Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

Mostanában nem nagyon van időm írni, így a két héttel ezelőtti szülésfelkészítésen készített jegyzeteimet még nem gépeltem be. Szerencsére a múlt héten nem volt óra, így nem vagyok annyira elúszva, de a héten már igen, ezért muszáj mielőbb pótolnom a hiányosságaimat. A megjegyzéseimet ismét színessel jelöltem.

A téma elméletileg a férj (miért nem apa?) részvétele volt a szülésben, de igazából erről kb. 10 percet beszélt az előadó, és utána mondta, hogy kérdezzünk. Kérdések természetesen ezerszám voltak :) de sok átfedés is volt a korábban már elhangzottakkal, azokat nem írom le újra.

A férj részvétele: maximálisan támogatják, a férj mind a hüvelyi szülésnél, mind a császárnál jelen lehet, császár esetén az anyuka fejénél ül (brr... ha én pasi lennék, a császárra biztos nem mernék bemenni... sőt, a magam részéről is szívesen kihagynám...). Amikor beérkezik az anyuka a kórházba, kb. fél-egy óra az előkészítés (branül, beöntés stb.), ezalatt az apuka a folyosón várakozik, közben fel kell öltöznie speciális védőruhába (a kórházban automatából vehető meg, 2000,- Ft). A szülőszobán töltött idő nagy része vajúdás, ahol az apukának a puszta jelenléte nagyon sokat számít, egyfajta biztonságérzetet ad. A kitolási szakaszban az anyuka fejénél van, segít helyesen megtámasztani az anyuka fejét.

Ez sajnos csak ennyi volt, innentől indultak a kérdések.

1. Terhesvitamin: az orvos és a szülésznő szerint is városi legenda, hogy nagyobbak lesznek tőle a babák, ha csak az előírt adagot szedi az anyuka; sőt, inkább az volt a véleményük, hogy ezekre a vitaminokra szükség van. (Természetesen ezt én kérdeztem, de megnyugtatott a válasz, mert már többen kérdezték tőlem, hogy nem kéne-e abbahagynom.)

2. Gátmasszázs, olaj: a szülésznő szerint nem bizonyított a pozitív hatása, ha akarjuk, csináljuk nyugodtan, de ő szkeptikus volt. (Valószínűleg az utolsó hónapban elkezdem majd használni, biztos ami biztos alapon, de a dokim is eléggé lekicsinylően nyilatkozott róla.)

3. Iratok: azt mondták, hogy házassági anyakönyvi kivonatból 300 napnál nem régebbi kell (ennek a teremben többen nem örültek, mert mehetnek beszerezni újat). A születés után az orvos kiállít majd egy papírt, amit valaki (nem értettem, hogy a kórház vagy az apuka) átvisz az okmányirodába, és ott veheti majd át az apuka a baba iratait.

4. Infúzió: minden szülésnél adnak, a folyadék- és cukorpótlás miatt, meg azért is, hogy nagyobb legyen a vér térfogata. Branül minden esetben muszáj, a vénabiztosítás miatt, vészhelyzet esetére.

5. Oxytocin: feleslegesen, önmagában azért, hogy gyorsabb legyen a szülés, nem adnak, de ha orvosilag indokolt (pl. fájásgyengeség, belekakil a baba a magzatvízbe és hasonlók), akkor igen, valamint a szülés után is, azért, hogy összehúzódjon a méh. Nem kel izgulni, ez olyan anyag, ami minden nő szervezetében jelen van, és a szüléskor normális esetben megnő a szintje.

6. Gátmetszés: a szituációtól függ, előre nem lehet eldönteni (valahogy ezt sejtettem előre), és az is csak menet közben derül majd ki, hogy egyenes vagy oldalirányú lesz-e a vágás. Az orvos szerint az egyenes jobb, mert gyorsabban gyógyul, de ha fennáll a veszélye a további szakadásnak, akkor oldalirányban szoktak vágni.

