Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

Ezt az előadást egy fiatal pszichológus hölgy tartotta. Amiket elmondott, azok egy része evidens volt, de volt jópár hasznos tanácsa is.

1. Anya-magzat kapcsolat a terhesség szakaszai során: (i) első trimeszter: az anya feladata elfogadni a babát, magát a terhességet: "mi egyek vagyunk" + testi szinten: immunszupresszió: az immunrendszer kevésbé működik, hogy ki ne lökődjön a baba; (ii) második trimeszter: a gyermek mint önálló lény elfogadása + testi szinten: megmozdul a baba; (iii) harmadik trimeszter és szülés után: felkészülés arra, hogy a gyermek elhagyja a testet, elkülönülés + testi szinten később: szoptatás.

2. Anya-magzat kommunikáció: (i) fiziológiai csatorna: a keringésen át - tapasztalat: az anya súlyos, krónikus stresszhelyzetére (tehát nem csak sima izgalomra) a vérkeringés módosul, ami kedvezőtlen a magzatra, mivel az idegrendszer ugyan nincs összeköttetésben, de a keringésen át a hormonrendszer igen; (ii) viselkedési csatorna: a hallás 4 hónapos kortól kifejlődik, érdemes beszélni a babához, énekelni, zenét hallgatni (ez nekem nem nagyon ment); (iii) láthatatlan csatorna: intuitív belső összehangolódás, később a baba szükségleteinek felismerése - végeztek egy vizsgálatot 1970-ben, és 402 anyából 360 eltalálta a gyermek nemét (én is! azért ez érdekes, pedig az ilyesmiben nem szoktam hinni). Ha ez a három fajta kommunikáció már a terhesség alatt működik, akkor lehet alkalmazni a szülés során is, és utána is, ami segíti a kötődés kialakulását és a baba szükségleteinek felismerését.

3. A kommunikáció módja: (i) a baba elképzelése; (ii) tényleges vagy belső beszéd a babával; (iii) éneklés, mondókák: az ismétlések jók arra, hogy a szívritmust stabilizálják, a babát megnyugtassák.

4. Szervezet saját fájdalomcsillapítása: endogén ópiátok felszabadítása, ennek az eredménye a szülésről az utólagos részleges "amnézia". (Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalataitok?)

5. Háborítatlan szülés: a lényege, hogy jó, kellemes körülmények között történjen. Igaz, hogy az utóbbi időben a szülés medikalizálódott, de ennek eredményeként csökkentek az anyák és a babák halálozási mutatói. Kórházban szülés esetén nagyobb az esélye annak, hogy sem az anyánál, sem a babánál nem merül fel olyan komplikáció, amit ne tudnának időben kezelni. (Ezzel teljes mértékben egyetértek, és jó volt, hogy ezt egy pszichológus, és nem egy orvos mondta. Nagy felelőtlenségnek tartom az otthonszülést, mert nem lehet kiszámítani, hogy mikor milyen előre nem várt fejlemény következik be, és akkor jó, ha házon belül van a műtő és az összes szükséges eszköz, gyógyszer is. Azaz nem a szülésznő vs. orvos témában akarok állást foglalni, az egész más, hanem a "van műtő" vs. "nincs műtő" kérdésben. Ügy gondolom, hogy amíg ezek a körülmények otthon nem adottak - és sehol sem adottak -, addig nem szabad, hogy ez választás kérdése legyen, mert nincs jogom a saját kényelmem érdekében kockáztatni a gyermekem életét - hiszen ezt később, a megszületett gyermeknél sem tehetem meg, akkor itt miért? Elnézést, ha valakinek megbántom a világnézetét, de ez az én véleményem.)

