcal

10 g fokhagyma 137 kcal/100g 14 kcal

1 db tojás 68 kcal/db 68 kcal



őrölt kömény






pirospaprika






majoranna






bors










Készétel összesen (14 töltelék):




1872 kcal
Készétel 1 töltelék:




134 kcal








Lemért összetevők (leve+apró káposztája): 207 g vöröshagyma 40 kcal/100g 83 kcal

1552 g savanyú káposzta 20 kcal/100g 310 kcal



füstölt comb (én nem ettem) – a lében kb.

200 kcal
Készétel összesen (leve):




593 kcal
Készétel leve 1 adag kb.:




49 kcal

 

Hozzá kell tenni, hogy én a töltött káposztában alapvetően a savanyú káposztát és a levét szeretem, de 3 tölteléket így is megettem, sok káposztával és lével (3*134 + 3*49 = 549 kalória, kevesebb, mint 600, és 3 nagy tányér). Isteni finom volt, főleg, ha belegondolok, hogy közben fogyózom. (Hogy a savanyú káposzta más módon fogyókúrás mellékhatásairól ne is beszéljünk...)

Röviden a recept (csak mert a múltkor valaki számonkérte):

1. A gerslit előfőztem kb. fél órát, mert lassabban fő meg, mint a rizs.

2. A hagymát megpucoltam, apróra vágtam (géppel), és beraktam 3 percre a mikróba, hogy megpuhuljon. Eredetileg zsíron szokták pirítani, de az ugye nekem most nem játszott. Valószínűleg feleennyi hagyma bőven elég lett volna, de mi (én) nagyon hagymásan eszünk.

3. A megpuhult hagyma felét, a húst, a tojást, a fűszereket és a félig főtt gerslit összekevertem, összegyúrtam, kigombócoztam. (A hús sertés darálthús volt, Tescoból, a zsírszegényebb verzió. A múltkori büdös pulyka darálthús után én sem kívántam újra, a pasim pedig közölte, hogy ő olyat többet nem akar enni.)

4. A savanyú káposztát levelenként vízzel átmostam (még így is picit túl savanyú lett), majd a levelekbe belecsomagoltam a húsgombócokat. Ha nem szeretitek nagyon a káposztát (én imádom), akkor kb. feleennyi is elég.

5. Nagy fazék aljába apró káposzta, rá a füstölt hús. Még akkor is tennék bele, ha amúgy én nem ehetném meg, mert kell a levébe a füstölt íz. Én hentesnél fél kg füstölt combot vettem, lezsíroztam, és 3 darabban tettem bele az edénybe. Ezután a töltelékek, többé-kevésbé szorosan, hogy ne tudjanak kinyílni, majd a tetejére a maradék apró káposzta.

6. Felönteni annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és fedő alatt kis lángon 3 órát főzni, néha megrázogatva a lábast (keverni nem szabad).

Remélem, nem felejtettem el semmit. Rántani direkt nem rántottam be, nem hiányzott a plusz zsír és liszt. Nem valami bonyolult és időigényes kaja, ahhoz képest, hogy milyen jó :) Ja, és természetesen tejföl és kenyér nélkül kell enni, de ez nem volt akkora lemondás.

Hogy milyen lett? A pasim - mielőtt visszajöttem volna Budapestre - három napig a szüleitől kapott töltött káposztán élt. Amikor kitaláltam, hogy én ilyet fogok csinálni, csöppet kiborult, majd arra jutott, hogy ő akkor eszik mást. Ezután tegnap 4 tányérral evett belőle, persze füstölt hússal. (Ma diétázik, fáj a hasa...)

Ti hogy főzitek?

Címkék: recept

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr853504795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hortensia 2011.12.29. 18:56:54

egy féléve jöttem rá, hogy valójában én csak a savanyúkáposztát szeretem..nálam azóta annyiból áll az egész, hogy savanyúkáposzta megpárolása, kicsi pirospaprika por bele, egy kanál tejföl és kész :D De nyilván ez csak annak alternatíva, aki hozzám hasonlóan a káposztát imádja, és nem a húsra megy :)

PrettyWitch 2011.12.29. 22:10:30

@hortensia: Nekem pl. tök jól hangzik. Ha főzök bele füstölt húst, akkor valószínűleg a pasimnak is megfelel, és nem kell a töltelékkel bajlódni. Mondjuk nem volt hosszú idő, viszont nagyon jó érzés volt, hogy töltött káposztát főztem! Nálunk azt csak a nagymamám szokott.

thatsme 2011.12.29. 23:35:29

durva, mert szabolcsban a töltöttkáposzta paradicsomos és ez szentírás. fogalmam sincs, hogy készül, mert nagyi ilyen 20 kg-nyi adagot főz egyszerre, és azt értelemszerűen nem hagyja rám, hogy elrontsam :D
én a káposztának a gondolatától is rosszul vagyok egyébként... szóval én úgy eszem, hogy 3-4 gombócot kibontok (mi kis gombócokat főzünk), egybenyomkodom (kvázi rizseshús), a tetejére természetesen sajt és ketchup, ahogy az nálam régebben a kaják 90%-ára rákerült. Értelmesebb egyedek tejföllel eszik.

Itt egy kép róla (elvileg a szabolcsi töltöttkáposzta a legfinomabb az országban:): www.tutitippek.hu/blog/pics_up/szabolcsi-toltott-kaposzta.jpg

PrettyWitch 2011.12.30. 07:38:55

@thatsme: Ezek szerint te vagy az, akivel én régen mindig szerettem volna együtt töltött káposztát enni, mert én meg a húst nem nagyon szeretem benne :)
Én a gyulai nagymamám receptjét "karcsúsítottam le", abban paradicsomról szó nem volt.

mileszebbol.blogspot.com 2012.07.06. 19:21:29

Én mindenféleképp szeretem a töltött káposztát igazán rosszat csak nagyon ritkán ettem, egyszer túl zsíros volt egyszer nagyon savanyú!

A bundáját is nagyon...sok lével!

A paradicsommal az a szitu, hogy nyáron azzal savanyítottak, télen meg megy a klasszikus sertéshúsos, pici rántásos verzió! Érdemes kipróbálni nagyon könnyű és finom, mivel nincs zsiradék hozzáadva akár hidegen is lehet enni tejföllel, kenyér nélkül!

PrettyWitch 2012.07.07. 09:07:07

@mileszebbol.blogspot.com: Úgy már én is jártam, hogy nagyon savanyú lett :) Most épp nem annyira kívánom a töltött káposztát, de legközelebb, ha csinálok, megpróbálom paradicsommal.
süti beállítások módosítása