7. Császármetszés: az orvos és a szülésznő szerint is jobb a természetes szülés, mint a császár. Arról, hogy valakinél indokolt-e a császármetszés, előzetesen egy orvosi team dönt. Általában ha a kezelőorvos javasolja, azt el szokták fogadni. A császármetszés során spinális érzéstelenítést adnak (ezt az agyburokba adják, szemben az epidurálissal, amit az agyburok és a csont közötti légüres térbe), aminek nincs rossz hatása a magzatra, de fájdalommentességet biztosít, és jobb, mint az altatás.

8. Őssejtlevétel: hozni kell magunkkal a dobozt, amit kaptunk az őssejtes cégtől, és szólni, amikor beérkezünk, hogy ilyet szeretnénk; innentől tudják, hogy mi a teendő. Ha valamiért nincs nálunk a doboz (mert pl. nem otthonról érkezünk), a kórházban mindegyik őssejtes cégtől van egy vagy két tartalék doboz, nem kell aggódni :)

9. Sebek: a varratszedés a gátsebből a 4. napon, császárból az 5. napon lesz, és aznap haza is lehet menni. A sebet szárazon kell tartani, de közben gyakran kell mosni is, csak utána azonnal szárazra kell törölni. A gátnak nagyon jó a vérkeringése, egy hét alatt begyógyul (nagyon remélem), a 6 hetes kontrollon már alig látszik, néhány hónap után pedig semmi nyoma nincs (ez vajon tényleg igaz?). A császármetszés a szeméremcsont felett 2 harántnyival (jelentsen ez bármit, a lényeg, hogy a bugyi vonala alatt) egy 10-12 cm hosszú vágás, aminek a nyoma nyilván megmarad, de ez függ az egyéni sebgyógyulási hajlamtól is. A hasizmokat nem vágják át, csak elhúzzák egymástól, és a későbbi sérv megakadályozása végett a végén néhány felszívódó öltéssel összevarrják. (Minél többet hallok a császárról, annál kevésbé értem, miért választ valaki programozott császárt, ha orvosilag egyébként nem indokolt. Nekem nagyon ijesztőnek tűnik az egész.)

10. Rooming in: a korábban elmondottakat azzal egészítették ki, hogy ha egész napos vajúdás után este születik meg a baba, akkor a csecsemőosztályra kerül reggelig, hogy az anyuka tudjon aludni. (Nem igazán tudom eldönteni, hogy ez jó-e vagy sem, majd a helyszínen kiderül.)

11. Etetés: amíg nincs tej, addig a babák sima vizet kapnak, tápszert nem, a babának vannak tartalékai erre az időszakra. A tej a 3-4. napon indul be, a tejbelövellés azzal jár, hogy nagyon érzékenyek és kőkemények lesznek a mellek. Azt ígérték, hogy a csecsemős nővérek segíteni fognak a szoptatásban az elején, és minden másban is, mivel a fürdetésen kívül (az a nővérek feladata) minden mást az anyuka csinál majd. (Ezt nagyon remélem, mert sok rosszat hallottam már ezzel kapcsolatban a SOTE-ról, remélem, nem lesz igaz.)

12. Szoptatás: ahhoz, hogy legyen elég tej, sok folyadékot kell inni (ezzel nekem szerencsére nem lesz bajom). Szoptatás után mindig teljesen ki kell üríteni a mellet, mert ha marad vissza tej, az becsomósodik és begyulladhat (elméletben értem, de honnan tudom, hogy teljesen kiürült-e?).

13. Hasszorító: az orvos szerint csak a nagy túlsúllyal rendelkező császáros anyukáknak ajánlott, a sebgyógyulás miatt. A szülésznő senkinek nem javasolja, mert a hasszorító alatt nem dolgoznak az izmok, és plöttyedt lesz a has. (Ez elég fura, mert épp a plöttyedt has elkerülésére olvastam, hogy jó a hasszorító, de akkor ennek még majd utána fogok járni.)

