Mileszebből posztja alapján én is megkívántam a padlizsánkrémet, amire van is egy szuper receptem, erdélyi ismerősöktől, "lightosítva". Nem volt utolsó szempont az sem, hogy hús mellé ideális köret, és nekem most húst kéne ennem hússal.
Összetevők:
Elkészítés: A gáztűzhely felületét alufóliával letakarom (mert utálom takarítani), és két normál méretű lángra lángelosztót teszek, ilyet (200,- Ft-ért lehet kapni darabját piacon vagy vasedényboltokban):
Erre ráteszek 4 közepes méretű, megmosott padlizsánt (nem szurkálom meg!), és kis lángon, négyszer megforgatva (hogy mind a négy oldala megsüljön) lassan addig sütöm, amíg mindenhol kicsit szenes nem lesz. Utána leveszem a tűzről, és hagyom kicsit kihűlni egy üvegtepsiben (és kidobom az alufóliát, amire ráégett, ami a padlizsánból kifolyt, és örülök, hogy nem kell a gázt pucolni, csak a lángelosztókat).
Miután kihűlt, késsel és kézzel lehúzom a külsejét - általában ez elég könnyen megy, ha kicsit elszenesedett -, és kikaparom a belsejét. Én sima fémkéssel szoktam csinálni, nem érdekel, hogy bebarnul, az íze szerintem nem változik. A robotgép alsó, nagyobb edényébe beleteszem az így kinyert padlizsánt, meg egy lereszelt vöröshagymát, light majonézt (az erdélyiek ehelyett házi készítésű majonézt használnak, de az jóval kalóriadúsabb), kis sót, és összeaprítom.
Az eredmény egy igazi, füstös ízű padlizsánkrém lesz, amit mintha tábortűznél, parázson készítettem volna.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek