Tegnapelőtt este visszajöttem Budapestre, és tegnaptól helyreállt a régi rend: diétás ételek, kalóriaszámolás és futás. Ja, és tegnap töltött káposztát vacsoráztam. Hol ebben a diéta? Ide nézzetek:
Lemért összetevők (töltelék): | 207 | g | vöröshagyma | 40 | kcal/100g | 83 | kcal |
104 | g | gersli | 377 | kcal/100g | 392 | kcal | |
500 | g | darált zsírszegény sertéshús | 245 | kcal/100g | 1225 | kcal | |
448 | g | savanyú káposzta | 20 | kcal/100g | 90 | kcal | |
10 | g | fokhagyma | 137 | kcal/100g | 14 | kcal | |
1 | db | tojás | 68 | kcal/db | 68 | kcal | |
őrölt kömény | |||||||
pirospaprika | |||||||
majoranna | |||||||
bors | |||||||
só | |||||||
Készétel összesen (14 töltelék): | 1872 | kcal | |||||
Készétel 1 töltelék: | 134 | kcal | |||||
Lemért összetevők (leve+apró káposztája): | 207 | g | vöröshagyma | 40 | kcal/100g | 83 | kcal |
1552 | g | savanyú káposzta | 20 | kcal/100g | 310 | kcal | |
füstölt comb (én nem ettem) – a lében kb. | 200 | kcal | |||||
Készétel összesen (leve): | 593 | kcal | |||||
Készétel leve 1 adag kb.: | 49 | kcal |
Hozzá kell tenni, hogy én a töltött káposztában alapvetően a savanyú káposztát és a levét szeretem, de 3 tölteléket így is megettem, sok káposztával és lével (3*134 + 3*49 = 549 kalória, kevesebb, mint 600, és 3 nagy tányér). Isteni finom volt, főleg, ha belegondolok, hogy közben fogyózom. (Hogy a savanyú káposzta más módon fogyókúrás mellékhatásairól ne is beszéljünk...)
Röviden a recept (csak mert a múltkor valaki számonkérte):
1. A gerslit előfőztem kb. fél órát, mert lassabban fő meg, mint a rizs.
2. A hagymát megpucoltam, apróra vágtam (géppel), és beraktam 3 percre a mikróba, hogy megpuhuljon. Eredetileg zsíron szokták pirítani, de az ugye nekem most nem játszott. Valószínűleg feleennyi hagyma bőven elég lett volna, de mi (én) nagyon hagymásan eszünk.
3. A megpuhult hagyma felét, a húst, a tojást, a fűszereket és a félig főtt gerslit összekevertem, összegyúrtam, kigombócoztam. (A hús sertés darálthús volt, Tescoból, a zsírszegényebb verzió. A múltkori büdös pulyka darálthús után én sem kívántam újra, a pasim pedig közölte, hogy ő olyat többet nem akar enni.)
4. A savanyú káposztát levelenként vízzel átmostam (még így is picit túl savanyú lett), majd a levelekbe belecsomagoltam a húsgombócokat. Ha nem szeretitek nagyon a káposztát (én imádom), akkor kb. feleennyi is elég.
5. Nagy fazék aljába apró káposzta, rá a füstölt hús. Még akkor is tennék bele, ha amúgy én nem ehetném meg, mert kell a levébe a füstölt íz. Én hentesnél fél kg füstölt combot vettem, lezsíroztam, és 3 darabban tettem bele az edénybe. Ezután a töltelékek, többé-kevésbé szorosan, hogy ne tudjanak kinyílni, majd a tetejére a maradék apró káposzta.
6. Felönteni annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és fedő alatt kis lángon 3 órát főzni, néha megrázogatva a lábast (keverni nem szabad).
Remélem, nem felejtettem el semmit. Rántani direkt nem rántottam be, nem hiányzott a plusz zsír és liszt. Nem valami bonyolult és időigényes kaja, ahhoz képest, hogy milyen jó :) Ja, és természetesen tejföl és kenyér nélkül kell enni, de ez nem volt akkora lemondás.
Hogy milyen lett? A pasim - mielőtt visszajöttem volna Budapestre - három napig a szüleitől kapott töltött káposztán élt. Amikor kitaláltam, hogy én ilyet fogok csinálni, csöppet kiborult, majd arra jutott, hogy ő akkor eszik mást. Ezután tegnap 4 tányérral evett belőle, persze füstölt hússal. (Ma diétázik, fáj a hasa...)
Ti hogy főzitek?
Utolsó kommentek