Bemutatkozás helyett

Fél év alatt megszabadultam 20+ kg-tól (UPDATE: egy év alatt 30 kg-tól), és ahelyett, hogy egy emelet megmászása után lihegnék, ma 32 perc (UPDATE: 30 perc) alatt futok 5,2 km-t. Nincs rá semmilyen csodadiéta, gyógyszer vagy recept, a képlet nagyon egyszerű: kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe, mint amennyi naponta elhasználsz. Hogyan? Ehhez próbálok segítséget nyújtani a saját tapasztalataim leírásával, közben remélve, hogy az írás és a nyilvánosság engem is rászorít arra, hogy ne hagyjam abba, és elérjem azt az alakot, ami után megfordulnak a pasik az utcán :) ABSZOLÚT UPDATE: 2012. december 28. napjára babát várunk :) Ennek örömére a fogyókúrát felfüggesztettem, de a kalóriaszámolást és a tápanyagarányokra való odafigyelést, valamint a megengedett mozgást továbbra is megtartom. Ennek fényében picit megváltozott az újabb bejegyzések jellege, de a blog továbbra is az egészséges étkezésről fog szólni, nem szándékozom baba-mama blogba átmenni. Elérhetőség: prettywitch@hotmail.hu

Utolsó kommentek

  • leningrad: Vissza, vissza, visssza! :) (2015.06.14. 00:48) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Gratulálok, ügyes vagy! (2014.03.24. 18:47) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @PrettyWitch: tegnap mérlegeltem. -8 nál tartok!!! wááá :)) mondjuk az elmúlt héten 3x bicajozt... (2014.03.24. 15:25) Újrakezdés
  • PrettyWitch: @Irén Hegyi: Én azért ettem sok tejterméket, mert nem vagyok nagy húsevő, fehérje meg kellett. Meg... (2014.03.19. 20:23) Újrakezdés
  • Irén Hegyi: @Tiktak: igen, elírtam. bocsi. heti fél, az biztos. Próbáltam a PrettyWitch által leírt kórházi di... (2014.03.19. 19:11) Újrakezdés
  • Utolsó 20

A múlt héten ismét eljutottam a SOTE felkészítő tanfolyamára (ezen a héten még nem biztos, hogy összejön). Egy 40 körüli férfi orvos készült előadást tartani, de mikor betöltött a ppt (eszerint ő volt dr. Pataki Zoltán, akinek egy korábbi, neten fellelt, nekem nagyon profinak tűnő ppt-je alapján számoltam ki a terhesség elején a tápanyagszükségletemet), érkezett egy nővérke, hogy sürgős császármetszés miatt szükség lenne rá, ezért egy fiatalabb, 30 körüli férfi orvos tartotta meg az előadást, az eredeti doki pedig futva távozott.

A kapott információn túl muszáj leírnom a személyes benyomásaimat is (dőlten, színessel), mert rendesen felhúztam magam az előadás alatt...

1. Vitaminok és ásványi anyagok: (i) fogantatás előtt célszerű feltölteni a szervezet vitaminraktárait, különös tekintettel a folsavra; (ii) az első trimeszterben a magzatnak szinte csak vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége, csak a 16-20. héttől kezdődően nő meg a szervezet energiaigénye, kb. 15-20%-kal; (iii) mindezek miatt ajánlott a terhesvitamin szedése (erről az én orvosomnak picit más volt a véleménye, de meggyőztem róla, hogy úgyis szednék multivitamint, és azt mondta, hogy akkor már mégiscsak jobb a terhesvitamin, ami nálam a pajzsmirigy baj miatt kizárásos alapon az Elevit).

2. Tápanyagok: (i) fehérje: 80g/nap: nagyon fontos, elsősorban halból és csirkéből, de tejet és tojást is ajánlott fogyasztani; (ii) szénhidrát: 300-400g/nap, a kalóriabevitel 58%-a: próbáljuk inkább zöldségből és gyümölcsből bevinni, elsősorban olyanból, ami az idénynek megfelelő, ugyanerről a földrajzi területről származik, és ismert forrásból vesszük (na persze, mert ez Bp. közepén olyan könnyen megoldható...), mellőzzük a cukros és a fehér lisztes ételeket; (iii) zsír: 60-70g/nap: elsősorban növényi eredetű zsiradékokból. (Ha ezt végigszámolom: 80*4+350*4+65*9=2305 kalória/nap.)

