A héten még mindig többnyire nyugi volt a munkában, ezért igyekeztem kicsit hétközben is főzni, hogy K. is és én is együnk normális kajákat is.
Kaptunk a hétvégén rokonoktól padlizsánt, és volt egy recept, amit már rég ki akartam próbálni. Ez volt a töltött padlizsán.
Összetevők:
Elkészítés: a hagymát megpároltam egy kevés olajon, folyamatosan pici vizet adagolva hozzá, hogy ne ragadjon le, utána hozzáadtam a darált húst (darált húsból csak disznót használok, a darált csirke és a pulyka nekem brrr, pedig amúgy nincs velük bajom), és lepirítottam. Az edényt levettem a tűzről, és hagytam picit kihűlni, majd megszórtam pirospaprikával, tettem hozzá mindenféle fűszert (só, bors, piros arany, majoranna, babérlevél), meg egy paradicsomot és egy paprikát is felvágva (most látom, ez kimaradt az összetevőkből), és megfőztem pörköltnek. Közben a padlizsánokat megmostam, félbevágtam, és kikapartam a belsejükből annyit, hogy kb. egy cm vastag húsréteg maradjon a héján. A kikapart padlizsánt összekockáztam, a már kész pörkölthöz hozzátettem, és addig főztem, amíg teljesen össze nem esett. Az így elkészült szmötyit beletöltöttem a padlizsánokba - éppen elég lett -, a tetejükre egy-egy szelet füstölt trappistát tettem (nem muszáj), és sütőben légkeverésesen 200 fok körül egész hamar készre sütöttem. Én köret nélkül ettem, K. kapott hozzá sült krumplit.
A végeredmény: 6 db ilyen "hajó" lett, 1 db önmagában kicsit kevés (de ha esztek utána valami mást is, vagy köretet hozzá, akkor elég), kettővel dugig jól lehet lakni, pedig én igazán tudok sokat enni :)
A hét másik nagy felfedezése onnan indult, hogy vettem régebben egy tofut - mert egészséges -, ami péntekig volt jó. Mivel péntekig nem szántam rá magam a tofuevésre, péntek estére fel volt adva a lecke, hogy kéne belőle valamit csinálni, de nem nagyon volt kedvem főzőcskézni. Így egy nagyon egyszerű és gyors recept született, a zöldséges-tofus csirke, ami olyan lett, mint a "kőleves": a legkevesebb a tofu volt benne :)
Összetevők:
Amint látható, a főzést egy LIDL bevásárlás előzte meg :)
Elkészítés: a csirkemellet kockákra vágtam, és egy pici olajon nagy lángon addig kavargattam, amíg kifehéredett. Ekkor levettem kicsit kisebbre, hozzáadtam a kockára vágott tofut, és folyamatosan kevés vizet adagolva hozzá lepirítottam. Amikor szépen megpirult, megborsoztam (sót nem tettem hozzá, az volt a többi összetevőben), és hozzáadtam a két zacskó mirelit zöldségkeveréket. Alig fért bele az edénybe, de később összeesett. A végén - mivel K. is evett belőle, de ő főtt tésztával - adtam hozzá egy üveg édes-savanyú szószt, de szerintem anélkül is épp elég finom lett volna, a zöldségkeverékekben ugyanis volt egy csomó fűszer. Én köret nélkül ettem - lehet hozzá főzni durumtésztát, rizst vagy bulgurt, de nem nagyon érdemes, a zöldség belefőve épp elég jó köretnek is -, K. főtt tésztával.
Erről sajnos fotó nem készült, mert nem volt valami látványos, de nagyon tudom ajánlani azoknak - akár tofu nélkül is -, akiknek a szokásos csirke-párolt zöldség párosításból már elegük van :)
Szeretném felhívni a figyelmet mindkét receptnél a fantasztikus szénhidrát - fehérje arányra! A zsír az elsőnél nem annyira jó, de ha valaki meg tudja enni a darált csirkét/pulykát, rögtön tud javítani rajta. És mindkét recept kiváló akkor is, ha nem diétázó családtagot is etetni kell, mivel a köretekkel játszva meg sem érzik, hogy tulajdonképpen egészséges kaját esznek :)
Mindkét recept ötletéért és az elkészítési tanácsokért köszönet Tittinek mint értelmi szerzőnek!
Utolsó kommentek