Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

Több ismerősöm nem olyan szerencsés, mint mi vagyunk, és már jó ideje próbálkoznak azzal, hogy összejöjjön a baba (hozzáteszem, mindannyian 30 körül vagyunk, többnyire inkább kicsit felette). A velük való beszélgetések és a saját tapasztalataim alapján összeszedtem egy listát, hogy mire érdemes odafigyelni (jól jöhet nekem is még majd a második baba előtt). Ez természetesen nem azt jelenti, hogy amíg nincs minden pont "kipipálva", nem is érdemes próbálkozni, éppen fordítva: ha tudjuk, hogy kb. fél év múlva elkezdünk próbálkozni, érdemes lehet a lentieket végiggondolni.

1. Vérvétel. Nem csak sima teljes vérkép, hanem vas és pajzsmirigyadatokkal kiegészítve, továbbá terheléses cukor és inzulin. Jobb időben, több hónap próbálkozás előtt tudni, ha valamivel baj van, és elkezdeni kezelni (mint nálam a pajzsmirigyet), ha meg minden oké, akkor később a nőgyógyász fog örülni, hogy van egy referencia adata.

2. Fogorvos, tüdőszűrés, nőgyógyászati rákszűrés és egyéb szűrővizsgálatok. Érdemes mindezekre a terhesség előtt sort keríteni, mert terhesen a röntgen nem szerencsés, a fogorvos pedig az első trimeszter hányingeres időszakában tuti nem megy :) A nőgyógyász fontosságával nyilván mindenki tisztában van, érdemes olyat választani, akinél később szülni szeretnénk, és ennek során arra is figyeljünk oda, hogy az a nőgyógyász, akinek a magánrendelésére járunk, melyik kórházban dolgozik főállásban, mert ott fogja levezetni a szülést. Nekem pl. szempont volt, hogy olyan kórház legyen, ahol ha bármi baj van akár velem, akár a babával, minden kéznél legyen (pl. koraszülött-intenzív), és ne kelljen máshová vinni bármelyikünket. A nőgyógyásszal érdemes átbeszélni mindazt, amit itt írok, hogy hogyan is készüljünk fel a terhességre.

3. Rubeola és toxoplazma szűrés. Mind a terhesség alatt összeszedett rubeola, mind a toxoplazma bajt okozhat a babának, ezért célszerű még előtte kideríteni, hogy védettek vagyunk-e (főleg ha mint nálam, a családban senki nem emlékszik, hogy voltam-e rubeolás), ez egy vérvétellel megállapítható, bár nem vagyok biztos abban, hogy a TB támogatja-e, magánlaborban viszont biztosan megy pár ezer forintért. Lehetőség van arra is, hogy ha nem voltunk rubeolásak, oltást kérjünk ellene, ezt nekem a védőnő kifejezetten ajánlotta arra az esetre, ha az első gyereket már nem szoptatom, és szeretnénk egy másikat.

4. Vitamin. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, különösen azért is, mert a terhesvitaminok elég nagy étvágyat is csinálnak. A nőgyógyászom eleinte nem ajánlotta, csak magában a folsavat. A magam részéről úgy gondolom, hogy annyira hiányosan táplálkozunk nap mint nap, hogy valamilyen módon a vitamin és ásványi anyag pótlására szükségünk van. Ezt megtehetjük terhesvitaminnal, de multivitaminnal is (márkát nem tudok ajánlani, nincs sok információm ezen a téren). Ha multivitamin, akkor viszont meg kell fontolni mellé külön folsav szedését is. Egy hónap folsav után meggyőztem a nőgyógyászt, hogy úgyis szednék valamilyen multivitamint, és azt mondta, akkor viszont az legyen terhesvitamin :) Figyelmeztetés pajzsmirigybetegeknek: ha L-thyroxint szedtek, csak olyan terhesvitamin választható mellé, amiben nincs jód. Én így kötöttem ki az Elevitnél.