6. Korai gyermekágyas időszak: (i) az anyaságérzet nem feltétlenül a szülés után azonnal alakul ki, nagy szerepet játszanak benne a hormonális változások, amik a gondoskodó mechanizmust beindítják (pasik ismét hátrányban); (ii) a szülés után a gyermek fokozottan stimulált, feldobott állapotban van, aminek a szerepe az újszülött védelme (korábban írtam arról, hogy ekkor történik a bevésődés, ami nagyon fontos); (iii) a szülés utáni napokban az anyuka átmeneti lehangoltságot, síráskényszert tapasztalhat, ez az ún. "baby blues", ami normális, DE ha elhúzódik, akkor átfordulhat szülés utáni depresszióba, amivel feltétlenül szakembert kell felkeresni (ezzel ismét maximálisan egyetértek, ismerőssel fordult elő, de nem vették komolyan - "csak hisztizik, kéne neki két nagy pofon" -, és nagyon nem tett jót a babával való kapcsolatának).

7. Szülés utáni (posztpartum) depresszió: (i) rizikótényezői: biológiai sérülékenység (érzékenyebb a hormonváltozásokra, pl. erősebb PMS), korábbi depresszió, veszélyeztetett terhesség (ha nincs megfelelően ellátva), problémás szülés, nem tervezett terhesség (akkor, ha később sem örül neki), stressz (párkapcsolatban, munkahelyen, de csak ha komoly), társas támogatottság hiánya, nem megfelelő életmód (alkohol, drog); (ii) tünetek: a 6. héttől is fennálló tünetek (előtte: baby blues: normális): lehangoltság, síráskényszer, reménytelenség, tartós problémák (nem egy-két eset) az újszülött ellátásával kapcsolatban, korábban fontos dolgok iránti érdeklődés elvesztése, állandó ingerültség, feszültség, alvási zavarok (12-14 óra alvás), étkezési zavarok (étvágytalanság, túlevés), szuicid vagy a magzat egészségét veszélyeztető gondolatok; (iii) fontos, hogy a családi, baráti környezet odafigyeljen, mert az anya ezeket egyrészt nem látja be, másrészt szégyelli, leplezi; (iv) ha ezek a tünetek előfordulnak, szakemberhez kell fordulni, mert teljes mértékben kezelhető!

8. Kötődés kialakítása: (i) a gyermek számára fontos a szüleivel való érzelmi és fizikai kapcsolat, mivel a kötődés biztonságérzetet ad neki, hiszen csak a szüleire számíthat, ennek alapján alakít ki egy képet magáról és a világról; (ii) ha kialakul egy biztonságos kötődés, a gyermek magabiztosabb, empatikusabb lesz, könnyebben létesít majd később kapcsolatokat; (iii) hogyan? oda kell figyelni a gyermek minden szükségletkifejezésére (mozgás, mimika, sírás stb.), és arra mindig a megfelelő válaszokat adni (nem feltétlenül felvenni, csak megnyugtatni), így a gyermek megtanul bízni a szüleiben, a környezetében; (iv) az előadó nem értett egyet dr. Spock módszerével, ami szerint hagyni kell sírni a babát, mert az előadó szerint ez azt eredményezi, hogy a baba azt érzi, hogy hiába tesz bármit, nem figyelnek rá, és később nehézségei lesznek az érzelmei kifejezésével (szerintem ez picit összetettebb: egy pici babánál a sírás valóban valamilyen igénynek a kifejezése, amire reagálni kell, de később - fogalmam sincs, mennyi idős kortól, fél év, egy év? - a sírás eszköz is lehet arra, hogy "foglalkozzatok velem", és itt nem szabad elrontani, elkényeztetni a gyereket); (v) nem feltétlenül szükséges a kötődéshez a szoptatás! ha valamiért nem tud az anyuka szoptatni, attól a kötődés még kialakítható; (vi) nem bizonyított, hogy a császármetszéses szülés rossz hatással van a kötődésre.

9. Nevelés: minden csecsemő más, a temperamentuma veleszületett tulajdonság, ezért minden babának eltérőek az igényei, a reakciói. A baba temperamentuma és a környezeti hatások együttesen formálják a gyermek személyiségét. Mindezek folytán nincs optimális nevelés, tökéletes apa/anya/gyermek, hanem az egészséges fejlődés kulcsa a jó illeszkedés (ismét úgy gondolom, hogy nagyon igaza van az előadónak). Nem lehet tökéletes gyermeket nevelni, de elrontani sem könnyű :) ezért érdemes a gyermeknevelésben az ösztönökre hallgatni, KIVÉVE ha a saját anya-gyermek kapcsolat nem volt jó.