14. Látogatás: délután 4 és 6 között, a kórterembe senkinek, még az apukának sem szabad bemenni. Ha meg akarjuk mutatni a babát a látogatóknak, ki kell vinni a folyosóra, ami nem igazán szerencsés. (Ezt a szabályt részben értem, mert ha a kórteremben bent van 3 másik nő, aki esetleg szoptat, nyilván ne zavarjon ott egy férfi vagy bárki idegen; ugyanakkor a folyosó mindennek tűnt, csak higiénikusnak nem, ott ült egy csomó ember, akik előtte metróztak, dolgoztak, stb., nem igazán egy újszülöttnek való közeg szerintem. Valahogy meggyőzöm majd a családot, hogy ne nagyon akarják majd látni a kórházban a babát... bár ez elég esélytelen, hogy sikerüljön :)

15. Szülés után: a megnőtt méhnek vissza kell állnia a normális állapotába, ez alhasi görcsökkel, véres folyással jár, de ez 1-2 héten belül minimalizálódik, 6 hét alatt pedig teljesen el kell múlnia. Ezalatt a 6 hét alatt fokozottan ki van téve az anyuka a fertőzésveszélynek, ezért nem szabad nemi életet élni (azért vannak alternatívák...), medencében, kádban fürödni stb.

Ismét nagyon hasznosnak találtam szinte mindent, ami elhangzott, de azért maradtak bennem kérdések; ha valaki tapasztaltabb tud segíteni, azt megköszönném:

- terhesvitamin tapasztalatok?

- gátmasszázs, olaj tapasztalatok?

- a gátmetszés tényleg gyorsan és maradandó problémák nélkül gyógyul?

- a szülés után jobb lesz nekem a babával lenni, vagy nélküle aludni?

- SOTE I. tapasztalatok a nővérekkel?

- honnan tudom, hogy kiürült-e szoptatás után a mellem?

- hasszorító tapasztalatok?

A segítséget előre is köszönöm!

Címkék: szülésfelkészítés

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr854805033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiúsmama 2012.09.28. 21:43:19

Szia!

Úgy látom, hogy minél többet tudsz, annál több a kérdés is.Próbálok néhányra válaszolni.
-Elevit és tsai: a 3.-kal össz-vissz 1 dobozzal szedtem be, standard gyerek, 3,5 kilóval. Az első kettővel még komolyabban vettem ezt, eredmény: 3,6 ill. 4 kilós babák. Nem gondolom, hogy lényegesen beavatkozott volna a súlyukba.
- a gátmasszázs olajat őszintén szólva én is baromságnak tartom, egyrészt olyan technikát ír, amit magadnak nem tudsz megcsinálni, részben a pocak miatt. Időben is sok, tök macera.
-gátseb: hát nem tudom, nekem az első rohadtul fájt, estére már a lábamba is hasogatott, azt hiszem extrémnek számított, de 1 hét után is csak vánszorogtam.Nem látszik :) Na és az aranyér sem kímélt...erre is készülj, gyakori.
- első éjjel mindig a babanélküliséget választottam, nem ettől leszel jobb vagy rosszabb anya, majd ott eldöntöd az adott helyzetben.
-Sote-t nem ismerem, kicsit merevnek tűnik az itt leírtakból, a csecsemősök nem a kedvességükről híresek, elég katonásak sok helyen.
-egy tejelő mell (jujj, de brutál így leírva) soha nem lesz teljesen üres. Ezt már egyszer kifejtettem, mellszívó nélkül is 2 évig mellgyulladás nélkül szuperált. Az elsővel fejtem, mégis mellgyulladásom lett,majdnem vágtak. Gyűlöletes dolog a mellszívózás, kvázi a lényegét, a spontaneitását veszíti el a szoptatás. Mikor a kicsit szoptattam, a nagyoknak már komoly programjaik voltak, szoptattam én mindenhol, amit könnyű is megoldani..na, de egy fejést?! Ritkán adok konkrét tanácsot, de erről lebeszélnélek.
- a hasszorítót én akartam, egyszerűen jól esett. Hogy ezért, vagy sem, de a hasam nem tartozik a kedvenc testrészeim közé.
Bocs, hogy hosszú lettem.
Most már nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy fogod megélni a szülést, remélem, hogy beszámolsz majd.

PrettyWitch 2012.09.28. 22:08:52

@fiúsmama: Nagyon szépen köszi a válaszokat!

A vitaminnal kapcsolatban egyre inkább azt érzem, hogy az a kisebbik rossz, ha szedem. A gátmasszázsolajon még agyalok, nagyon nem bízom benne, de ha kicsit is segíthet, lehet, megpróbálom. Kíváncsi leszek Scala tapasztalatára.