5. Fogyás, hízás. Nagy túlsúllyal nem ajánlott belevágni a terhességbe. Nemcsak azért, mert a túlsúly komolyan akadályozhatja a teherbeesést, de ha feljön az emberre 15-25 kg plusz (aki előtte sokat evett, az a terhesség alatt is sokat fog, hacsak nem hány ki mindent), az nagyon meg fogja terhelni a szervezetet: térdet, ízületet, szívet, tüdőt stb. Ha emellé még kiderül a vérvétel során valami (pl. inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség), akkor fokozott odafigyelésre van szükség a bevitt szénhidrát vonatkozásában. Ugyanez fordítva is igaz: nagyon sovány lányok próbáljanak előtte picit "hízózni", mert ha az első trimesztert végighányják, és emiatt még fogynak (kolléganőm kb. 40 kg vasággyal, és ebből fogyott az első trimeszterben még 3 kg-t a hányások miatt), az sem nekik, sem a babának nem túl jó.

6. Egészséges étkezés. Nem részletezem, a csapból is ez folyik :) Lehetőség szerint csökkenteni a bevitt "mű" dolgokat (tartósítószer, mesterséges édesítőszer stb.). És odafigyelni arra, hogy ha lehet, fehérjét is fogyasszunk (ez megy nekem nagyon nehezen).

7. Mozgás. Összefügg az előzőekkel, valamint azzal, hogy nem szerencsés bármiféle mozgást terhesen elkezdeni, ugyanakkor a terhesség alatti mozgás kifejezetten ajánlott a szervezet és a baba oxigénellátása és az erőnlét megtartása miatt. Ha valaki már a teherbeesés előtt is pl. futott, akkor nem tilos utána sem, amíg nem okoz gondot (de az orvossal meg kell előtte beszélni), ha viszont nem, akkor nem szabad terhesen elkezdeni, mert nincsenek meg hozzá a szükséges izmok a hasfalban. Ugyanakkor az utóbbi időben ijesztgetnek azzal is, hogy aki izmos, az nehezebben fog tudni szülni, mert nehezebben fog tudni ellazulni és tágulni. Nem igazán tudom, mi legyen, mert az orvosom kifejezetten ajánlotta a mozgást. Egyelőre folytatom, amíg bírom, és később majd rákérdezek. Ha valaki ezzel kapcsolatban többet tud, írjon!

8. Dohányzás, alkohol, kávé elhagyása. Klasszikus, szerintem nem nagyon kell ragoznom. A dohányzás elhagyása mindenképpen feltétlenül javasolt, mert sem a mamának, sem a babának nem tesz jót. Az alkohollal és a kávéval kapcsolatban megoszlanak a vélemények, én a magam részéről úgy gondolom, hogy senkinek nem árt meg, ha hónapokon át kávé és alkohol nélkül él, és hagyja, hogy ezek kiürüljenek a szervezetéből. Több helyen olvastam, többen mondták, hogy "az az egy pohár még belefér". Lehet, de én inkább nem kockáztatok, az én babámról van szó, nem azokéról, akik az adott pohár piát/kávét ajánlgatják.

9. Stressz csökkentése. Úton-útfélen hallható, hogy nagyban elősegíti a teherbeesést, ha stresszmentesen élünk. Erre nagyon nem tudok nyilatkozni, nekem az idei tavasz nagyon sok munkával és feszültséggel telt, a baba mégis jönni akart :) de én alapvetően elég jól tűröm a komoly terhelést. Ha valakit ez lelkileg, idegileg jobban kiborít, és tud rajta csökkenteni (mintha az olyan könnyű volna...), próbálja meg megtenni.

10. Fogamzásgátló elhagyása. A legtöbb fogamzásgátlónak van egy kiürülési periódusa, amit érezni is lehet, hogy mikor telik le, ha elhagyjuk (fájdalmasabb menstruáció, újra megjelenő pattanások, növekvő nemi vágy és hasonlók). Azt szokták ajánlani, hogy a tervezett teherbeesés előtt 3-6 hónappal hagyjuk abba a szedését. Feltehetően a 6 hónap biztonságosabb, de e téren nem tudok nyilatkozni, mert a pajzsmirigybetegség miatt én másfél évvel korábban tettem le a gyógyszert.