3. Optimális súlygyarapodás: (i) normál BMI esetén max. 12-15 kg (itt az előadó gúnyosan megjegyezte, hogy a saját kismamáinak el szokta mondani, hogy 12 kg feletti hízás tilos!!!); (ii) magasabb BMI esetén max. 7 kg; (iii) vagy máshogy számolva: a terhesség előtti súly 15-20%-a (itt ismét megjegyezte gúnyosan, hogy ez szerinte sok, bár a ppt-n ez szerepelt. Ez volt az a pont, ahol igazán felhúztam magam az előadón: mégis, hogy gondolja, hogy max. 12 kg hízás legyen 2300 kalória és 300-400g ch bevitel mellett? És rá is kérdeztem, hogy ha én átlagosan heti egy nap kivételtől eltekintve folyamatosan 2000 kalória és 300g ch alatt eszem, és a 22. hétre már 9 kg-t híztam - azt nem is mondtam, hogy futottam is mellette -, akkor hogy is van ez? Na erre hebegett kicsit, és azt mondta, hogy van olyan, hogy valaki az elején többet hízik - no persze, mintha nem lenne folyamatos a hízásom -, meg hogy az én magasságomhoz ez nem olyan rossz - akkor hogy is jön össze ez a korábbi gúnyolódással?)

4. A terhesség alatti elhízás következményei: (i) terhességi cukorbetegség, amit a 24. héten szűrnek (kivéve nálunk a rendelőintézetben, mert amikor bejelentkeztem volna, és mondtam, hogy a nőgyógyászom szerint szept. 6-án kellene nekem ezt megcsinálni, akkor a labor közölte, hogy ezt ők nem tudják, csak orvosi felügyelet mellett lehet, a diabetológián pedig, ahol orvosi felügyelet mellett megcsinálták volna, közölték, hogy őket nem érdekli, hogy a nőgyógyász mikorra kérte, ők a 26-28. hét között csinálják majd meg - na itt jutottam arra, hogy megyek a SOTE-ra vérvételre, holott a rendelőintézet lényegesen közelebb lett volna...); (ii) magas vérnyomás; (iii) szülés alatt vállelakadás (ha jól értettem, azért, mert nagy lesz a baba); (iv) a császármetszés időtartama hosszabb lesz és több lesz a vérveszteség; (v) mélyvénás trombózis; (vi) endometritis (méhnyálkahártya-gyulladás); (vii) lassabb sebgyógyulás. Azért, hogy ezek elkerülhetők vagy felismerhetők legyenek, a terhesgondozás során a nőgyógyász és a védőnő különböző szűrővizsgálatokat végez (pl. vizeteltvizsgálat, vérnyomásmérés stb.).

5. Higiénia: (i) fontos a bőr rendszeres tisztán tartása; (ii) a száj betegségei miatt figyelni kell a megfelelő kalcium bevitelre, a szájhigiéniára, és el kell menni fogorvoshoz; (iii) húgyúti változások: egyre gyakoribb és kisebb mennyiségű vizelés, esetlegesen vizeletcsöpögés, ami a szülés után szinte mindig elmúlik, de emiatt fokozottan ki vagyunk téve a húgyúti fertőzéseknek, ezért ha a pisilés csíp, fáj, azonnal orvoshoz kell fordulni; (iv) gátseb: varratszedés a 3-4. napon lesz, fontos a tisztán és szárazon tartása, a rendszeres betétcsere (akár 2 hétig is maradhat a méh vérzése) és a borogatás; (v) császármetszés: az 5-6. napon lesz varratszedés, itt is fontos a tisztán és szárazon tartás és a kötéscsere; (vi) ha bármelyik seb váladékozik, vérzik, duzzad, vagy lázasak leszünk, azonnal orvoshoz kell fordulni.

6. Szoptatás: (i) a kórházban mindenképpen a szoptatást preferálják (ennek nagyon örültem, a rooming-in és ez garantálhatja, hogy nem adnak majd a babának suttyomban tápszert meg cukros teát, ami nehezítheti a szoptatás kialakulását, de azért erre majd még rákérdezek); (ii) a tejbelövellés a 3-4. napig is eltarthat (ezt nem igazán értem, akkor 3-4. napig mit eszik a baba?); (iii) fontos a mellek tisztán tartása; (iv) szükséges lehet mellbimbóvédő, illetve krém, erről beszéljünk előre a védőnővel (én krémet egy barátnőmtől kaptam, azon még hezitálok, hogy vegyek-e előre mellbimbóvédőt, de talán inkább várok vele); (v) szükséges a mellszívó, mert mindig le kell fejni a maradék tejet szoptatás után.