Összességében szerintem jó és hasznos előadás volt, pár dologban nyilván evidens, de nem volt baj, hogy ezekre is külön kitértek. A szülés utáni depresszió felismerésének és kezelésének hangsúlyozása pedig szerintem nagyon fontos volt.

A kötődés, nevelés kapcsán elmondottakról ti tapasztaltabbak mit gondoltok? Érdemes olvasni hozzá valami könyvet, vagy tényleg irányítsanak az ösztönök és a józan ész?

Címkék: szülésfelkészítés

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr914971135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edit.hu 2012.12.19. 14:22:07

Nyolcashoz: szerintem baromi jo olvasmany a Ranschburg konyv (Szulok konyve), ott irja, hogy feleves kor korul lesz meg a gyerekeknek a 'manipulacios' kepesseguk. Szoval onnantol bonyolodik az eszjarasuk, es a sirast vagy mas viselkedest tudatosan toljak. Szomszedom (3 gyerekes, belevalo no) abszolut megerositette, fel ev korul erdemes resen lenni :)

Amugy tutijok az osszefoglaloid, te valami tudomanyos palyan mozogsz? Vagy arra gondoltam meg, hogy prokektmenedzser lehetsz, annyira lenyegretoro minden :D

PrettyWitch 2012.12.19. 14:50:29

@Edit.hu: Köszönöm szépen! Többek között tanítok is, és csak azt tudom átadni, amit előtte magamnak rendszerezek :)

A Ranschburg könyvet már más is dicsérte, azt hiszem, azt be fogom szerezni. A féléves tipp jól hangzik, az még jó messze van :)

Scala 2012.12.19. 16:55:20

@Edit.hu: Ezt a könyvet megpróbálom letölteni! :-)
Na jó, megrendelni!
Nekem is nagyon tetszik, ahogy Boszi ír! :-)

Az otthonszülés, a részleges amnézia és dr. Spockról még írok, csak vissza kell hívnom az anyukámat.

Scala 2012.12.19. 17:26:48

@Edit.hu: Ez az?
http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Ranschburg_Jeno_Szulok_konyve_A_fogantatastol_az_iskolakezdesig_2_bovitett_kiadas_&id=10196&type=250

Edit.hu 2012.12.19. 17:44:14

@PrettyWitch: Ranschburg nekem azért tetszik, mert tárgyilagos. Segít megérteni, hogy amikor egy új feature megjelenik a gyereknél, annak idegrendszerileg mi a háttere. Példa: féléves koruk körül elkezdenek mindent a szájukba venni. Persze fogzanak, szóval ömlik a szájukból a nyál. És akkor leírja, hogy ez tök fontos, hiába néha elég gusztustalan, de ebben a korban a legfontosabb érzékszervük a száj. Ezért tolnak be mindent az arcukba.
Vagy hogy 10 hós koruk körül mindent le akarnak dobálni magasról. Szóval ha nyugisan akarsz vacsizni, készíts az asztalra 20 papírgalacsint, aztán dobálja azokat :)
Én irtó türelmetlen típus vagyok sajnos, de szerintem így, hogy érti az ember nagyjából, hogy mit miért csinál, sokkal elfogadóbb az ember. Sőt külön érdekes, hogy mikor mi jön :)

@Scala: Ma gondoltam Dr. Spockra. El kellett utazzak temetésre, ma autóztunk vissza Milánnal apukámtól. Persze reggel még a dédszülők megtutujgatták (annyira helyesek voltak együtt, és most a temetés miatt mindenki érzékenyebb passzban volt, szóval nem akartam mondani, hogy ne nyüsztessék a gyereket). Aztán autóztunk 200km-t, utána villámgyors cuccolás itthon, irány a 3 hós oltásra, mert ugye jövő héten nincs a doktornő, múlt héten meg hiány volt oltóanyagból... na lényeg, hogy Milán olyan szinten kikészült, hogy a világon semmi nem nyugtatta meg (a szokásos jolly jokerek sem, mint hordozókendő, babakocsiban toszigatás). Szeme majd leragadt, de ordított mint a sakál, végül álomba bömbölte magát. Kétlem, hogy életreszóló lelki sérülést szenvedett volna, de el sem tudom képzelni, hogy valaki a sírni hagyást, mint módszert javasolja.... Na nem akarok drámázni, hogy 'jaj megszakadt a szívem' meg hasonlók, de baromira sajnáltam szerencsétlent, remélem, most horpaszt egyet aztán visszatér közénk :)