A mellszívózásról az anyám is lebeszélt, de ő azt mondta, hogy ki kell fejni mindent, ami bent marad, a hónom alóltól kezdődően. Ez elég brutálisan hangzik :( A kicsinél, mikor nem fejtél, nem gyulladt be?

A hasszorítón megintcsak gondolkozom, mert van ráció abban, amit elmondtak, de el nem tudom képzelni, mitől fog visszamenni a hasamon a bőr normális méretűvé, mivel már most nagyobb a hasam, mint 90+ kg-val volt...

Nagyon örülök, ha írsz, kellenek a tapasztalatok, mert jól látod, egyre több a kérdés :)

Lulo74 2012.09.28. 22:30:08

Egyetértek az előttem szólóval, sosem fejtem, faján működik a kereslet-kínálat elve szoptatáskor.
A gátseb tényleg veszettül tud fájni, viszont amikor kiveszik a varratokat, na az nagy megkönnyebbülés...(nem beszélve az utána töltött első "házasélet"ről :D mintha másodszor veszítené el az ember a szüzességét :DDD)
Hasszorítózni csak császár után próbáltam, azt hiszem nem kell ecsetelnem miért tartott kb 3 másodpercig a kapcsolatom a haslekötővel :)
És egy észrevétel, lehet totál mellényúlok, de nekem így csapódik le:
szeretem a blogod hangulatát: lényegretörő, informatív, sallangoktól mentes, érezhetően fontos számodra, hogy másoknak objektív képet tudj adni a diétáról, segítséget, példát, egyszóval klassz blog. A blogodon keresztül "ismerve" (ez is tetszik, hogy nem teregetsz, megőrzöd a magánéletedet) az az érzésem, hogy nem bízol magadban, ezért félsz, pedig a szülés egy természetes folyamat, amibe ma már nem kell belehalni (elnézést az egyszerűségért), nem vagy szélsőségesen gondolkodó (ld.: otthonszülés ha fene fenét is eszik, vagy éppen a programozott császár, mert éppen nem érsz rá péntek éjjel szülni :D), bízd magad magadra, olyan szépen figyelted eddig a tested jelzéseit, nem fog eztán sem cserbenhagyni!!!
Nem akartam személyeskedni, csak megerősíteni abban, amit eddig is csináltál/csinálsz.
És mint mindenki, én is nagyon kíváncsi vagyok már, bár tudom, messze még a karácsony :)

PrettyWitch 2012.09.28. 23:08:26

@Lulo74: Köszi szépen! Úgy látszik, az szépen átjön, hogy be vagyok sz.rva a szüléstől :) Mindenképpen hasznos a tanácsod, mert valószínűleg az is érezhető, hogy kevéssé bízom a testemben, a jelzésekben, félek, hogy nem mindent és nem jól értelmezek. Ez is az egyik átka szerintem annak, ha valaki idősebben szül először: sokkal kevésbé ösztönös, hanem inkább tudatos hozzáállás, pedig itt jó lenne átengedni a terepet az ösztönöknek.

De igazad van, annyi mindenkinek sikerült már, nekem miért ne menne? (Mióta terhes vagyok, és jön szembe egy anyuka a gyerekével, mindig arra gondolok, hogy ő is megcsinálta.) A dokim jó, amennyire lehet, felkészülök, aztán lesz, ami lesz. Valami azt súgja, nem lesz császár (legalábbis úgy érzem, az csak másokkal történhet meg, hasonlóan ahhoz, ahogy azt is sejtettem, hogy a baba lány lesz), de majd meglátjuk.