7. Mentálhigiénia (itt picit kikapcsoltam és kevésbé jegyzeteltem): (i) fel kell készülni arra előre lélekben, hogy a szülés után megváltozik az életünk (próbálok, de az ismeretlenre nehéz felkészülni); (ii) kell a támogatás a család, elsősorban az apuka részéről, és érdemes őt is elhozni a tanfolyamra (na persze, az is mázli, hogy én ide tudok jönni 4-re több héten át, de K-nak - és gondolom, a legtöbb dolgozó embernek - nem olyan a munkarendje, hogy 4-re már oda is tud érni valahová... - mindegy, örülök neki, hogy egyáltalán van ilyen tanfolyam).

Összességében sok újat nem hallottam - köszönhetően a korábban más megismert ppt-nek. Ami nagyon rossz volt, hogy a doki kb. úgy beszélt hozzánk, mintha fogyatékosok lennénk, akik teljesen hülyék ahhoz, hogy a saját maguk és a babájuk érdekeit felfogják, és akiket legjobb lenne bezárni valahová és etetni, mert maguktól képtelenek rá értelmesen... a stílus nem volt olyan bunkó, mint a LT blogon, de a lenézés kb. hasonló volt. Nyilván én is érzékenyebb vagyok most a hormonok miatt is, meg mert magamra vettem a gúnyolódását, de akkor is úgy gondolom, hogy ezt a stílust egyetlen orvos sem engedheti meg magának a betegekkel szemben, sőt, egyetlen előadó sem a hallgatóival szemben.

Ezután viszont lehetőségünk nyílt arra, hogy megnézzük a szülőszobát, amit egy nagyon kedves nővérke mutatott meg nekünk. Az egyágyas szülőszoba kb. 10 m2-es, picike, van benne egy szék, egy ágy, egy mosdó, egy nagy labda és rengeteg műszer, de nem volt nyomasztó. Itt leszünk a vajúdás alatt, és itt történik majd a szülés is. A beöntést és a bekerüléskor szükséges vizsgálatokat, meg a branül behelyezését (brrr...) az előtérben lévő elválasztott helyiségben végzik. Ha nincs szerencsénk, akkor a vajúdást a 3 ágyas szülőszobában kezdjük, de amit felszabadul egy egyágyas (azt hiszem, 4 van belőle), átkerülünk oda.

A legmeghatóbb pillanat az volt, amikor átvonultunk a 3 ágyas szülőszobát is megnézni, ahol épp nem feküdt senki, viszont egy apuka tartotta a bepólyált, akkor született pici babáját egy melegítő asztal felett. Ő is sírt éppen, mi is kicsit megkönnyeztük, talán épp az a baba volt, akinek a császáros szüléséhez az előadónkat egy órával korábban elhívták. A baba tüneményes volt, sok-sok hajjal, és cuppogott az apukára :) Ennyire frissen született babát még soha nem láttam :) Megállapítottam, hogy bár az egész baba nagyon pöttöm, de minden relatív: ha azt nézem, nem is olyan kicsi a feje... :)

Címkék: terhesség baba szülésfelkészítés babatervezés

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://prettywitch.blog.hu/api/trackback/id/tr114730888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lulo74 2012.08.30. 14:53:42

Arra is készülj fel, hogy szülés után olyan hormonviharon fogsz keresztül menni, hogy ámulhatsz és bámulhatsz magadon feszt :)
(nem vagyok egy sírós típus, sőt, de szülés után olyanokat tudtam produkálni hangulatingadozás szempontjából pár napig, hogy a végén már csak röhögtem és sírtam egyszerre :D, de ez pár nap alatt szerencsére elmúlik...)

A babáknak pedig az én tapasztalataim szerint adnak vagy tápszert, vagy cukros vizet, vagy vmit, főleg egy elsőszülött császáros kölköknek, tekintve, hogy akár egy hétig is eltarthat mire beindul a tej...

Remélem jó élményeid lesznek ezzel kapcsolatban, de nem árt kicsit felkészítened magad a csecsemős nővérek futószalagszerű hozzáállásához, tisztelet a kivételnek, de én 3 kül kórházban szültem (vándorolt a dokim, mentem utána :), és annyi baromságot hallgattam és néztem végig, hogy ihaj :)

bár a legjobb vizuális élmény ahogy fürdetik őket, na az először infarktus közeli állapotot eredményezett :D

(és én ugyan már nem szeretnék több gyereket, de mindig elirigyelem ezeket az első napokat a frissen szült anyukáktól, azok a kis puha, jószagú, vinnyogó gombócok nagyon klassz kis csodák :)

PrettyWitch 2012.08.30. 18:34:36

@Lulo74: A sírások már most jelentkeznek, időnként annyira indokolatlan dolgokon sírok, hogy közben én is röhögök is magamon :) Ha még ennél is rosszabb leszek, nem irigylem majd K-t...