Na litániát írtam, bocsi!

Edit.hu 2012.12.19. 17:45:12

@Scala: Igen, ez van meg nekem is.

PrettyWitch 2012.12.19. 18:31:10

@Scala: Írj majd, ha tudsz, és köszi, aranyosak vagytok :)

@Edit.hu: Barátnőm azt mondta, ő belenézett A suttogóba, de nem nagyon tudott azonosulni vele, ő is Ranschburg könyvét ajánlotta, meg azt, hogy legfeljebb egy könyv mellett tegyem le a voksomat, és ne olvassak össze-vissza, mert abból gáz lesz. Ezzel egyetértek, úgyhogy irány Ranschburg :)

Szerintem a sírni hagyást nem erre az esetre találták ki, ami most nálatok volt, hiszen itt teljesen érthető indoka van annak, miért sír Milán. Szegény, egy ilyen nap minket is kikészít, hát még egy olyan pici babát... remélem, holnapra ki tudja magát pihenni (no meg ti is).

Oltásokról majd a védőnő ki fog okosítani?

Scala 2012.12.19. 19:03:16

@PrettyWitch: Most csak erre, mert ananászt eszem... Oltások: védőnő is, de méginkább a gyerekorvos. Kapsz egy eü-i kiskönyvet a drága gyermeknek, és annak a végén van egy felsorolás. Az opcionálisakat is mondja a doki, az zsozsós.

Eddig én a következőkről tudok: BCG a kórházban, utolsó napon. PKU szűrés a kórházban utolsó napon (most tágabban értelmezve az oltást, amikor a babát szúrják).
Két hónapos korban valami kötelező, erre most pénteken megyünk, és opcionális a Rota-vírus elleni oltás (szájon át adják be utóbbit). Megelpzésképpen kap egy fél láz-elleni kúpot a cilamila végbélbe, ezt nem minden doki csinálja így.
Egyelőre ennyit tudok.

Scala 2012.12.19. 19:11:43

@PrettyWitch: Barátnődnek igaza van! Egy könyv legyen.
Suttogóról ennyi bőven elég, ezeket meg lehet jegyezni.
www.kismamablog.hu/gyermekneveles/a-suttogo-titkai

Ami azt illeti, egy nagyon kedve ismerősöm tanácsára hétfő estétől rendszert viszek Barbara Anna és a mi életünkbe, elég szépen haladunk, pl. hat + öt órát aludtam éjjel. Oh Yeah. :-)
+ Tornára is jutott időm tegnap és ma, voltunk sétálni, naponta áldozok a mosás-vasalás-mosogatógép szentháromság oltárán, és nem bontottam ki a 300g-os durván guszta, eredeti csokis cookiest, a tesóm fogja megkapni.
Kellett ez. :-)

Hat hónapos kora után állítólag sokkal nehezebb új rendszert bevezetni, ha addig elszabadultak a lovak, akkor egy-másfél év, amíg sikerül leszoktatni...
Újszülött-csecsemő ösztönösen jelez, nem azt mondom, hogy ne legyen minden igénye kiszolgálva, de lehet ezt okosan. Kulcszsavak: álometetés, láncetetés, 4É szabály. :-)

Scala 2012.12.19. 19:23:00

@Scala: jav. a Barbi aludt 6 óát, én 3+4et. :-)

PrettyWitch 2012.12.19. 19:26:25

@Scala: Köszi, az oltásokra ezek szerint más is figyel rajtam kívül. A Rotáról mit gondolsz?