Valószínűleg azért is van bennem ekkora félelem, mert mindenfajta fizikai fájdalmat nagyon rosszul viselek, és nagyon alacsony a fájdalomküszöböm (pl. a kozmetikus is fáj...). De ahogy a legutolsó felkészítésen az előadó megjegyezte: olyan még nem volt, hogy valakiben benne maradt volna a baba :)

Nagyon köszönöm a támogatást, jól esik, és jó, hogy ha időnként helyretesztek, hogy nem is kell ettől annyira félni :)

fiúsmama 2012.09.29. 17:58:19

@PrettyWitch: Fejés (brrrrr) témához még egy-két gondolat. Legutoljára ezt az egész procedúrát iktattam ki az életemből, sem kézzel, sem semmivel nem fejtem soha, nem volt mellgyulladásom. Az első gyerekkel többféle mellszívóm volt, kézi, avent isis (nem is, mert az már a középsőnél volt kölcsönbe, de mindegy is). Szóval én magáról a fejés elkezdéséről beszélnélek le. Na, de már érzem, jönnek a gondolataim, tudok olyan helyzetet amikor kikerülhetetlen a fejés. Szóval vissza is vonom a konkrét tanácsom. Kell fejni: kora babánál (na, de ez téged nem fog érinteni :)).
-Nem bírod a bezártságot, van segítségetek és időnként meg tudsz, tudtok lógni, akkor inkább lefejt tejet kapjon, mint tápszert (persze azzal sincs semmi gond). Szerintem aki nem bírja a fájdalmat (én sem) az nem valószínű, hogy meg tudja tanulni a kézzel való fejést, ami nem fáj, csak...nincs rá jó szavam. Szoptatós melltartókat is vegyél(38 hétig ne) az nagyon jó, én magam az Anita márkára esküszöm, hasleszorítóból talán a chicco volt a legjobb (egy vagyon), meg az eldobható bugyi is jó találmány a kórházas időre, elég egy-két 5 db-os csomag.Chicco szülés utáni betét, ha spórolósabbra akarod, akkor a Tena lady-t ajánlom. És még néhány praktikus gondolat, ami csak úgy eszembe jut. A Vigantolt (d vitamin) majd a kislányod szájába cseppentsd, esetleg kiskanál lefejt :))) anyatejbe. A laktoherb teát szerintem kerüld, akkor inkább kecskeruta (ne filteres), de ne igyál állandóan tejserkentő teát. Téli baba lesz, nem kell teáztatni, vízzel itatni, fél évig legjobb a kizárólagos anyatej, szerintem a legegyszerűbb is, persze nem mondom, hogy nem adódnak nehéz pillanatok. Értem, hogy 30 után már másképp készül a nő az anyaságra, de arról azért nem vagyok 100%-osan meggyőződve, hogy kell-e minden lehetőségre felkészülni, nyilván úgysem lehet. Agyalsz sok mindenen, aztán az élet olyan forgató könyvvel állhat elő, hogy te magad is meglepődsz. Lazíts :), szülők lesztek nemsokára, innentől -ha nem figyelsz-semmi nem ment meg az állandó agyalástól,aggódástól. Ne görcsölj később sem, mert a feszültséggel többet ártasz, mint azzal, ha uram bocsá' kimarad egy fürdés.

PrettyWitch 2012.09.30. 07:40:12

@fiúsmama: Anyám azt mondta, hogy ami neki a legnehezebben ment, az a lazítás, ez családi átok lehet :) de megpróbálom.

Tejserkentő teákat nem terveztem, egyelőre bízom abban, hogy lesz tejem, és ezzel nem lesz gond. A többi cuccot felírtam, van már egy excel táblám arról, mi mindent kaptunk, és mi mindent kell még beszerezni. Lassan hozzá kell kezdeni vásárolni...

Scala 2012.09.30. 13:08:19

Nem tudom ki hol szült, de ezt a gátseb dolgot az én klinikámon nem így vezetik fel.
Eleve kicsit vágnak, ami gyorsan gyógyul, varratot felszívódóval, jól eldolgozva.
De tegnap a ctg-n azt mesélte a szülésznő (nem az enyém, hanem a második számú kedvencem), hogy az én dokimmal, a kismama, a szülésznő és az én dokim együttdolgozva nem is csinál gátmetszést.
Majd persze élesben kiderül, hogy így lesz-e, de én akivel eddig beszéltem nem mondta, hogy úszógumira kéne ülni, meg hihetetlen kellemetlen.
Ha olcsó doki, olcsó varrattal, sok szélet hagyva varrja, akkor van sün érzés a lábak közt, én ezt szűrtem le abból, amit hallottam.