Ha nincs tejem, természetes, hogy adjanak a babának valamit enni, nem akarom én éheztetni :) de azért előbb hadd próbáljam meg szoptatni. Ha hüvelyi szülés, akkor mikor indul be a tej? Mert ha tényleg a 3-4. napon, akkor tuti fog kapni tápszert, de azt mondják, hogy az a későbbi szopást, szopási technikát nagyon megnehezíti. Van erre valami köztes megoldás vagy jó módszer? Spéci cumisüveg beválhat?

A nővérekről annyi rosszat hallottam már, hogy olyan rosszak csak nem lehetnek, mint amit én ennek alapján képzelek :)

fiúsmama 2012.08.31. 14:40:11

@PrettyWitch: az első napokban még nincs tejed, de az ilyenkor termelődő kolosztrum nagyon jó a babának, a legfontosabb, hogy gyakran mellre tedd, de ne ázzon fel a cicid, mert akkor kisebesedik (ezt talán első babánál meg sem lehet úszni, a legjobb rá a rászáradt anyatej).Általában első éjszaka lehet kérni, hogy elvigyék a babádat - bizony jólesik az egy kimerítő szülés után sajgó altesttel- akkor sanszos, hogy cukros vizet adnak nekik, de ez nem tragédia, semmiben nem fogja a szoptatást nehezíteni. Ha nehézség van, az nem emiatt lesz. Én soha nem voltam felkészítőn, nem vágytam rá. Az biztos, hogy könnyek bőven lesznek a szülés után is. Istenem, ültem a kisfiam felett és folytak a könnyeim a gyönyörűségtől...de szép is! Ez a jobbik fajta sírás, de van amikor szomorúnak is érezheted magad, az is belefér.

PrettyWitch 2012.08.31. 15:24:32

@fiúsmama: Köszi szépen! Nem nagyon állt össze, mi is történik az első 3-4 napban, még most is ködös, de már tisztult :) Lehet kapni mellbimbóvédőt, szerinted van értelme venni? Krémet már kaptam.

Egyrészről már nagyon szeretném látni a babámat, másrészről győzködöm, hogy maradjon bent, ki ne jöjjön hamarabb :)

fiúsmama 2012.08.31. 16:02:05

@PrettyWitch: ne is siettesd, bár a 38. héten már én is nagyon szerettem volna szülni, sosem sikerült, szinte napra pontos időpontig húztam, na a túlhordástól lényegesen jobb, azt nagyon nem akartam.Bimbóvédő nehéz kérdés, egyrészt lebeszélnének róla, de nekem is volt az első kettőnél, na ha valamire, akkor arra rá tud szokni a gyerek, vagyis csak azzal tud szopni, macera (fertőtlenítés, nekem egy kicsit kínos is, de ha már igen akkor MAM pillangó alakú kicsi)Viszont be kell valljam, hogy a szoptatás se mindig álomszerű...rohadtul tud fájni. A 3.-nál nem volt már védőm, jó volt úgy.
Másik nehéz kérdés, döntés, talán gondolkoztál már rajta: adsz-e neki játszócumit? Érvek és ellenérvek vannak bőven. Tudnék mesélni, a 3 srácom totál más volt, ilyen is olyan is.

PrettyWitch 2012.08.31. 16:14:46

@fiúsmama: Akkor inkább beszerzek bimbóvédőt, aztán majd meglátjuk, hogy mennyire fáj nélküle.

Játszócumi? Alvócumit gondoltam venni, szintén biztos ami biztos alapon. Játszócumiról egyelőre fogalmam sincs... Mondjuk nem mintha tudnám, mi a különbség a kettő között, de ezen a két néven árulnak cumikat.

fiúsmama 2012.08.31. 18:09:33

@PrettyWitch: nincs különbség, ne foglalkozz vele, persze a Brendonban biztos mást mondanának, sok felesleges dolgot megvetetnek a szülővel.A baba úgyis egy cumihoz ragaszkodik, persze az elején még bármit bedughatsz a szájába..vagy nem ;)