Jól hangzik, hogy így 9 hét körül már ennyit lehet aludni, ha 6 óra alvás egyben megvan, akkor már bármire képes vagyok :)

A torna miatt pedig minden tiszteletem!

Erről a rendszerről, ha egyszer sok időd lesz, írhatnál, azt hiszem, nem csak nekem lenne hasznos.

Scala 2012.12.20. 09:49:01

@PrettyWitch: Elfogadtam gyerekorvosunkat, követjük az ütemtervet, amit ő javasol. Magyarul, ha mondja, hogy kell a Rota-vírus elleni oltás, akkor beadatjuk. Valszeg Barbi sose fogja megkapni egyébként.
Ismerek olyat, aki beadatja az opcionális oltásokat (bárányhimlő stb), de a Rotát kihagyta. Nektek kell eldönteni.

Scala 2012.12.20. 09:49:35

Mármint a Rota által okozott betegséget nem fogja megkapni a Barbi. :-) Az oltás megy.

Scala 2012.12.20. 09:50:13

Ja, és írok még ide, csak tegnap elaludtam, most meg muszáj hajat mosnom. :-)

Scala 2012.12.23. 10:10:33

@Edit.hu: Ó, ezt annyira megértem. A Barbi is délutánonként csinálja! Attól nyűgös, hogy álmos, de ürítene, és főként még enni is akar, mindezt egyszerre. Sír-rí, a vége az szokott lenni, hogy rákerül a szoptató párnára, ölelésközeli állapotba, ott nem is eszik, hanem lenyugszik, dönt, és álomba borul. Ha megtörik a napirendjüket, a sok ingertől pláne kifáradnak!
Azóta minden rendben, ugye?

Síri hagyás: ha csillapíthatatlan, akkor is sír kicsit, ha próbálod nyugtatni. Tudatosan bömböltetni engem nagyon-nagyon megviselne!
Voltunk oltáson, két kis combjába kapta, soha nem hallottam még azt a fájdalmas sírást, ami akkor volt. Amikor vége lett az egyik combnak, akkor még okés lett volna, de a második szúrást annyira igazságtalannak érezte a drága gyermek, hogy torkaszakadtából, segélykiáltó módon szólt. Megviselt, de az apját még jobban. Mondta is, hogy annyira izgult, hogy azért sem akarta ő "lefogni" (kis kezét megtartani, hogy ne kalimpáljon). :-(

Három hónaposan nem is aznap fogom beadatni az opcionális vírusos agyhártya-gyulladás ellenit. Nem bírnám ki, hogy kétszer + egyszer/kétszer megszúrják. Az még nekem is sok volna, nemhogy egy 12 hetes csecsemőnek.

PrettyWitch 2012.12.23. 10:12:40

@Scala: Szegénykém... :( Ezt végig sem gondoltam az oltások kapcsán, csak a hasznos/árt érveket, de az, hogy közben fáj is a picinek, elfelejtettem :( Mennyi idő kellett utána, míg megnyugodott?

Scala 2012.12.23. 10:36:24

Na szóval amit akartam a posthoz:
- dr. Spock hülye volt, mellesleg a fia öngyilkossága után visszavonta a tanait. (mondjuk ezt anyósom mondta, nem volt türelmem megtalálni a Wikin)
Még a bölcsőhalál valószínűségét is rosszul mondta:
"Sudden infant death syndrome
Spock advocated that infants should not be placed on their back when sleeping, commenting in his 1958 edition that "if [an infant] vomits, he's more likely to choke on the vomitus." This advice was extremely influential on health-care providers, with nearly unanimous support through to the 1990s.[6] Later empirical studies, however, found that there is a significantly increased risk of sudden infant death syndrome (SIDS) associated with infants sleeping on their abdomens. Advocates of evidence-based medicine have used this as an example of the importance of basing health-care recommendations on statistical evidence, with one researcher estimating that as many as 50,000 infant deaths in Europe, Australia, and the US could have been prevented had this advice been altered by 1970, when such evidence became available."
Viszont zsarrá kereste magát a könyvvel: 49 nyelven 50 millió példány.
Férjem szerint az összes pszichoterapeuta ebből él, hogy a Spock könyve által okozott korai traumákat és szorongásokat felnőttkorban próbálják az emberek magukból kikorrigálni.
Azért volt ekkora önbizalma mert hat gyerekből ő volt a legidősebb, és sokat segített a testvérek ellátásában. Na kérem szépen, itt esett le nekem a tantusz: az anyja nem bírt a sok gyerekkel, hagyta őket bömbölni, ennyi felé nem lehet figyelni. Plusz a testvéri szeretet nagyon praktikus, én nem bíznám a gyerekemet a másik gyerekemre.
Utálom, tönkretette az életemet! :-D A gyerekkoromat tutira, mert nagyanyám és anyám folyton rajta vitatkoztak. Anyám beszippantotta azt a könyvet, passzolt a félelmeihez és ebből fakadó diktátori hajlamaihoz.