11. Káros kozmetikai szerek elhagyása. Ebben nem vagyok teljesen biztos, de több helyről hallottam, hogy a parabént, vagy a parabén vegyületeit (metil-, etil- stb.) tartalmazó kozmetikai szerek nem tesznek jót sem a női, sem a férfi hormonháztartásnak. Nem tudom, ez mennyiben igaz, de nem árthat meg, ha szépen lassan lecseréljük a kozmetikai termékeinket természetesekre. A DM-ben kapható Alverde termékcsoporttal gyakorlatilag bármit tudunk helyettesíteni, és nem is drágábbak, vagy nem sokkal drágábbak, mint a megszokott termékeink (bár a kézkrémjük nekem nagyon büdös, de a többi illatával nem volt gondom). A körömlakk, körömlakklemosó és társai értelemszerűen kerülendők.

12. Vegyszerektől való tartózkodás. Ezalatt nem azt értem, hogy nem szabad Domestosszal kipucolni a WC-t (legalábbis szerintem szabad, de nem vagyok tudományos szaktekintély e téren :), hanem hogy ha lehet, ne nagyon nyúlkáljunk komoly vegyszerekhez (pl. festék, hígító), és ne is nagyon lélegezzük be.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de ha valakinek van még ötlete, javaslata, hozzáfűznivalója, szívesen kiegészítem a listát.

Címkék: terhesség babatervezés

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr254657345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titti_ · http://tittiolvastar.blogspot.hu/ 2012.07.19. 14:19:37

És nekem még az jutott eszembe, hogy szintén nem ajánlott alagútban katapultálni:D

ajmfebulosz · http://diajmfebulosz.blogspot.com/ 2012.07.19. 16:15:51

ez valami szleng arra, hogy ne hasznalj gumit?

PrettyWitch 2012.07.19. 21:52:43

Sose hallottam, de van benne logika :)

Titti_ · http://tittiolvastar.blogspot.hu/ 2012.07.20. 09:42:20

Neeem, de most gondoljatok bele, nem túl jó ötlet, főleg nem állapotosan:D

Tudjátok: "okos pilóta alagútban nem katapultál" Anna, neked ezt ismerned kellene;)

Tomisz 2012.07.22. 10:31:17

:)) Szerintem a túlizmos dologra van jópár ellenpénda hogy ők is szültek. Bár nem tudni vágták e őket vagy természetesen az igaz.
De egy jól lenyújtott sportoló lazább mint egy normál ember, spárgázik is akár stb. :)
Plussz mivel feszes a teste bőre nem viseli meg annyira a hízás fogyás se, bár ez a tempótól meg a kortól is függ persze.

Amugy ja tényleg nehéz erre felkészülni és elég körülményes és körültekintést kívánó dolog. Plussz ott van még a "kompatibilitási" tényező is, nekem is van pár ismim akikkel "papíron semmi baj", mégsem jön össze mert valami nem illik össze. Sajnos. :)

Nem tudom letűnt korokban is ennyire nehéz volt ez, vagy a civilizációs dolgok miatt lett e ennyire nehéz ez mostanában.

PrettyWitch 2012.07.29. 17:38:28

@Tomisz: Jó ötlet, a nyújtást megpróbálom addigra profi szintre hozni :)

A "nem jön össze" valószínűleg komolyan összefügg a vízbe került hormonokkal és hasonló káros környezeti hatásokkal. Bár egy ismerősöm szerint (nekik 2 év után jött össze, amikor már pont feladták, és elmentek síelni az örökbefogadás intézésének megkezdése előtt), aki ezt kicsit keserűen mondta, azoknak, akik kevésbé figyelnek oda az egészségükre, nagyobb eséllyel szokott hamar sikerülni. Figyelembe véve az én korábbi egészségi állapotomat, meg K. nem túl egészséges életvitelét, ez akár igaz is lehet...
süti beállítások módosítása