A héten volt időm kicsit főzni, így két egész egyszerű kaját összehoztam.
Hamis rakott krumpli: az apropóját az adta, hogy volt kimaradt főtt krumplim, amit nem akartam kidobni. És boltba menni sem akartam, úgyhogy az összetevőkre nagyban hatott, hogy mi volt itthon :)
Összetevők:
Elkészítés: A tepsit kikentem nagyon kicsi libazsírral (erre nem volt adat a MFP-ban, de olajjal is jó), a főtt krumpli nagyobbik felét beleszeleteltem az aljába, és megsóztam. Erre rátettem az összevágott hagymát, a karikára vágott tojást és a felkockázott selyemsonkát (ez csak azért ment bele, hogy kicsit fehérjedúsabb legyen), majd a karikára vágott paradicsomot. A paradicsomot megszórtam egy kis oregánóval is. Az egész tetejére karikáztam - most már szépen - a maradék krumplit, és elkentem rajta egy pohár joghurtot. A tepsit alufóliával lefedtem, és betettem sülni 3/4 órára, majd alufólia nélkül még 20 percre.
Eredmény:
Amint látható, hatalmas adag lett, és az egész csak kb. 100 kalória. Én tudok nagyon sokat enni, de ennek a felét nem bírtam egyszerre megenni :)
Brassói: az én családomban brassói néven valami egész más fut, mint ami a hivatalos. Ezt mindaddig nem tudtam, amíg egyszer K-val közösen nem kezdtünk hozzá brassóit csinálni, és kiderült, hogy mást értünk alatta :) Viszont bejött neki a mi receptünk, úgyhogy azóta így csináljuk. A hétvégén nem volt sok időm főzni, de valami hagyományos ízre vágytam, így jutott eszembe ez a finom, de kevés munkát igénylő étel.
Összetevők:
Elkészítés: Egy nagy tepsit kikentem egy kevés libazsírral. A hagymát - ami szokás szerint megint kicsit sok lett, 500g bőven elég lenne - összevágtam és beletettem a tepsibe, és rá a kockára vágott csirkemellet. Az egészet megsóztam, és alufólia alatt egy órán át sütöttem. Utána hozzáadtam egy családi konzerv kukoricát (cukormenteset, én ilyennek csak a Bonduelle Goldot ismerem), borsót, és két üveg szeletelt gombát. Az egészbe belenyomtam 2 fej fokhagymát (a 3/4-ét a zöldségekkel együtt, a negyedét a legvégén), mindent összekevertem, és visszatettem sülni még majdnem egy órára, de 20 percenként megkavartam. A végén hozzáadtam a maradék fokhagymát, és K. sütött magának krumplit mellé, de nekem az nem hiányzott. Ugyan a sütési idő hosszú volt, de közben tudtam dolgozni, TV-t nézni; a készítésre fordított idő nem volt szerintem fél óra (hagymapucolás és összevágás, hús felkockázása).
Eredmény:
A tepsiben elfelejtettem lefotózni, ez már csak a maradék :) Hatalmas adag lett, de szándékosan, mivel következő napi kajának is ezt szántam. K-val ketten az egész mennyiség felét ettük meg, én krumpli nélkül, ő krumplival, mindketten dugig jóllaktunk. És két nagy tányér kaja után még mindig 600 kalória alatt maradtam :)
Ha valaki kipróbálja, jó étvágyat hozzá!
Utolsó kommentek