Scala 2012.12.23. 10:41:01

@PrettyWitch: Megbékélt hamar, magamhoz öleltem, és lógott. :-)Legközelebb lehet nem lesz ilyen könnyű, az orrcseppnél is az első volt a legjobb, most már sokkal intoleránsabb. És mondom, ha harmadszor is megszúrnák, tuti nem tudná hova tenni.

PrettyWitch 2012.12.23. 10:50:51

@Scala: Huh, ez durva, amit Spock kapcsán írsz. Megszereztem a Ranschburg könyvet, el fogom olvasni, kíváncsi vagyok, ő miket ír. Aztán meglátjuk, hogy mit tudok átültetni a gyakorlatba :)

Scala 2012.12.23. 11:02:46

@PrettyWitch: Ranschburg édes! :-) Érdekel nagyon mik a benyomásaid!
Majd én is ráhajtok a könyvére, csak menjen le a karácsony (gondolom ezt neked nem kell mondanom :-DDD).

Scala 2012.12.23. 11:53:53

Otthonszülés, pár gondolat:
Álláspontom lényegét tekintve megegyezik Bosziéval, csak kiegészítem tehát, nem vitázok!
- félelmetes nekem még a gondolata is annak, hogy otthon, itthon, sose vállalnám, még a tizedik gyereknél sem!
- nem tudom hogyan hagyhatta az orvosi szakma vagy a felügyelet az erőszakos, bajszos, szőrös lábú nőt (GÁ)úgy elburjánzani, hogy az legyen a vége, ami lett. Egy szobában se lennék vele szívesen, nemhogy megvizsgáljon.
- amikor eltiltották a foglalkozástól is folytatta, össze-vissza hazudoztak, hogy ő dúla (nem, nem bába,mert arra is kiterjedt az eltiltás, hanem dúla, asszonytárs, asszonysegítő). Gáz.
- nem értek egyet az olyan szülésfelkészítő tanfolyamokkal, ahol szülést imitálnak, egy ilyenen (ő tartotta) be is indult egy szülés, a magzathoz mentőt hívtak, újjá kellett éleszteni, ott lett vége a dalnak GÁ számára.
- ezzel együtt (!) az erdélyi asztrológusom 4 gyereket szült az otthonában, a negyediket le is írta, nagyon tetszett, amikor olvastam. Az első kettőhöz volt segítsége, onnantól a férjével csinálták. Amióta én is szültem olvastam el a leírást, jobban összeáll az egész. A szülés valóban egy természetes folyamat, de kell hozzá segítség (!) és gyakorlat is.
Ha valakinek van gyakorlata, bátor, vannak fenntartásai kórházzal kapcsolatban, volt rossz/szörnyű tapasztalata, mert például magyar és Erdélyben él, és ezek együttes feltételek (!), alternatíva lehet az otthonszülés.
- Minden gyerek a szülőjétől függ hosszú évekig. Ha a szülő úgy dönt, hogy itt vagy ott, így vagy úgy, azt a kis tehetetlen csomag végigcsinálja. Nem történik semmi sem véletlenül, annak a gyereknek úgy kellett világra jönnie (akár komplikációval, oxigénhiányosan), vagy nem élve születnie. A szülő felelőssége mindent átgondolni!
- megnyugtató módon szabályozni az otthonszülést szerintem nagyon jó ötlet (volt), nem tudom mennyire működik a gyakorlatban
- Ha több lenne az olyan szemlélet, klinika és segítség, amilyen a szülésznőm és az orvosom volt (és ez nem csak a magáneü-ben létezne, hanem elérhetőbb volna többeknek), nem jutna eszébe csak a nagyon elszálltaknak otthon szülni. Az a baj, hogy sokan a méltatlan körülményeket, a vizsgálatok kötelezőségét kívánják ezzel elkerülni (hiába utasíthatja vissza, joga van hozzá; a gyakorlatban ez nem így működik, azt tudjuk)