Scala 2012.09.02. 03:09:24

Köszi ezt a bejegyzést is! :-)
Nem tudom mi ez az obszesszió az nagy állami kórházakban a súllyal kapcsolatban, de hogy szemmel láthatóan nem "tartják be" a kismamák, az is biztos.
Ellenben nekem egy szóval nem szólt senki, jó, annyit mondtak tanfolyamon, hogy a második trimeszterben havonta 2 kg-nál többet lehetőleg ne... Sztem ez megengedőbb, mint a 12 kg.
Amúgy ez a pöcs mit csinál a betegével, ha az a 33. hétre mondjuk teszem azt 15 kg-t felszed (normál BMIről indulva), mint én? Megöli? Lepasszolja?
Ugyan már...
(Amúgy fura, mert a 3. trimeszterben csak a hasam lett nagyobb, sokkal kisebb arányú a hízás, pár deka/hét... most gyakrabban mérik.)
Tenném hozzá, a vérnyomásom alacsony, a vizeletem, mint a kontrollcsík (tényleg nézik), a 24. héten (!) készült v.c. terheléses baszon 4.6 lett az eredmény... Miről beszélünk kérem szépen?
Ehhez képest a SOTE I-en 80%-ban nagy teheneket láttam, 20+-os súllyal, de lehet azok fentebbről indultak. Utálom az ilyen kg orientált dokikat, meg, hogy kerüld a fehér lisztet, igen, amikor nincs gyomorsav-gondod, vagy nem jön ki a tönkölykenyér... ha igen, örülsz, hogy a kalács bennmaradt. A végén meg a gyomorsav miatt nem eszel puff. rizst (főzött barna rizst kéne csinálnom... most beugrott), mert nem jó. Most is ettől szenvedek éppen, nincs itthon elég kaja. A mandulás-mazsolás csokit kívánom napok óta és a diót, és nincs... :-( Amint kinyit a bolt veszek.
Eddig napi egy csokis párnát nyomtam (a franciát), az abban lévő csoki úgymond elég volt.
Azt kell enni, amit kívánunk, slussz.
Van aki alkatilag 30 kg-t hízik várandósság alatt, aztán le is adja feszt, egy az egyben. Nincsenek egyen szabályok, ahogyan minden terhesség is más. Még ugyanazon nő esetében is. Szóval a 12-15 kg sokkal okosabb megközelítés, mint a 12kg max. és utána tilos. Sztem egy ilyen dokinál szülni tilos, ha már itt tartunk.
:-)

PrettyWitch 2012.09.02. 07:57:26

@Scala: Kb. nekem is hasonló módon szállt el az agyam előadás közben :) azért próbáltam a bejegyzésben picit finomítani :)

A vége felé megint hányingeres időszak lesz? Mikortól?

Ha csokit kívánsz, szerintem is egyél, csak ne sokat. Nekem egyelőre mindegy, mindent kívánok, ami édes, ezért tudok még játszani a xilites édességekkel.

Scala 2012.09.02. 16:20:10

@PrettyWitch: Hello :-)))
Reggel vettem mazsolás-mogyorós Milkát, de túl édes. Négy kockát se kívántam belőle.
A Toblerone csokiban tudnám összefoglalni vágyaimat, de nem volt. A CBA-ból egyszerűen hiányzik a színvonal.

Mikortól? Az utolsó hónapban + 1-2 hét. De nem olyan vészes, csak sztem túlságosan éhes voltam hajnalban.
Olajbogyót is kívánom pár hete, kaptam hatalmasat, fiiinom. :-) Megyek, benyomatom a maradékot.

PrettyWitch 2012.09.02. 16:48:11

@Scala: A LIDL-ben láttam 1-2 napja nagy szemű olajbogyó konzervet akciósan, ha még érdekel :)

Scala 2012.09.02. 19:27:28

@PrettyWitch: Köszi! Bár nem járok Lidlnél. Volt leértékelve hosszú ujjú body lánybabának, egy macska van rajta, fogja a kis szoknyáját, 3 db 1 ezresért. Kozmetikusom vette meg nekünk. :-) Nagyon cuki. Most jut eszembe, ha lemegyünk Keszthelyre, ott lesz a közelben és veszek olajbogyót!

fiúsmama 2012.09.03. 06:06:05

Ha esetleg nem ismernétek szívből ajánlom a scamp bodykat. Ha body akkor nálunk csak scamp. Magyar, jó minőség,jól néz ki, nem nyúlik, vasalás nélkül is ok.

PrettyWitch 2012.09.03. 08:05:36

@fiúsmama: Köszi a tippet! Én kaptam egy csomó babaruhát K. nővérétől, de néhányat én is akarok venni, megnézem majd ezt a márkát.
süti beállítások módosítása