A fiatalon meg öregen szülni dolog sztem baromság, fiatalon is lehet valaki agyonizgulós és testileg ratyi, lehet az ösztönösségben való bizakodás 33 felett jön meg. Ezek nem életkortól függő dolgok, inkább energiák.

PrettyWitch 2012.09.30. 16:08:25

@Scala: A gátvédelem miatt irigyellek, remélem, tényleg így lesz, és beválik majd!

A kort csak azért írtam, mert magamon azt érzem, hogy minden évvel veszítek a korábbi rugalmasságomból, ösztönösségemből. Lehet, hogy másnál nem így van, én sem bánnám, ha nálam nem így lenne, de sajnos a tények makacs dolgok :(

Scala 2012.09.30. 16:18:56

@PrettyWitch: Értettelek, és ezzel együtt - szerintem is légy megengedő, nyugodt - felesleges para ez most, amikor kell, az utolsó hetekre kialakul. :-)
Ha én túlvagyok rajta leírom, beszélgetünk.
Én sokszor álmodtam már (félálom inkább), hogy a baba jön ki.
Pláne, ha nem szeretnél cs.metszést, vigyázz melyik irányba mennek a gondolatok! A félelem-kishitűség sajna sokat blokkolhat.

Scala 2012.09.30. 16:38:22

A hasszorító miatt egy percig se aggódj, én vettem egyet, mert hogy állítólag az embernek nincs hasizma poppolás után, és nagyon jól esik.
Mosható, vasalható, én is egy kismamától kaptam féláron, nagyon guszta, mivel kb. kétszer ha használta.
Beszámolok, és biztos, ami biztos kölcsönkapod!
A hálós bugyi és a Tena Lady dolgot gyógyszertárban szereztem be a héten, bugyiból mondjuk csak kettőt. Jónak tűnik.
Mondjuk azt nem értettem, hogy az M-es méret miért 70-100 cmes csípőre van szabva, így L-es lettem. A 70-es csípőhöz minden inkontinens nyugdíjasnak gratulálok. :-)

PrettyWitch 2012.09.30. 16:52:25

@Scala: Ott agyaltam az eldobhatós bugyik fölött a DM-ben, hogy most én melyik méret is vagyok, mert a fenekem mondjuk M-L, a pocakom meg XXXXXL :) a végén nem vettem, gondoltam, majd a bababoltban, amikor minden mást is veszünk, megkérdezem.

A hasszorítót nagyon köszi! Nagyon kíváncsi leszek a tapasztalataidra, minden téren.

A kishitűségben igazad van. Valahogy itt a blogon inkább a félelmeimet és nem az örömeimet osztom meg, de ennyire nem vagyok gáz :) Próbálok majd a pozitív gondolatokra koncentrálni, és azokból is átadni nektek, ha tudok.

Scala 2012.09.30. 21:10:14

@PrettyWitch: Egy pozitív jellemzője a gátmetszésnek már eszembe is jutott: ha az van, akkor hüvelyi, szép spontán a szülés. :-)
Így máris könnyebb. ;-)

B.-né Erika 2012.10.01. 22:51:20

@Scala:@PrettyWitch: inkább a hüvelyi szülés mint a császár, de a doki dönt majd és ha kell akkor császár, mindent a babó érdekében :)
Tena bugyi nagyon jó, én nagyon szerettem, könnyen mosható és még fogja is a hasat.
Az első pindurnál még sok a kérdés és sok a félelem, csak pozitívan, jön minden ösztönösen, senkiben nem maradt még bent a baba, a szülésznő óriási segítség, élvezzétek ki a pocakos napokat, heteket, nagyon csodálatos, a világ legszebb érzése, amikor kis pinduri ott ficánkol és érzed, jó lesz majd visszagondolni mikor már megy az oviba ;)

Scala 2012.10.02. 13:37:24

@B.-né Erika: Úgy szeretem, amikor olvaslak!

Scala 2012.10.02. 13:40:37

@B.-né Erika: folytatom, csak telefonom volt, szóval olyan megnyugtatón és szépen írsz! Köszönöm! :-)

B.-né Erika 2012.10.02. 21:59:20

@Scala: köszönöm, nekem élmény pocakos híreket olvasni :)
süti beállítások módosítása