Lényeg a lényeg: én egyre inkább megértem az otthonszülőket, ők abból indulnak ki, hogy nem lesz komplikáció. És elméletileg úgy meg is lehet szülni egy babát. Csakhogy az önismeret itt is hiányzik az emberekből, és érvényesül inkább a wishful thinking, aztán jön a baj, mert igenis, nem minden nő tud ügyesen szülni, vagy képes fájdalomcsillapítás nélkül végigcsinálni.

Scala 2012.12.23. 11:55:09

jav. nem újjá éleszteni, hanem újraéleszteni. :-)

PrettyWitch 2012.12.23. 12:07:14

@Scala: Magánrendelésre jártam végig, úgyhogy a kórházi körülményekkel csak most fogok szembesülni. De annyira rossz, megalázó nem lehet, amiért kockáztassam a gyerek életét, vagy azt, hogy esetleg fogyatékos legyen, mert nem jutott időben oxigénhez például. Azt pedig még a tapasztalt orvosom (de igazából egy orvos se) se tudja előre, hogy a szülés komplikációmentes lesz-e, akkor a szülő nő, jóval kevesebb tapasztalattal honnan tudná? Megérzés? Na ebben nem hiszek.

Geréb Ágnessel kapcsolatban még kevésbé értem a nőket, mint az otthonszüléssel. Megértem, hogy mik azok az érvek, amik miatt többen az otthonszülést választják, és bár nem értek egyet vele, de legalább látom a logikáját. Azt viszont soha nem fogom megérteni, hogy hogyan bízhatja rá magát valaki egy olyan emberre, akit jogerősen eltiltottak a foglalkozása gyakorlásától. (Az egy külön kérdés, hogy hogy meri ezután folytatni a tevékenységét...) Hogy jut egyáltalán eszébe valakinek ezután, hogy hozzá forduljon, és miért védik úgy, mintha ő lenne a hős keresztes lovag? Kicsit szektás jellege van számomra Geréb Ágnes híveinek... és most nem általában az otthonszülést támogatókra gondolok.

Tudom, hogy orvosok is követnek el műhibákat, GÁ hívei mindig ezzel jönnek. Ha jól tudom, GÁ is orvos volt... Akkor most mi is a különbség?

Huh, felhúzom magam ezen a témán, bocsi...

Scala 2012.12.23. 18:26:44

Ez Ranschburg például. :-)
kismamablog.hu/karacsony/7.html

Az ajándékokra és díszekre kattintva előjön, amit az idén facsén a leginkább kedveltek. Nagyon szép.
Én jelenleg kettő hatására bőgök is. :-)

PrettyWitch 2012.12.23. 18:32:42

@Scala: Ez milyen igaz! Ugyanezt mondta a pszichológus is!

Scala 2012.12.24. 12:21:25

@PrettyWitch: És a védőnőm. Teljesen egyetértek én is.
Persze a gügyögés, az más. Meg ha mondjuk kiteregetnél,annyi időre hagyhatod a mózesban nyűgösködni. Itt a kulcs az, hogy álomba ne sírja magát, vagy csak néha, havonta félszer, ha tényleg mást kell csinálnod.

Scala 2012.12.30. 12:28:43

@PrettyWitch: Teljesen szektás a GÁ tábor, az világos! És mondom, egyetértünk. :-)
süti beállítások módosítása